Ngoại ngữ Ngân hàng bài tập trắc nghiệm ngữ pháp

Thảo luận trong 'Ôn thi THPT Quốc gia' bắt đầu bởi baochau1112, 16 Tháng tư 2017.

Lượt xem: 46,327

  1. Shmily Karry's

    Shmily Karry's Cựu Phụ trách box Sinh & box TGQT Thành viên TV BQT tích cực 2017

    Bài viết:
    2,965
    Điểm thành tích:
    619
    Nơi ở:
    Bình Dương

    231. We find it ………….. to do housework.

    a. bore b. bored c. boring d. bores

    232. All areas of the world are ……… to be affected by global climate change.

    a. like b. can c. able d. unlike

    233. That car is ……….. expensive.

    a. surprise b. surprised c. surprising d. surprisingly

    234. Passing the exam with high grade was my ……….

    a. expect b. expectation c. expected d. unexpectedly

    235. The project can’t be carried out because of …………. problems.

    a. finance b. financially c. financial d. financier

    236. He is ….. kind man.

    a. so b. such a c. such d. so much

    237. The club members became ……….. when the chairman entered.

    a. quiet b. quietly c. quietness d. quietist

    238. Nowadays, women have more ………. to participate in social activities.

    a. free b. freedom c. freeing d. freely

    239. Approximately 350 million people speak English … their first language.

    a. as b. like c. for d. in

    240. We have to fight against the ………. of our air and water.

    a. poisonously b. poisonous c. poisoning d. poison
     
    baochau1112 thích bài này.
  2. baochau1112

    baochau1112 Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ Cu li diễn đàn

    Bài viết:
    6,541
    Điểm thành tích:
    1,304
    Nơi ở:
    Quảng Nam
    Trường học/Cơ quan:
    Vi vu tứ phương

    E làm đúng 5/10 nhé. E xem lại câu 231, 233, 237, 239 và 240 nhé ^^
     
    hoangnga2709 thích bài này.
  3. Shmily Karry's

    Shmily Karry's Cựu Phụ trách box Sinh & box TGQT Thành viên TV BQT tích cực 2017

    Bài viết:
    2,965
    Điểm thành tích:
    619
    Nơi ở:
    Bình Dương

    khóc ròng..đi kt là được có 5đ rồi..~.~
    233D
    237A
    239A
    240D
     
    baochau1112 thích bài này.
  4. hoangnga2709

    hoangnga2709 Giải Danh dự "Thử thách cùng Box Hóa 2017" Thành viên

    Bài viết:
    1,022
    Điểm thành tích:
    339
    Nơi ở:
    Bình Định

    231. We find it ………….. to do housework.

    a. bore b. bored c. boring d. bores

    232. All areas of the world are ……… to be affected by global climate change.

    a. like b. can c. able d. unlike

    233. That car is ……….. expensive.

    a. surprise b. surprised c. surprising d. surprisingly

    234. Passing the exam with high grade was my ……….

    a. expect b. expectation c. expected d. unexpectedly

    235. The project can’t be carried out because of …………. problems.

    a. finance b. financially c. financial d. financier

    236. He is ….. kind man.

    a. so b. such a c. such d. so much

    237. The club members became ……….. when the chairman entered.

    a. quiet b. quietly c. quietness d. quietist

    238. Nowadays, women have more ………. to participate in social activities.

    a. free b. freedom c. freeing d. freely

    239. Approximately 350 million people speak English … their first language.

    a. as b. like c. for d. in

    240. We have to fight against the ………. of our air and water.

    a. poisonously b. poisonous c. poisoning d. poison
     
    baochau1112 thích bài này.
  5. baochau1112

    baochau1112 Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ Cu li diễn đàn

    Bài viết:
    6,541
    Điểm thành tích:
    1,304
    Nơi ở:
    Quảng Nam
    Trường học/Cơ quan:
    Vi vu tứ phương

    Lần này e đã làm đúng thêm 4 câu. Còn câu 231? E chưa hiểu điểm ngữ pháp sao?
     
    Shmily Karry's thích bài này.
  6. baochau1112

    baochau1112 Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ Cu li diễn đàn

    Bài viết:
    6,541
    Điểm thành tích:
    1,304
    Nơi ở:
    Quảng Nam
    Trường học/Cơ quan:
    Vi vu tứ phương

    Tuyệt :D E làm đúng 10/10 đó :D Chúc mừng e <3
     
    hoangnga2709 thích bài này.
  7. Nữ Thần Mặt Trăng

    Nữ Thần Mặt Trăng Cựu Mod Toán Thành viên TV BQT tích cực 2017

    Bài viết:
    4,472
    Điểm thành tích:
    779
    Nơi ở:
    Hà Nội
    Trường học/Cơ quan:
    THPT Đồng Quan

    231. We find it ………….. to do housework.

    a. bore b. bored c. boring d. bores

    232. All areas of the world are ……… to be affected by global climate change.

    a. like b. can c. able d. unlike

    233. That car is ……….. expensive.

    a. surprise b. surprised c. surprising d. surprisingly

    234. Passing the exam with high grade was my ……….

    a. expect b. expectation c. expected d. unexpectedly

    235. The project can’t be carried out because of …………. problems.

    a. finance b. financially c. financial d. financier

    236. He is ….. kind man.

    a. so b. such a c. such d. so much

    237. The club members became ……….. when the chairman entered.

    a. quiet b. quietly c. quietness d. quietist

    238. Nowadays, women have more ………. to participate in social activities.

    a. free b. freedom c. freeing d. freely

    239. Approximately 350 million people speak English … their first language.

    a. as b. like c. for d. in

    240. We have to fight against the ………. of our air and water.

    a. poisonously b. poisonous c. poisoning d. poison

    Câu đấy chắc C chj nhỉ?
     
    baochau1112hoangnga2709 thích bài này.
  8. Shmily Karry's

    Shmily Karry's Cựu Phụ trách box Sinh & box TGQT Thành viên TV BQT tích cực 2017

    Bài viết:
    2,965
    Điểm thành tích:
    619
    Nơi ở:
    Bình Dương

    e nỏ phân biệt được thằng nào chủ động thằng nào bị động để chọn boring vs bored ak chị.. :p
     
    hoangnga2709 thích bài này.
  9. baochau1112

    baochau1112 Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ Cu li diễn đàn

    Bài viết:
    6,541
    Điểm thành tích:
    1,304
    Nơi ở:
    Quảng Nam
    Trường học/Cơ quan:
    Vi vu tứ phương

    E làm đúng 10/10 nhé. Câu đó dĩ nhiên là C rồi ^^
    @@
    Ở đây làm gì có chủ động hay bị động hả e?
    E để ý nhé. Vật thì ngta dùng tính từ chỉ vật thêm "ing" như interesting, boring, ... và tính từ chỉ ng thêm "ed" bored, interested,...
    Đối với câu này, find sth + adj ... thì tính từ đó phải chỉ vật đó. Có "it" kìa ^^
     
    hoangnga2709 thích bài này.
  10. Shmily Karry's

    Shmily Karry's Cựu Phụ trách box Sinh & box TGQT Thành viên TV BQT tích cực 2017

    Bài viết:
    2,965
    Điểm thành tích:
    619
    Nơi ở:
    Bình Dương

    ah, tại e quen với cách làm cảu th dạy.. ý cảu e là e chwua phân biệt đưuọc trong câu đó chủ ngữ là gì ak chị
     
    hoangnga2709 thích bài này.
  11. baochau1112

    baochau1112 Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ Cu li diễn đàn

    Bài viết:
    6,541
    Điểm thành tích:
    1,304
    Nơi ở:
    Quảng Nam
    Trường học/Cơ quan:
    Vi vu tứ phương

    Đối với mẫu câu find it adj thì sự việc đang nhắc đến ở sau "to" đó e. Ở đây thì cụ thể là làm việc nhà ^^
    Và làm vc nhà thì là vật rồi :D
     
    Shmily Karry's thích bài này.
  12. Koharu-chan

    Koharu-chan Học sinh Thành viên

    Bài viết:
    39
    Điểm thành tích:
    31

    1.A 2.B 3.B 4.D 5.C 6.C 7.A 8.A 9.A 10.D
    11.B 12.A 13.A 14.C 15.D 16.D 17.D 18.C 19.B 20.B
     
    baochau1112 thích bài này.
  13. baochau1112

    baochau1112 Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ Cu li diễn đàn

    Bài viết:
    6,541
    Điểm thành tích:
    1,304
    Nơi ở:
    Quảng Nam
    Trường học/Cơ quan:
    Vi vu tứ phương

    Hì, chị cảm ơn e đã tham gia topic ^^
    E làm đúng 17/20 nhé. Và e đã làm sai câu 6, câu 13, câu 20.
    Đây là đáp án chi tiết chị đã úp. E có thể tham khảo ^^
    "1. "How many pages ..... so far?"
    a. have you studied b. did you study c. do you study d. had you studied
    => Câu này dùng HTHT qua nhận biết từ đặc trưng so far
    2. We are too late. The plane …………… off ten minutes ago.
    a. has taken b. took c. had taken d. was taken
    => Câu này dùng QKĐ qua nhận biết từ đặc trưng ago
    3. “What a lovely boat!” “I ……………half a year building this boat.”
    a. spend b. spent c. spending d. have spent
    => Câu này dựa vào ngữ cảnh. Khi 1 ng khen cái boat đẹp quá thì tôi trả lời là tôi đã dành 1 năm để xây dựng nó đó. Việc xây dựng phải diễn ra trước việc khen nên câu này dùng QKĐ
    4. How …………since we …………school?
    a. are you/ left b. have you been/ have left c. were you/ left d. have you been/ left
    => Có thể nhận thấy từ đặc trưng của thì hiện tại hoàn thành là since => vế trước sử dụng HTHT còn vế sau thì sử dụng thì quá khứ. Đây là nguyên tắc. Sau since hoặc là mốc thời gian hoặc là sử dụng mệnh đề quá khứ đơn.
    5. I think John …………..tomorrow.
    a. would come b. come c. will come d. comes
    => Dùng thì TLĐ vì có từ đặc trưng tomorrow
    6. After he ------------ his driving test he bought a car.
    a. had passed b. pass c. passed d. passing
    => Sự hòa hợp về thì. Phía trước phải là QKHT thì phía sau mới QKĐ được
    7. When I got to the office, I ----------- that I had forgot to lock the door.
    a. realized b. had realized c. realize d. have realized
    => Sự hòa hợp về thì. Hành động chợt nhận ra phải diễn ra sau hành động khóa cửa
    8. When she was 21 she -------------- across the United States.
    a. drove b. drive c. driven d. was driving
    => Hành động xảy ra vào 1 thời điểm trong quá khứ
    9. He often ------------ so nervous before his exams.
    a. feels b. felt c. was feeling d. had felt
    => Hành động diễn tả cảm xúc ở hiện tại
    10. How long have you ------------- he was a liar.
    a. been knowing b. knew c. know d. known
    => Cấu trúc thường gặp để hỏi thời gian bao lâu: "How long have + S + V2/ed?"
    11. I’m sorry. I don’t understand what -----------------.
    a. you say b. you’re saying c. you will say d. you would say
    => Sự hòa hợp về thì. Hành động bạn đang nói khiến tôi ko hiểu
    12. . ------------- to the radio when you get up everyday?
    a. Do you listen b. Are you listening c. Was you listening d. Did you listen
    => Dùng HTĐ. Vì có từ đặc trưng "every day"
    13. My sweetheart --------------- smoking next week.
    a. will give up b. is going to give up c. gives up d. gave up
    => Dùng TLDĐ. Vì có từ đặc trưng là next week.
    14. There is no red wine? I -------------- white, then.
    a. am going to have b. have c. will have d. am having
    => Dùng thì TLĐ. 1 hành động sẽ xảy ra trong tương lai nhưng chưa có chủ ý từ trước
    15. When the phone rang she ------------ a letter.
    a. writes b. will write c. has written d. was writing
    => Dùng thì QKTD. Sự hòa hợp về thì. Điện thoại reo khi cô ấy đang viết thư
    16. As the sun ------------ I decided to go out.
    a. shines b. has shone c. shine d. was shining
    => Dùng QKTD. Sự hòa hợp về thì. Mặt trời chiếu sáng nên tôi quyết định ra ngoài
    17. I------------- your uncle tomorrow, so I’ll give him your note.
    a. have seen b. shall have seen c. see d. am going to see
    => Dùng TLDĐ. Vì đây là hành động sẽ xảy ra trong tương lai nhưng có lịch hẹn từ trước
    18. -------------- study hard when you were at school?
    a. Must you b. Had you c. Did you have to d. Were you
    => Dùng thì QKĐ. Đây là câu hỏi nên mượn trợ động từ "did"
    19. She is tired because she ------------- all day.
    a. is studied b. has been studying c. had been studying d. studied
    => Dùng thì HTHTTD. Vì có từ đặc trưng "all day"
    20. Has your teacher ever ------------ angry with you?
    a. get b. getting c. got d. gets
    => Dùng thì hiện tại hoàn thành. Cấu trúc của nó là have/has + V_2/ed. Ngoài ra, trong câu này có từ đặc trưng là ever."
     
    Nữ Thần Mặt Trăng thích bài này.
  14. baochau1112

    baochau1112 Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ Cu li diễn đàn

    Bài viết:
    6,541
    Điểm thành tích:
    1,304
    Nơi ở:
    Quảng Nam
    Trường học/Cơ quan:
    Vi vu tứ phương

    Key chi tiết cho câu 221 đến câu 230 nha ^^
    @Nữ Thần Mặt Trăng @Snowball fan ken @hoangnga2709 @Shmily Karry's @aiyatori @my angle love
    221. It is a great fun …… holiday summer by the sea.
    a. spend b. to spend c. spent d. spending
    => It + be + a/an + noun + to V1
    222. They found it is impossible ……… their problems.
    a. solve b. to solve c. solved d. solving
    => It + be + impossible + to V1: ko thể làm gì
    223. Mary has a lot of home work ……….. today.
    a. for doing b. which to do c. to do d. doing
    => have sth to V1 : có vc gì để làm
    224. After a long discussion, we decided …………. to Tuan Chau for our holiday.
    a. to go b. going c. go d. for going
    => decide + to V1: quyết định làm gì
    225. I hate him because he usually makes me …………..
    a. crying b. to cry c. cry d. cries.
    => make so + V1: khiến ai đó phải ...
    226. We study English ……………..
    a. for communicating b. communicate c. to communicate d. communicating
    => Giới từ "to" chỉ mục đích
    227. What made her …………… like that?
    a. do b. to do c. did d. doing
    => make so V1: khiến ai đó phải làm gì
    228. Would you like ……..?
    a. came b. coming c. come d. to come
    => Would you like to + V1: rủ ai đó làm gì
    229. He used to …… with his friends on the field when he was small.
    a. playing b. played c. play d. plays
    => used to + V1: đã từng thường làm gì
    230. She didn’t know how ……….
    a. using b. used c. uses d. to use
    => how to V1: cách làm/ dùng vật/điều gì đó
     
    thanhbinh221Snowball fan ken thích bài này.
  15. baochau1112

    baochau1112 Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ Cu li diễn đàn

    Bài viết:
    6,541
    Điểm thành tích:
    1,304
    Nơi ở:
    Quảng Nam
    Trường học/Cơ quan:
    Vi vu tứ phương

    Key chi tiết cho câu 231 đến câu 240 nha ^^
    231. We find it ………….. to do housework.
    a. bore b. bored c. boring d. bores
    => Vật thì ngta dùng tính từ chỉ vật thêm "ing" như interesting, boring, ... và tính từ chỉ ng thêm "ed" bored, interested,... Đối với câu này, find sth + adj ... thì tính từ đó phải chỉ vật đó.
    232. All areas of the world are ……… to be affected by global climate change.
    a. like b. can c. able d. unlike
    => be able to: có thể làm gì
    233. That car is ……….. expensive.
    a. surprise b. surprised c. surprising d. surprisingly
    => be + adv + adj
    234. Passing the exam with high grade was my ……….
    a. expect b. expectation c. expected d. unexpectedly
    => Sau tính từ sở hữu là 1 danh từ
    235. The project can’t be carried out because of …………. problems.
    a. finance b. financially c. financial d. financier
    => Trước danh từ là 1 tính từ
    236. He is ….. kind man.
    a. so b. such a c. such d. so much
    => such a/an + adj + noun
    237. The club members became ……….. when the chairman entered.
    a. quiet b. quietly c. quietness d. quietist
    => become + adj
    238. Nowadays, women have more ………. to participate in social activities.
    a. free b. freedom c. freeing d. freely
    => have + noun: có cái gì
    239. Approximately 350 million people speak English … their first language.
    a. as b. like c. for d. in
    => speak + language + as: nói như thể là thứ tiếng
    240. We have to fight against the ………. of our air and water.
    a. poisonously b. poisonous c. poisoning d. poison
    => sau the là một danh từ
     
    thanhbinh221 thích bài này.
  16. baochau1112

    baochau1112 Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ Cu li diễn đàn

    Bài viết:
    6,541
    Điểm thành tích:
    1,304
    Nơi ở:
    Quảng Nam
    Trường học/Cơ quan:
    Vi vu tứ phương

    Bài tập tự luyện tiếp theo cho phần sửa lỗi sai:
    @Nữ Thần Mặt Trăng @hoangnga2709 @Snowball fan ken @aiyatori @Shmily Karry's @thuyhuongyc @yennhi22902 @My love angle @Tuấn Nguyễn Nguyễn
    241. If you ………….. in the morning you wouldn’t be awake half the night.

    a. got up earlier b. would get up earlier c. would get up earlier d. get up earlier

    242. As soon as it stops raining, we ………

    a. leave b. left c. will leave d. have left

    243. She …. to prison because she could not pay her debt.

    a. was sent b. is sent c. sent d. was send

    244. James is …….. drummer of the school band.

    a. the best b. the good c. an good d. the better

    245. . ………… she was an hour late, she didn’t apologize.

    a. While b. Although c. as soon as d. because

    246. If she ……... taller, she ………. able to join the police.

    a. is/ will b. is/ would be c. was/ would be d. were/ will be

    247. They ……… that the climbers got lost.

    a. is reported that b. reported that c. reports that d. was reported that

    248. If he worked harder, he ………….

    a. will be promoted b. will have been promoted c. had been promoted d. would be promoted

    249. Retirement age ……. in the near future.

    a. is expected to rise b. expects rising c. expects to rises d. to expect rising

    250. I have not made ……….. my mind yet.

    a. to b. in c. up d. on
     
  17. Tuấn Nguyễn Nguyễn

    Tuấn Nguyễn Nguyễn Học sinh chăm học Thành viên

    Bài viết:
    449
    Điểm thành tích:
    96
    Nơi ở:
    Hà Nam
    Trường học/Cơ quan:
    THPT

    241. If you ………….. in the morning you wouldn’t be awake half the night.

    a. got up earlier b. would get up earlier c. would get up earlier d. get up earlier

    242. As soon as it stops raining, we ………

    a. leave b. left c. will leave d. have left

    243. She …. to prison because she could not pay her debt.

    a. was sent b. is sent c. sent d. was send

    244. James is …….. drummer of the school band.

    a. the best b. the good c. an good d. the better

    245. . ………… she was an hour late, she didn’t apologize.

    a. While b. Although c. as soon as d. because

    246. If she ……... taller, she ………. able to join the police.

    a. is/ will b. is/ would be c. was/ would be d. were/ will be

    247. They ……… that the climbers got lost.

    a. is reported that b. reported that c. reports that d. was reported that

    248. If he worked harder, he ………….

    a. will be promoted b. will have been promoted c. had been promoted d. would be promoted

    249. Retirement age ……. in the near future.

    a. is expected to rise b. expects rising c. expects to rises d. to expect rising

    250. I have not made ……….. my mind yet.

    a. to b. in c. up d. on
     
    baochau1112 thích bài này.
  18. baochau1112

    baochau1112 Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ Cu li diễn đàn

    Bài viết:
    6,541
    Điểm thành tích:
    1,304
    Nơi ở:
    Quảng Nam
    Trường học/Cơ quan:
    Vi vu tứ phương

    E làm đúng 8/10 nha. E xem lại câu 243 và câu 250 nha ^^
     
  19. Nữ Thần Mặt Trăng

    Nữ Thần Mặt Trăng Cựu Mod Toán Thành viên TV BQT tích cực 2017

    Bài viết:
    4,472
    Điểm thành tích:
    779
    Nơi ở:
    Hà Nội
    Trường học/Cơ quan:
    THPT Đồng Quan

    241. If you ………….. in the morning you wouldn’t be awake half the night.

    a. got up earlier b. would get up earlier c. would get up earlier d. get up earlier

    242. As soon as it stops raining, we ………

    a. leave b. left c. will leave d. have left

    243. She …. to prison because she could not pay her debt.

    a. was sent b. is sent c. sent d. was send

    244. James is …….. drummer of the school band.

    a. the best b. the good c. an good d. the better

    245. . ………… she was an hour late, she didn’t apologize.

    a. While b. Although c. as soon as d. because

    246. If she ……... taller, she ………. able to join the police.

    a. is/ will b. is/ would be c. was/ would be d. were/ will be

    247. They ……… that the climbers got lost.

    a. is reported that b. reported that c. reports that d. was reported that

    248. If he worked harder, he ………….

    a. will be promoted b. will have been promoted c. had been promoted d. would be promoted

    249. Retirement age ……. in the near future.

    a. is expected to rise b. expects rising c. expects to rises d. to expect rising

    250. I have not made ……….. my mind yet.

    a. to b. in c. up d. on
     
    baochau1112 thích bài này.
  20. Tuấn Nguyễn Nguyễn

    Tuấn Nguyễn Nguyễn Học sinh chăm học Thành viên

    Bài viết:
    449
    Điểm thành tích:
    96
    Nơi ở:
    Hà Nam
    Trường học/Cơ quan:
    THPT

    243. She …. to prison because she could not pay her debt.

    a. was sent b. is sent c. sent d. was send

    250. I have not made ……….. my mind yet.

    a. to b. in c. up d. on
     
    baochau1112 thích bài này.
Chú ý: Trả lời bài viết tuân thủ NỘI QUY. Xin cảm ơn!

Draft saved Draft deleted

CHIA SẺ TRANG NÀY