Ngoại ngữ Phương pháp làm bài tập đọc hiểu Tiếng Anh

baochau1112

Cựu Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ
Thành viên
6 Tháng bảy 2015
6,549
13,982
1,304
Quảng Nam
Vi vu tứ phương
[TẶNG BẠN] TRỌN BỘ Bí kíp học tốt 08 môn
Chắc suất Đại học top - Giữ chỗ ngay!!

ĐĂNG BÀI NGAY để cùng trao đổi với các thành viên siêu nhiệt tình & dễ thương trên diễn đàn.

Đây là một topic kĩ năng mà mình đã phải đầu tư khá nhiều công sức. Bởi đây là một kĩ năng mà gần như mọi học sinh của chúng ta đều vấp phải. Hay nói đúng hơn là "sợ" đọc hiểu.
Các bạn ạ. Cái gốc của việc học Tiếng Anh là các bạn phải hiểu được người nước ngoài nói điều gì và đồng thời phải hiểu được phong cách viết văn phạm của họ thì sau này mới có thể làm việc được với họ. Do đó, đọc hiểu là một trong những kĩ năng ko thể thiếu cho các bạn trong kì thi tuyển sinh lên 10 sắp tới, cho kì thi THPTQG hay là sau này ra đời làm việc cũng vậy.
Nào, hãy cùng mình bắt đầu những bước đi cho quá trình gian nan này ^^
Bốn loại câu hỏi trên được chúng tôi sắp xếp theo độ khó tăng dần và các bạn nên chinh phục bài đọc hiểu theo thứ tự này. Sau đây chúng ta hãy cùng phần tích kỹ từng dạng câu hỏi nhé!!!


Dạng 1: Từ vựng trong văn cảnh.


Đừng tự ti hay nhụt chí nếu như bạn gặp phải từ vựng mới, lạ, không hề xuất hiện trong trí nhớ của bạn. Hãy bình tĩnh nhé vì đây là bài thi đọc hiểu mà và nếu xét về bản chất thì mọi câu hỏi đều được thiết kế với mục đích kiểm tra khả năng đọc hiểu của bạn.

Các bước giải quyết:

1.Finding - Xác định vị trí từ vựng: thường thì từ vựng trong câu hỏi sẽ được in đậm trong bài văn cho nên bạn sẽ không gặp khó khăn gì trong việc tìm kiếm chúng đâu.

2. Reading and Understanding – Đọc và hiểu: Dạng câu hỏi này thực sự đơn giản hơn nhiều so với những dạng khác vì bạn chỉ cần đọc câu văn chứa từ vựng đó hoặc từ một đến hai câu xung quanh để hiểu được ý nghĩa của từ vựng.

3. Eliminating or Choosing – Loại bỏ và Chọn lựa: Sau khi hiểu được ý nghĩa và sắc thái của từ vựng, bạn có thể loại bỏ ngay những từ không phù hợp. Ví dụ bạn suy luận được là từ vựng này mang nghĩa tích cực thì hay gạch bỏ ngay những đáp án mang tính tiêu cực.


Hãy cùng chúng tôi xem xét một ví dụ sau trong đề thi THPT quốc gia năm 2015:

“Ocean ecosystem, especially “ABC” ones like coral reefs, will also be affected by global warming”

A. pretty hard B. very large C. rather strong D. easily damagedNhiều bạn được trang bị kiến thức tốt có thể xác định nghĩa của từ dựa vào cấu trúc từ: tiền tố (prefix), gốc từ (root) và hậu tố (suffix). Thế nhưng không phải ai cũng nắm được những quy luật này và nói đòi hỏi kinh nghiệm cũng như vốn từ khá rộng. Phương pháp sau đây dành cho những bạn có vốn từ trung bình với tham vọng chinh phục bài tập dọc hiểu, các bạn cùng dịch với mình nhé:

“Một hệ thống gì đó (hệ sinh thái) của đại dương, ví dụ điển hình là những vật gì đó (rặng san hô) có đặc điểm “ABC”, cũng sẽ bị ảnh hưởng bởi sự nóng lên toàn cầu.”

Các bạn có thể xác định ngay đây là một tính từ. Những rặng san hô này mang một tính chất nào đó khiến cho nó sẽ bị ảnh hưởng bởi hiện tượng tự nhiên này. Lý do khiến cho nó bị ảnh hưởng, bị tác động thì không thể nào mang nghĩa tích cực được. Ví dụ như nếu bạn sở hữu một cơ thể yếu đuối thì bệnh tật rất dễ tác động hay ảnh hưởng đến bạn. Do vậy ta suy luận được “ABC” mang nghĩa tiêu cực và là điểm yếu của san hô.

Các đáp án: A (khá cứng, chắc), B (rất rộng), C (khá khỏe mạnh) mang nghĩa tích cực nên chúng ngay lập tức bị gạch bỏ. Và đáp án của chúng ta là D (dễ bị phá hủy, hủy hoại)

Các bạn thấy đó, chả cần biết đó là từ gì, hình dáng, mặt mũi nó trông ra sao mà ta vẫn có thể trả lời chính xác câu hỏi này. Chinh phục câu hỏi từ vựng theo văn cảnh không hề khó và chúng tôi khuyên các bạn nên làm dạng này đầu tiêu khi bắt tay vào làm bài đọc hiểu.


MỞ RỘNG (dành cho những ai thắc mắc và thấy hứng thú với phương pháp xác định cấu trúc từ mà mình nói ở trên):


“ABC” = FRAGILE = easily broken or damaged or destroyed

Với vốn từ khá rộng, các bạn có thể liên tưởng tiền tố FRA với những từ như Fragment (mảnh vỡ nhỏ), frail (yếu ớt), fraction (phần nhỏ trong tổng thế)… Nhìn chung thì từ này tạo cảm giác nhỏ bé, vụn vặt, yếu đuối. Và chúng ta có thể đoán được phần nào đáp án chính xác của câu hỏi này với những liên tưởng đơn giản như trên.


Dạng 2: Câu hỏi về nội dung chi tiết trong đoạn văn


Giải quyết xong câu hỏi từ vựng thì vấn đề bắt đầu trở nên phức tạp hơn, nhưng chỉ một chút thôi. Trong phần này, câu hỏi đề cập đến một nội dung trong bài đọc và có thể được dẫn dắt như sau:

According to the passage… It is stated in the passage... The passage indicates that…

Which of the following is true/false...?


Đáp án của câu hỏi chắc chắn nằm trong đoạn văn, công việc của bạn là định vị nó và đọc thật kỹ trước khi lựa chọn đáp án đúng. Trong câu này chúng ta vẫn áp dụng ba bước cơ bản: Finding – Reading and Understanding – Eliminating and Choosing.

Khó khăn: để phân loại thí sinh, từ khóa (key words) trong đề bài thường được thể hiện dưới dạng đồng nghĩa với nội dung trong bài. Do đó các bạn không nên mất thời gian tìm kiếm một các máy móc trong cả một bài đọc 400 đến 500 chữ. Bước 1 – Finding bao gồm việc hiểu nội dung câu hỏi trước khi bắt đầu tìm kiếm.


Ví dụ minh họa:

“Students can find out how fast they read by a simple method. First, they should count all the words on a page of a book. Then, they read the page as they time themselves. After finishing reading, they should divide the number of words read by the number of minutes spent reading.”


According to the passage, what is the first step in determining your reading speed?


a. Timing yourself as you read the page of a book

b. Dividing the number of words read by the number of minutes used.

c. Counting the number of words on a page

d. Determining if you need to read faster


Hãy để ý những từ được gạch chân, đó chính là từ khóa. Từ reading speed có thể không xuất hiện trong toàn bài văn, do đó chúng ta phải hiểu rõ nội dung câu hỏi. Có có hai MANH MỐI cần làm rõ trước khi bước vào công cuộc tìm kiếm

1. Phần nào nêu lên các bước? Các bước sẽ được thể hiện như thế nào? Sử dụng từ nối cơ bản nào?

2. Tốc độ đọc.

Với việc hiểu rõ yêu cầu đề bài, bạn sẽ tiết kiệm rất nhiều thời gian tìm kiếm và trả lời câu hỏi chính xác, đúng trọng tâm với tốc độ nhanh chóng.


Ok, bây giờ hãy cùng mình bắt đầu luyện tập với cái đề đầu tiên nhé ^^

Exercise 1:

ENTERTAINMENT

Most of us tend to think of production when we think of mass media industries. After all, it is the output of this production – the papers we read, the cable TV shows we watch – that grab our attention, make us happy or angry, interested or bored. Moreover, most public discussion about mass communication tends to be about production. The latest gossip about that actor will be in what film, the angry comments a mayor makes about the violence on local TV news, the newest CDs by an up-and-coming group – these are the kinds of topics that focus our attention on the making of content, not its distribution or exhibition.

Media executives know, however, that production is only one step in the arduous and risky process of getting a mass media idea to an audience. Distribution is the delivery of the produced material to the point where it will be shown to its intended audience. The activity takes place out of public view. We have already mentioned the NBC acts as a distributor when it disseminates television programming via satellite to TV stations. When Philadelphia Newspapers Inc. delivers its Philadelphia Inquirer to city newsstands, when Twentieth – Century – Fox moves its Musicland stores, they are involved in distribution to exhibitions.

Question 1. In this passage, “arduous” means .
A. difficult B. lucrative C. lengthy D. free

Question 2. The passage states that people tend to focus on production because .
A. it takes place out of public view

B. mass media companies do not own production divisions

C. the output of mass media is intended to grab our attention

D. companies can function as both producers and distributors

Question 3. In this passage, to “disseminate” means to .
A. create B. send out C. take in D. fertilize

Question 4. This passage states that distribution is .
A. the first step in mass media production

B. the most talked-about step in mass media production

C. at least as important as production

D. not as important as exhibition

Question 5. The author’s purpose in writing this passage is to .
A. tell an interesting story B. define a concept clearly

C. describe a scene vividly D. argue with the reader


@Nữ Thần Mặt Trăng @joon_young#1 @hoangnga2709 @Phương Trang @iceghost @Hoàng Hàn Băng @yui_2000@rocketmail.com

Đây là 1 dạng cx có thể gọi là nâng cao. Mọi người cùng thử sức nhé!
 

Anh Hi

Giải nhì cuộc thi Văn học trong tôi
Thành viên
28 Tháng hai 2017
61
106
181
TP Hồ Chí Minh
THPT
Question 1. In this passage, “arduous” means .
A. difficult

Question 2. The passage states that people tend to focus on production because .
C. the output of mass media is intended to grab our attention

Question 3. In this passage, to “disseminate” means to .

B. send out

Question 4. This passage states that distribution is .
A. the first step in mass media production

Question 5. The author’s purpose in writing this passage is to .
B. define a concept clearly

Có gì sai làm phiền chị Châu sửa ạ ^ ^
 
  • Like
Reactions: baochau1112

baochau1112

Cựu Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ
Thành viên
6 Tháng bảy 2015
6,549
13,982
1,304
Quảng Nam
Vi vu tứ phương
Question 1. In this passage, “arduous” means .
A. difficult

Question 2. The passage states that people tend to focus on production because .
C. the output of mass media is intended to grab our attention

Question 3. In this passage, to “disseminate” means to .

B. send out

Question 4. This passage states that distribution is .
A. the first step in mass media production

Question 5. The author’s purpose in writing this passage is to .
B. define a concept clearly

Có gì sai làm phiền chị Châu sửa ạ ^ ^
E làm khá tốt đấy. E làm đúng 4/5. E xem lại câu 4 nhé.
 

iceghost

Cựu Mod Toán
Thành viên
TV BQT xuất sắc nhất 2016
20 Tháng chín 2013
5,014
7,479
941
TP Hồ Chí Minh
Đại học Bách Khoa TPHCM
Hình như còn một dạng về nội dùng chính/mục đích của đoạn văn phải không chị :D
ENTERTAINMENT
Most of us tend to think of production when we think of mass media industries. After all, it is the output of this production – the papers we read, the cable TV shows we watch – that grab our attention, make us happy or angry, interested or bored. Moreover, most public discussion about mass communication tends to be about production. The latest gossip about that actor will be in what film, the angry comments a mayor makes about the violence on local TV news, the newest CDs by an up-and-coming group – these are the kinds of topics that focus our attention on the making of content, not its distribution or exhibition.

Media executives know, however, that production is only one step in the arduous and risky process of getting a mass media idea to an audience. Distribution is the delivery of the produced material to the point where it will be shown to its intended audience. The activity takes place out of public view. We have already mentioned the NBC acts as a distributor when it disseminates television programming via satellite to TV stations. When Philadelphia Newspapers Inc. delivers its Philadelphia Inquirer to city newsstands, when Twentieth – Century – Fox moves its Musicland stores, they are involved in distribution to exhibitions.


Question 1. In this passage, “arduous” means .
A. difficult B. lucrative C. lengthy D. free

Question 2. The passage states that people tend to focus on production because .
A. it takes place out of public view

B. mass media companies do not own production divisions

C. the output of mass media is intended to grab our attention

D. companies can function as both producers and distributors


Question 3. In this passage, to “disseminate” means to .
A. create B. send out C. take in D. fertilize

Question 4. This passage states that distribution is .
A. the first step in mass media production

B. the most talked-about step in mass media production

C. at least as important as production

D. not as important as exhibition


Question 5. The author’s purpose in writing this passage is to .
A. tell an interesting story B. define a concept clearly

C. describe a scene vividly D. argue with the reader
1A, 2C, 3B, 4C, 5B
 
  • Like
Reactions: baochau1112

Anh Hi

Giải nhì cuộc thi Văn học trong tôi
Thành viên
28 Tháng hai 2017
61
106
181
TP Hồ Chí Minh
THPT
Khi nãy em đọc hơi lướt, giờ đọc kĩ lại thêm nhờ cụ Trans thì chắc Question 4 là câu C ạ.
 
  • Like
Reactions: baochau1112

baochau1112

Cựu Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ
Thành viên
6 Tháng bảy 2015
6,549
13,982
1,304
Quảng Nam
Vi vu tứ phương
Hình như còn một dạng về nội dùng chính/mục đích của đoạn văn phải không chị :D

1A, 2C, 3B, 4C, 5B
Chuẩn Khang :D
Nhưng thông qua đoạn văn khởi động này thì chị mới lôi nó lên đc ;)
Trở lại vấn đề :D E làm đúng 5/5 nha :D
Khi nãy em đọc hơi lướt, giờ đọc kĩ lại thêm nhờ cụ Trans thì chắc Question 4 là câu C ạ.
4C là chuẩn e nhé. E thử nêu cho chị xem lí do nào ;)
 

Anh Hi

Giải nhì cuộc thi Văn học trong tôi
Thành viên
28 Tháng hai 2017
61
106
181
TP Hồ Chí Minh
THPT
Đoạn dưới đây có nêu lên giữa sản xuất và phân phối. Em thấy 2 câu có liên hệ với nhau lắm ạ, kiểu như sản xuất, phân phối bằng nhau, nên chọn 4C luôn ạ.
Media executives know, however, that production is only one step in the arduous and risky process of getting a mass media idea to an audience. Distribution is the delivery of the produced material to the point where it will be shown to its intended audience.
Em thường đọc kiểu ấy nên hay dẫn đến sai kết quả, hiện đang cố tập theo bí quyết của chị :D
 
  • Like
Reactions: baochau1112

baochau1112

Cựu Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ
Thành viên
6 Tháng bảy 2015
6,549
13,982
1,304
Quảng Nam
Vi vu tứ phương
Đoạn dưới đây có nêu lên giữa sản xuất và phân phối. Em thấy 2 câu có liên hệ với nhau lắm ạ, kiểu như sản xuất, phân phối bằng nhau, nên chọn 4C luôn ạ.

Em thường đọc kiểu ấy nên hay dẫn đến sai kết quả, hiện đang cố tập theo bí quyết của chị :D
:D
@Anh Hi @iceghost
Vì đây là bài khá nâng cao cho những bạn học đc môn Anh nên bây giờ chị sẽ đưa lời giải chi tiết nhé ^^
Question 1: Đáp án A.

Câu hỏi: Nghĩa của từ "arduous".

Phân tích: vì không có một gợi ý cụ thể nào nên ta xét từng đáp án xem đáp án nào là có lý nhất khi ghép vào bài đọc:

A. difficult (khó khăn): có thể đúng vì quá trình làm nên các sản phẩm truyền thông không phải dễ dàng; bài đọc cho thấy quá trình phân phối có khi phải sử dụng đến những phương pháp khó như dùng đường truyền vệ tinh, mở cửa hang,...

B. lucrative (sinh lợi): có vẻ không liên quan đến nội dung bài vì bài đọc không nhắc gì đến lợi nhuận tạo ra từ quá trình làm ra sản phẩm truyền thông.

C. lengthy (dài dòng): cũng tương tự B vì ta không thấy bài đọc đề cập rõ ràng đến sự nhiêu khê của quá trình này.

D. free (tự do): có vẻ là đáp án ít liên quan nhất.

Như vậy nếu cân nhắc cẩn thận ta thấy A sẽ là đáp án an toàn nhất.
=> Đáp án đúng A.
Question 2: Đáp án C.

Câu hỏi: Tại sao người ta thường chỉ tập trung vào phân đoạn sản xuất?

Clue: “After all, it is the output of this production – the papers we read, the cable TV shows we watch – that grab our attention": Nói cho cùng thì sản phẩm của quá trình này - tờ báo ta đọc, chương trình TV ta xem - mới là những thứ khiến ta quan tâm.

=> Đáp án đúng C. the output of mass media is intended to grab our attention. Các đáp án khác đều sai với bài đọc hoặc không trả lời được cho câu hỏi trên.

Question 3: Đáp án B.

Câu hỏi: Nghĩa của từ "disseminate"

Clue: “NBC acts as a distributor when it disseminates television programming via satellite to TV stations": Đài NBC đóng vai trò là nhà phân phối khi nó làm gì đó các chương trình truyền hình qua vệ tinh tới TV.

Như vậy có thể dễ dàng đoán được động từ này có liên quan tới việc phân phối.

=> Đáp án đúng B. send out (gửi đi).

Question 4: Đáp án C. Vì "Media executives know, however, that production is only one step in the arduous and risky process of getting a mass media idea to an audience. Distribution is the delivery of the produced material to the point where it will be shown to its intended audience." Nên C là lựa chọn hợp lí nhất ^^

Question 5: Đáp án B. Dịch lướt bài văn thì có thể hiểu ra đáp án cần tìm là B :D
 

baochau1112

Cựu Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ
Thành viên
6 Tháng bảy 2015
6,549
13,982
1,304
Quảng Nam
Vi vu tứ phương
Hôm ấy chị quên cho từ vựng :D :p
Lượn xuống lấy từ vựng nà =))
@roates @Anh Hi @iceghost @Nữ Thần Mặt Trăng @hoangnga2709
1. Industry (n): công nghiệp, ngành công nghiêp. Eg: The computer industry has been booming: Ngành công nghiệp máy tính đang phát triển rất mạnh mẽ.

2. To grab one’s attention (=to attract one’s attention): thu hút sự chú ý của ai. Eg: You must grab your reader’s attention with your first sentence: Bạn phải thu hút sự chú ý của đọc giả bằng câu đầu tiên.

3. To make a comment: đưa ra bình luận, nhận xét. Eg: I made a comment on her dress, then she broke up with me. Tôi bình luận về cái váy của cô ấy, sau đó cô ấy chia tay với tôi.

4. To focus one’s attention on something (n): tập trung sự chú ý vào cái gì. Eg: He didn’t focus his attention on the safety instructions: Anh ta đã không chú ý tới hướng dẫn sử dụng an toàn.

5. Distribution: sự phân phối. Eg We did not consider the distribution cost; therefore, we are in trouble now:

Chúng tôi đã không cân nhắc chi phí phân phối, vì thế hiện tại chúng tôi đang gặp rắc rối.

6. Intended audience: người xem nhắm tới, người xem mục tiêu (= target audience). Eg: The intended audiences for the TV series are young people aged 13 to 18: Nhóm người xem mà seri TV nhắm tới là thanh niên từ 13 đến 18 tuổi.

7. To disseminate: gieo rắc, phổ biến. Eg: The organization has been trying to disseminate information about the disease: Tổ chức đã và đang cố gắng phổ biến thông tin về dịch bệnh.

8. Risky (adj): nhiều rủi ro. Cấu trúc: To be at risk: gặp rủi ro, rơi vào tình huống rủi ro Eg: It’s risky to buy a car without some good advice: Mua ô tô mà không có tư vấn thì rất rủi ro.

9. Via something qua, theo đường gì. Eg: They went to England via Gibraltar: Họ đến Anh qua Gi – bran – ta.

10. Out of one’s view: Không trong tầm nhìn, ngoài tầm nhìn cùa ai Eg: She turned a corner, and disappeared out of my view: Cô ấy rẽ vào ngõ và biến mất khỏi tầm nhìn của tôi.
 

baochau1112

Cựu Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ
Thành viên
6 Tháng bảy 2015
6,549
13,982
1,304
Quảng Nam
Vi vu tứ phương
Đề thứ 2 :D
@Anh Hi @Nữ Thần Mặt Trăng @hoangnga2709 @joon_young#1 @Phương Trang
Curious about which digital camera is best for you? Where you can hear reggae music in Toronto? Or what the distance is to Mars? Question-and-answer sites offer an alternative to the ubiquitous search engine: a place to post a question – and then wait for another Internet user to respond.
The idea isn’t new: Usenet newsgroups have let us do this for years. But Q&A sites offer features that enhance and simplify the process. All offer eBay-like feedback, where users rate the helpfulness of experts: over time, these scores become a benchmark score for determining how trustworthy someone’s answers are. Question-and-answer sites also e-mail you when an expert has responded, and they offer personalized page where you can see the questions you’ve asked, the people who have responded, and what they’ve had to say.

Question 1. In this passage, “ubiquitous” means ....... .

A. difficult B. new C. common D. expert

Question 2. The organization pattern of the second paragraph of the passage may be best described as ....... .

A. cause/effect B. example/ illustrations

C. description D. classification

Question 3. The tone of this passage can best be described as ........ .

A. negative B. hysterical C. opinionated D. objective

Question 4. The main idea of this passage is that ........ .

A. Question-and-answer sites have alternative to search engines.

B. Usenet newsgroups have been around for years.

C. The idea of question-and-answer sites is not new.

D. People have a lot of questions to be answered.

Question 5. The author’s purpose is writing this passage is to ........ .

A. tell a story B. give information C. persuade D. entertain

P/s: Phần gạch chân bị lỗi rồi ... mấy đứa thông cảm nha :D
 
Last edited:

Anh Hi

Giải nhì cuộc thi Văn học trong tôi
Thành viên
28 Tháng hai 2017
61
106
181
TP Hồ Chí Minh
THPT
Curious about which digital camera is best for you? Where you can hear reggae music in Toronto? Or what the distance is to Mars? Question-and-answer sites offer an alternative to the ubiquitous search engine: a place to post a question – and then wait for another Internet user to respond. The idea isn’t new: Usenet newsgroups have let us do this for years. But Q&A sites offer features that enhance and simplify the process. All offer eBay-like feedback, where users rate the helpfulness of experts: over time, these scores become a benchmark score for determining how trustworthy someone’s answers are. Question-and-answer sites also e-mail you when an expert has responded, and they offer personalized page where you can see the questions you’ve asked, the people who have responded, and what they’ve had to say.

Question 1.
In this passage, “ubiquitous” means ....... .

C. common

Question 2. The organization pattern of the second paragraph of the passage may be best described as ....... .

A. cause/effect B. example/ illustrations

C. description D. classification

Question 3. The tone of this passage can best be described as ........ .

D. objective

Question 4. The main idea of this passage is that ........ .

A. Question-and-answer sites have alternative to search engines.


Question 5. The author’s purpose is writing this passage is to ........ .

B. give information

Câu 2 chị quên cách dòng rồi, em cũng không biết chia đoạn nên không trả lời được.
Ở câu 4 em hay bị nhầm phần ý chính, câu 5 thì dùng phương pháp loại trừ. Nói chung có gì sai chị sửa giúp em nhe.
Cảm ơn chị ! ^^
 
  • Like
Reactions: baochau1112

Nữ Thần Mặt Trăng

Cựu Mod Toán
Thành viên
TV BQT tích cực 2017
28 Tháng hai 2017
4,472
5,490
779
Hà Nội
THPT Đồng Quan
Curious about which digital camera is best for you? Where you can hear reggae music in Toronto? Or what the distance is to Mars? Question-and-answer sites offer an alternative to the ubiquitous search engine: a place to post a question – and then wait for another Internet user to respond. The idea isn’t new: Usenet newsgroups have let us do this for years. But Q&A sites offer features that enhance and simplify the process. All offer eBay-like feedback, where users rate the helpfulness of experts: over time, these scores become a benchmark score for determining how trustworthy someone’s answers are. Question-and-answer sites also e-mail you when an expert has responded, and they offer personalized page where you can see the questions you’ve asked, the people who have responded, and what they’ve had to say.

Question 1. In this passage, “ubiquitous” means ....... .

A. difficult B. new C. common D. expert

Question 2. The organization pattern of the second paragraph of the passage may be best described as ....... .

A. cause/effect B. example/ illustrations

C. description D. classification
Đoạn thứ 2 đi đâu rồi chị?:D
Question 3. The tone of this passage can best be described as ........ .

A. negative B. hysterical C. opinionated D. objective

Question 4. The main idea of this passage is that ........ .

A. Question-and-answer sites have alternative to search engines.

B. Usenet newsgroups have been around for years.

C. The idea of question-and-answer sites is not new.

D. People have a lot of questions to be answered.

Question 5. The author’s purpose is writing this passage is to ........ .

A. tell a story B. give information C. persuade D. entertain
 
  • Like
Reactions: baochau1112

roates

Học sinh chăm học
Thành viên
5 Tháng ba 2017
93
63
96
22
Đề thứ 2 :D
@Anh Hi @Nữ Thần Mặt Trăng @hoangnga2709 @joon_young#1 @Phương Trang
Curious about which digital camera is best for you? Where you can hear reggae music in Toronto? Or what the distance is to Mars? Question-and-answer sites offer an alternative to the ubiquitous search engine: a place to post a question – and then wait for another Internet user to respond. The idea isn’t new: Usenet newsgroups have let us do this for years. But Q&A sites offer features that enhance and simplify the process. All offer eBay-like feedback, where users rate the helpfulness of experts: over time, these scores become a benchmark score for determining how trustworthy someone’s answers are. Question-and-answer sites also e-mail you when an expert has responded, and they offer personalized page where you can see the questions you’ve asked, the people who have responded, and what they’ve had to say.

Question 1. In this passage, “ubiquitous” means ....... .

A. difficult B. new C. common D. expert


Question 3. The tone of this passage can best be described as ........ .

A. negative B. hysterical C. opinionated D. objective

Question 4. The main idea of this passage is that ........ .

A. Question-and-answer sites have alternative to search engines.

B. Usenet newsgroups have been around for years.

C. The idea of question-and-answer sites is not new.

D. People have a lot of questions to be answered.

Question 5. The author’s purpose is writing this passage is to ........ .

A. tell a story B. give information C. persuade D. entertain

P/s: Phần gạch chân bị lỗi rồi ... mấy đứa thông cảm nha :D

à, khi chị làm đáp án, phiền chị giải thích giúp em cái phần ; an alternative to sth với ạ . Ở đây thì alternative là danh từ chị nhỉ, em xem nhiều ví dụ rồi mà không biết dùng kiểu nao cho phù hợp, kiểu em không rút ra được kết luận chung để dùng cụm này ấy chị. Đứng trước nó có cần thêm...... gì không ấy ạ. Phiền chị giải thích giúp em. Em cảm ơn ạ <3
 

baochau1112

Cựu Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ
Thành viên
6 Tháng bảy 2015
6,549
13,982
1,304
Quảng Nam
Vi vu tứ phương
Question 1. In this passage, “ubiquitous” means ....... .

C. common

Question 2. The organization pattern of the second paragraph of the passage may be best described as ....... .

A. cause/effect B. example/ illustrations

C. description D. classification

Question 3. The tone of this passage can best be described as ........ .

D. objective

Question 4. The main idea of this passage is that ........ .

A. Question-and-answer sites have alternative to search engines.


Question 5. The author’s purpose is writing this passage is to ........ .

B. give information

Câu 2 chị quên cách dòng rồi, em cũng không biết chia đoạn nên không trả lời được.
Ở câu 4 em hay bị nhầm phần ý chính, câu 5 thì dùng phương pháp loại trừ. Nói chung có gì sai chị sửa giúp em nhe.
Cảm ơn chị ! ^^
Hehe, chị đã nhận thấy. Chị chỉnh đề lại rồi e nhé. Cách dòng sau chữ "respond" ý :D
E làm đúng hết rồi nhé.
Câu 4, cx giống như trong ngữ văn. Tiếng Anh đc viết theo lối diễn dịch, quy nạp và song hành e ạ. E nhận thấy câu đầu tiên là câu hỏi => ko tóm đc ý chính của bài => loại. Những câu kế tiếp là diễn giải, giải thích và cắt nghĩa câu hỏi => cx ko theo lối song hành. Do đó, khi thấy câu cuối nhắc đến question and answer, e có thể ngay lập tức kết luận đó là đáp án đúng :D
Câu 5, như chị đã nói là nội dung xoay quanh vc diễn giải, giải thích và cắt nghĩa câu hỏi. Do đó chúng ta sẽ chọn "give information"
Curious about which digital camera is best for you? Where you can hear reggae music in Toronto? Or what the distance is to Mars? Question-and-answer sites offer an alternative to the ubiquitous search engine: a place to post a question – and then wait for another Internet user to respond. The idea isn’t new: Usenet newsgroups have let us do this for years. But Q&A sites offer features that enhance and simplify the process. All offer eBay-like feedback, where users rate the helpfulness of experts: over time, these scores become a benchmark score for determining how trustworthy someone’s answers are. Question-and-answer sites also e-mail you when an expert has responded, and they offer personalized page where you can see the questions you’ve asked, the people who have responded, and what they’ve had to say.

Question 1. In this passage, “ubiquitous” means ....... .

A. difficult B. new C. common D. expert

Question 2. The organization pattern of the second paragraph of the passage may be best described as ....... .

A. cause/effect B. example/ illustrations

C. description D. classification
Đoạn thứ 2 đi đâu rồi chị?:D
Question 3. The tone of this passage can best be described as ........ .

A. negative B. hysterical C. opinionated D. objective

Question 4. The main idea of this passage is that ........ .

A. Question-and-answer sites have alternative to search engines.

B. Usenet newsgroups have been around for years.

C. The idea of question-and-answer sites is not new.

D. People have a lot of questions to be answered.

Question 5. The author’s purpose is writing this passage is to ........ .

A. tell a story B. give information C. persuade D. entertain
E làm đúng 4/5 rồi. Đáp án câu 2 là C e nhé ^^
à, khi chị làm đáp án, phiền chị giải thích giúp em cái phần ; an alternative to sth với ạ . Ở đây thì alternative là danh từ chị nhỉ, em xem nhiều ví dụ rồi mà không biết dùng kiểu nao cho phù hợp, kiểu em không rút ra được kết luận chung để dùng cụm này ấy chị. Đứng trước nó có cần thêm...... gì không ấy ạ. Phiền chị giải thích giúp em. Em cảm ơn ạ <3
Đc e :D Để xem mọi người còn thắc mắc gì ko nữa :D
 

Tuấn Nguyễn Nguyễn

Học sinh chăm học
Thành viên
7 Tháng tư 2017
449
256
96
21
Hà Nam
THPT
Đề thứ 2 :D
@Anh Hi @Nữ Thần Mặt Trăng @hoangnga2709 @joon_young#1 @Phương Trang
Curious about which digital camera is best for you? Where you can hear reggae music in Toronto? Or what the distance is to Mars? Question-and-answer sites offer an alternative to the ubiquitous search engine: a place to post a question – and then wait for another Internet user to respond.
The idea isn’t new: Usenet newsgroups have let us do this for years. But Q&A sites offer features that enhance and simplify the process. All offer eBay-like feedback, where users rate the helpfulness of experts: over time, these scores become a benchmark score for determining how trustworthy someone’s answers are. Question-and-answer sites also e-mail you when an expert has responded, and they offer personalized page where you can see the questions you’ve asked, the people who have responded, and what they’ve had to say.

Question 1. In this passage, “ubiquitous” means ....... .

A. difficult B. new C. common D. expert

Question 2. The organization pattern of the second paragraph of the passage may be best described as ....... .

A. cause/effect B. example/ illustrations

C. description D. classification

Question 3. The tone of this passage can best be described as ........ .

A. negative B. hysterical C. opinionated D. objective

Question 4. The main idea of this passage is that ........ .

A. Question-and-answer sites have alternative to search engines.

B. Usenet newsgroups have been around for years.

C. The idea of question-and-answer sites is not new.

D. People have a lot of questions to be answered.

Question 5. The author’s purpose is writing this passage is to ........ .

A. tell a story B. give information C. persuade D. entertain

P/s: Phần gạch chân bị lỗi rồi ... mấy đứa thông cảm nha :D
Curious about which digital camera is best for you? Where you can hear reggae music in Toronto? Or what the distance is to Mars? Question-and-answer sites offer an alternative to the ubiquitous search engine: a place to post a question – and then wait for another Internet user to respond.
The idea isn’t new: Usenet newsgroups have let us do this for years. But Q&A sites offer features that enhance and simplify the process. All offer eBay-like feedback, where users rate the helpfulness of experts: over time, these scores become a benchmark score for determining how trustworthy someone’s answers are. Question-and-answer sites also e-mail you when an expert has responded, and they offer personalized page where you can see the questions you’ve asked, the people who have responded, and what they’ve had to say.

Question 1. In this passage, “ubiquitous” means ....... .

A. difficult B. new C. common D. expert

Question 2. The organization pattern of the second paragraph of the passage may be best described as ....... .

A. cause/effect B. example/ illustrations

C. description D. classification

Question 3. The tone of this passage can best be described as ........ .

A. negative B. hysterical C. opinionated D. objective

Question 4. The main idea of this passage is that ........ .

A. Question-and-answer sites have alternative to search engines.

B. Usenet newsgroups have been around for years.

C. The idea of question-and-answer sites is not new.

D. People have a lot of questions to be answered.

Question 5. The author’s purpose is writing this passage is to ........ .

A. tell a story B. give information C. persuade D. entertain
 

baochau1112

Cựu Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ
Thành viên
6 Tháng bảy 2015
6,549
13,982
1,304
Quảng Nam
Vi vu tứ phương
Curious about which digital camera is best for you? Where you can hear reggae music in Toronto? Or what the distance is to Mars? Question-and-answer sites offer an alternative to the ubiquitous search engine: a place to post a question – and then wait for another Internet user to respond.
The idea isn’t new: Usenet newsgroups have let us do this for years. But Q&A sites offer features that enhance and simplify the process. All offer eBay-like feedback, where users rate the helpfulness of experts: over time, these scores become a benchmark score for determining how trustworthy someone’s answers are. Question-and-answer sites also e-mail you when an expert has responded, and they offer personalized page where you can see the questions you’ve asked, the people who have responded, and what they’ve had to say.

Question 1. In this passage, “ubiquitous” means ....... .

A. difficult B. new C. common D. expert

Question 2. The organization pattern of the second paragraph of the passage may be best described as ....... .

A. cause/effect B. example/ illustrations

C. description D. classification

Question 3. The tone of this passage can best be described as ........ .

A. negative B. hysterical C. opinionated D. objective

Question 4. The main idea of this passage is that ........ .

A. Question-and-answer sites have alternative to search engines.

B. Usenet newsgroups have been around for years.

C. The idea of question-and-answer sites is not new.

D. People have a lot of questions to be answered.

Question 5. The author’s purpose is writing this passage is to ........ .

A. tell a story B. give information C. persuade D. entertain
E làm đúng 3/5 nhé. E xem lại câu 3 và câu 5 nhé ^^
Nếu chưa hiểu cái nào thì hỏi lại chị nhé :)
 

baochau1112

Cựu Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ
Thành viên
6 Tháng bảy 2015
6,549
13,982
1,304
Quảng Nam
Vi vu tứ phương
Chị sẽ úp key cho đề đọc hiểu thứ 2 nhé ^^
Curious about which digital camera is best for you? Where you can hear reggae music in Toronto? Or what the distance is to Mars? Question-and-answer sites offer an alternative to the ubiquitous search engine: a place to post a question – and then wait for another Internet user to respond. The idea isn’t new: Usenet newsgroups have let us do this for years. But Q&A sites offer features that enhance and simplify the process. All offer eBay-like feedback, where users rate the helpfulness of experts: over time, these scores become a benchmark score for determining how trustworthy someone’s answers are. Question-and-answer sites also e-mail you when an expert has responded, and they offer personalized page where you can see the questions you’ve asked, the people who have responded, and what they’ve had to say.

Question 1. In this passage, “ubiquitous” means ....... .

A. difficult B. new C. common D. expert

Question 2. The organization pattern of the second paragraph of the passage may be best described as ....... .

A. cause/effect B. example/ illustrations

C. description D. classification

Question 3. The tone of this passage can best be described as ........ .

A. negative B. hysterical C. opinionated D. objective

Question 4. The main idea of this passage is that ........ .

A. Question-and-answer sites have alternative to search engines.

B. Usenet newsgroups have been around for years.

C. The idea of question-and-answer sites is not new.

D. People have a lot of questions to be answered.

Question 5. The author’s purpose is writing this passage is to ........ .

A. tell a story B. give information C. persuade D. entertain

@hoangnga2709 @Nữ Thần Mặt Trăng @Snowball fan ken @Tuấn Nguyễn Nguyễn
 

baochau1112

Cựu Phụ trách nhóm Văn | CN CLB Khu vườn ngôn từ
Thành viên
6 Tháng bảy 2015
6,549
13,982
1,304
Quảng Nam
Vi vu tứ phương
Và chúng ta cùng tiếp tục với một đề đọc hiểu nhẹ nhàng hơn chút nhé :)
@Nữ Thần Mặt Trăng @hoangnga2709 @Snowball fan ken @joon_young#1 @Anh Hi @Tuấn Nguyễn Nguyễn
JACK LONDON

Jack London (1876 – 1916) is an American writer whose work combined powerful realism and humanitarian sentiment. He was (16) ........ in San Francisco. After finishing grammar (17) ..........., Jack London worked at various jobs and in 1897 and 1898 he participated (18)........... the Alaska Gold Rush. Upon his return to the San Francisco area, he began to (19) ............ about his experiences. A collection of his short stories, The Son of the Golf, was (20) ............ in 1900. Jack’s colourful life, during which he wrote more than 50 books and which included enormous popular successes as an (21) .........., ended in his suicide at the (22) ........... of 40.

Many of his stories including his masterpiece The Call of the Wild deal with the reversion of a civilized creature to the primitive state. Jack London’s style – brutal, vivid and exciting – (23) ........... him enormously popular outside the United States; His (24) ........ were translated into many languages. Jack’s important works include People of the Abyss about the poor in London; the Sea Wolf, a novel based on the author’s experiences on a seal hunting ship; John Barleycorn , an autobiographical novel about Jack’s struggle (25)............. alcoholism.

1: A. grown B. born C. developed D. lived

2: A. lessons B. course C. notes D. school

3: A. in B. to C. at D. of

4: A. speak B. read C. talk D. write

5: A. printed B. ordered C. sold D. published

6: A. architect B. author C. actor D. orator

7: A. moment B. age C. time D. year

8: A. gave B. let C. made D. did

9: A. speeches B. sayings C. words D. works

10: A. to B. for C. against D. of
 

Nữ Thần Mặt Trăng

Cựu Mod Toán
Thành viên
TV BQT tích cực 2017
28 Tháng hai 2017
4,472
5,490
779
Hà Nội
THPT Đồng Quan
JACK LONDON

Jack London (1876 – 1916) is an American writer whose work combined powerful realism and humanitarian sentiment. He was (16) ........ in San Francisco. After finishing grammar (17) ..........., Jack London worked at various jobs and in 1897 and 1898 he participated (18)........... the Alaska Gold Rush. Upon his return to the San Francisco area, he began to (19) ............ about his experiences. A collection of his short stories, The Son of the Golf, was (20) ............ in 1900. Jack’s colourful life, during which he wrote more than 50 books and which included enormous popular successes as an (21) .........., ended in his suicide at the (22) ........... of 40.

Many of his stories including his masterpiece The Call of the Wild deal with the reversion of a civilized creature to the primitive state. Jack London’s style – brutal, vivid and exciting – (23) ........... him enormously popular outside the United States; His (24) ........ were translated into many languages. Jack’s important works include People of the Abyss about the poor in London; the Sea Wolf, a novel based on the author’s experiences on a seal hunting ship; John Barleycorn , an autobiographical novel about Jack’s struggle (25)............. alcoholism.

1: A. grown B. born C. developed D. lived

2: A. lessons B. course C. notes D. school

3: A. in B. to C. at D. of

4: A. speak B. read C. talk D. write

5: A. printed B. ordered C. sold D. published

6: A. architect B. author C. actor D. orator

7: A. moment B. age C. time D. year

8: A. gave B. let C. made D. did

9: A. speeches B. sayings C. words D. works

10: A. to B. for C. against D. of
 
  • Like
Reactions: baochau1112

Snowball fan ken

Học sinh tiến bộ
Thành viên
27 Tháng hai 2017
434
1,267
224
Địล ηgục đẫм мáu
Và chúng ta cùng tiếp tục với một đề đọc hiểu nhẹ nhàng hơn chút nhé :)
@Nữ Thần Mặt Trăng @hoangnga2709 @Snowball fan ken @joon_young#1 @Anh Hi @Tuấn Nguyễn Nguyễn
JACK LONDON

Jack London (1876 – 1916) is an American writer whose work combined powerful realism and humanitarian sentiment. He was (16) ........ in San Francisco. After finishing grammar (17) ..........., Jack London worked at various jobs and in 1897 and 1898 he participated (18)........... the Alaska Gold Rush. Upon his return to the San Francisco area, he began to (19) ............ about his experiences. A collection of his short stories, The Son of the Golf, was (20) ............ in 1900. Jack’s colourful life, during which he wrote more than 50 books and which included enormous popular successes as an (21) .........., ended in his suicide at the (22) ........... of 40.

Many of his stories including his masterpiece The Call of the Wild deal with the reversion of a civilized creature to the primitive state. Jack London’s style – brutal, vivid and exciting – (23) ........... him enormously popular outside the United States; His (24) ........ were translated into many languages. Jack’s important works include People of the Abyss about the poor in London; the Sea Wolf, a novel based on the author’s experiences on a seal hunting ship; John Barleycorn , an autobiographical novel about Jack’s struggle (25)............. alcoholism.

1: A. grown B. born C. developed D. lived

2: A. lessons B. course C. notes D. school

3: A. in B. to C. at D. of

4: A. speak B. read C. talk D. write

5: A. printed B. ordered C. sold D. published

6: A. architect B. author C. actor D. orator

7: A. moment B. age C. time D. year

8: A. gave B. let C. made D. did

9: A. speeches B. sayings C. words D. works

10: A. to B. for C. against D. of

JACK LONDON

Jack London (1876 – 1916) is an American writer whose work combined powerful realism and humanitarian sentiment. He was (16) ........ in San Francisco. After finishing grammar (17) ..........., Jack London worked at various jobs and in 1897 and 1898 he participated (18)........... the Alaska Gold Rush. Upon his return to the San Francisco area, he began to (19) ............ about his experiences. A collection of his short stories, The Son of the Golf, was (20) ............ in 1900. Jack’s colourful life, during which he wrote more than 50 books and which included enormous popular successes as an (21) .........., ended in his suicide at the (22) ........... of 40.

Many of his stories including his masterpiece The Call of the Wild deal with the reversion of a civilized creature to the primitive state. Jack London’s style – brutal, vivid and exciting – (23) ........... him enormously popular outside the United States; His (24) ........ were translated into many languages. Jack’s important works include People of the Abyss about the poor in London; the Sea Wolf, a novel based on the author’s experiences on a seal hunting ship; John Barleycorn , an autobiographical novel about Jack’s struggle (25)............. alcoholism.

1: A. grown B. born C. developed D. lived

2: A. lessons B. course C. notes D. school

3: A. in B. to C. at D. of

4: A. speak B. read C. talk D. write

5: A. printed B. ordered C. sold D. published

6: A. architect B. author C. actor D. orator

7: A. moment B. age C. time D. year

8: A. gave B. let C. made D. did (?)

9: A. speeches B. sayings C. words D. works

10: A. to B. for C. against D. of
[lắm từ mới ]
 
  • Like
Reactions: baochau1112
Top Bottom