[Anh-bài tập]-ngữ pháp-viết lại câu

C

class_9x

em cảm ơn ak. em còn mấy câu nữa mọi người giúp e.
1. My mother has worn "ao dai" since she began her career as a teacher. -> what
2.She borrowed some of my English books. ->whose
3.Lan has just bought a pair of sandals made in China. ->what kind
4.His rudeness made his friends angry. ->what
5.Phong is very kind and friendly. ->what
6.I want the red pen over there. ->which
7.She didn't come to the party because she got a bad cold. ->why
8. Thu can get there in only 10 minutes. ->how
9.Hoa used to write letters to her parents every week last year. ->how
10.Thirty students will attend this English course. ->how


Xin chào, xin chào~ :Rabbit34
Ghé xem một số nội dung tâm đắc của team Anh chúng mình nhé
Chúc bạn một ngày vui vẻ!
 
C

cococala

hey little fellas , giúp mình câu này với : peter knew that he had no chance to get a driving licence as it was too hard for him ( Wind )
 
H

hocmai.tienganh

Nếu em không đưa đầy đủ yêu cầu của bài thì mọi người không biết đường nào để giúp em cả đâu! Chú ý nhé!
 
N

ngocman8894

chị ơi! chị có thể cho em thêm công thức viết lại câu nữa được không??? em đang rất cần nhưng đọc mấy cái trên em không hiểu lắm:(
 
H

hocmai.tienganh

Phần viết lại câu này có rất nhiều cấu trúc câu khác nhau rải rác ở các phần kiến thức nhỏ, ngoài ra cũng có những bài tập chỉ cần giữ đúng nghĩa của câu chứ không có cấu trúc gì cụ thể cả, vậy nên phải học dần dần, làm dần dần mới mong có kinh nghiệm làm bài này.

Dưới đây là 30 cấu trúc viết lại câu cơ bản chị tìm được trên mạng, chúng có thể giúp em làm được một phần không nhỏ các bài tập viết lại câu. Chúc em học tốt!


1. S + be + adj + prep = S + V + adv
2. S + V + adv = S + V + with + N
3. S + remember + to do Sth = S + don’t forget + to do Sth
4. S + be + adj = What + a + adj + N!
5. S + V + adv = How + adj + S + be
6. S + V + adv = How + adv + S + V!
7. S + be + ing-adj = S + be +ed-adj
8. S + V = S + be + ed-adj
9. S + V + Khoảng thời gian = It + take + (sb) + Khoảng thời gian + to + V
10. S + be + too + adj + to + V = S + be + so + adj + that + S + can’t + V
11. S + V + too + adv + to + V = S + V + so + adv + that + S + can’t + V
12. S + be + so + adj + that + S + V = S + be + not + adj + enough + to + V
13. S + be + too + adj + to + V = S + be + not + adj + enough + to + V
14. S + V + so + adv + that + S + V = S + do/does/did + not + V + adv + enough + to + V
15. Because + clause = Because of + noun/gerund
16. Although + clause = In spite of + Nound/gerund
17. Although + clause = Despite + Nound/gerund
18. S + V + N = S + be + adj
19. S + be + adj = S + V + O
20. S + be accustomed to + Ving = S + be used to +Ving /N
21. S + often + V = S + be used to +Ving /N
22. This is the first time + S + have + PII = S+be + not used to + Ving/N
23. S + would prefer = S + would rather S + Past subjunctive (lối cầu khẩn)
24. S + like … better than … = S + would … than …
25. S + prefer = S + would rather + V
26. S + V + O = S + find + it (unreal objective) + adj + to + V
27. It’s one’s duty to do sth = S + be + supposed to do sth
28. S + be + PII + to + V = S + be + supposed to do sth
29. Imperative verb (mệnh lệnh)= S + should (not) + be + PII
30. Imperative verb (mệnh lệnh)= S + should (not) + do sth

 
F

faahkj98@gmail.com

chị ơi giúp em cách làm bài về điền giới từ thích hợp vào chỗ trồng được không. Em cảm ơn các chị trước nha em đang rất cần chị ạ.
 
F

faahkj98@gmail.com

chị ơi giúp em cách làm bài về điền giới từ thích hợp vào chỗ trồng được không. Em cảm ơn các chị trước nha em đang rất cần chị ạ.
 
A

ayumu239

Giúp mình với!

1.Doris has her mother buy a new dress for her.
2.It's time the authorities did something about this problem.
3.Lots of people had parked their cars on the pavement.
4.The government agreed with the report and so they changed the law.
 
R

rustic_hero

Peter has passed his examinations. This is a good news.
Peter.........................................................
câu nào làm sao vậy mọi người?
 
Top Bottom