[T.A] Ngữ pháp tiếng anh khái quát

C

conan_131

[TẶNG BẠN] TRỌN BỘ Bí kíp học tốt 08 môn
Chắc suất Đại học top - Giữ chỗ ngay!!

ĐĂNG BÀI NGAY để cùng trao đổi với các thành viên siêu nhiệt tình & dễ thương trên diễn đàn.

Mình cảm thấy tiếng anh không phải là một môn học khó nhưng gây khó khăn cho chúng ta vì dừong như nó

có qua nhiều điểm ngữ pháp cần học và chúng ta học mà không hệ thống lại.Mình lập topic này là để khái

quát lại những điểm ngữ pháp(chỉ là ngữ pháp thôi).Mỗi bài sẽ có thêm phần bài tập kèm theo để củng cố

kiến thức.Mong là sẽ giúp đựơc cho ai đó.kaka.Nếu có gì sai sót hoặc thiếu sót mong nhận được sự góp ý.
I/CLAUSE AND PHRASE OF CONCESSION
1/Clause of concession

Although

Though

Even though + CLAUSE

Even if

Much as

Despite the fact that

Inspite of the fact that

2/Pharse of concession

Despite

In spite of + N_PHARSE OR GERUND

3/No matter +wh =wh +ever +(adj)

Whatever + S + V, S’ + V’

no matter how = however

however +adj/adv +S +be/V,...........

eg:a- He was ill but he still went to school.

->Although he was ill, he still went to school.

->He still went to school though he was ill.

b- It is hot, they are working in the field.

- Although it is hot, they are working in the field.

c- She is lazy but she still gets good mark.

Although she is lazy, she still gets good mark.

d- The weather was cold but the boy went to school on time.

Although the weather was cold, the boy went to school on time.

e- He goes anywhere but he remembers his homeland.

Although he goes anywhere, he remembers his homeland.

f- I live anywhere but I will contact you.

Although I live anywhere, I will contact you

g- He does anything. He does it carefully.

Although he does anything, he does it carefully.

h-Although you are good, you should do it carefully.

->No matter how good you are

i- Though I love her so much, I will say good bye.

Much as I love her, I will say goodbye.

Cái much as này,trên violet có đưa ra câu sau: athough he is a good student,he failed the exam.

Much good as he is,he failed the exam.ko bik sao nữa.chắc dùng để nhấn mạnh.ai bik jì thêm.nhớ comment

cho nhá.thanks.

Cũng có thể nhấn mạnh như thế này:

Có thể nhấn mạnh cả tính từ và trạng từ

Adj +as+ S+ to be, S+V

Adv+as+S+V, S+V.

eg:Though she is beautiful, nobody wants to make friend with her. = Beautiful as she is, nobody....

Sau đây là một bài tập nhỏ.Viết lại câu với từ gợi ý.

1.He ate all the fruits though they were green.(Despite)

2.In spite of Mary's sadness at losing the contest.she managed to smile.(although)

3.Though I am fond of music,I canot play any musical instrument.(Depite)

4.My grandfather is till an active man depite his age(however)

5.I did anything he wanted but he í only quiet.(whatever)

Thanks for your time.
 
Last edited by a moderator:
C

conan_131

II/CLAUSE AND PHRASE OF REASON
3/Clause of reason.

Because

For

As +CLAUSE

Since

(as và since đứng trứoc câu.)

4/Pharse of reason

Because of

Due to

Owing to + NOUN PHRASE OR GERUND PHRASE.

On acount of

vài ví dụ:

1/We have to cut down our driving because we are short of oil

-Because of our oil shortage

Mary did not go to scholl yesterday because she was sick .

→ Mary did not go to school yesterday because of her sickness.

I canot study because of the noise.

→ I canot study because it is noisy.
Sau đây là bài tập.Viết lại câu với từ gợi ý.
1.Mr Ba cannot pronounce this English word correctly because of his lack of teeth.(For).

2.She went to bed early because she felt tired(Due to)

3.I like him for his parents are kind to me.(Owing to)

4.All newspapers was sold out immediatly because of an article baout famous singer.(On account of)

5.Jonh succeeded in his exam due to his hảd and methodical work.(Because)

Chắc các bạn thấy bài trứoc dễ quá nên không làm.hihi.Nhưng mình cũng post đáp án vì không phải ai cũng

có thể làm đúng.Nếu có gì sai sót,sửa giùm.
1.He ate all the fruits though they were green.(Despite)

Despite their greenness,he ate all the fruits.

2.In spite of Mary's sadness at losing the contest.she managed to smile.(although)

Although Mary was sad about losing the contest,she managed to smile.(lưu ý chỗ này là:sadness+at còn sad+about)

3.Though I am fond of music,I canot play any the musical instrument.(Depite)

Depite my interest in music,,I canot play any the musical instrument

4.My grandfather is till an active man depite his age(however)

However old my grandfather is,he is till an active man .

5.I did anything he wanted but he is only quiet.(whatever)

Whatever I did ,he is only quiet.
 
Last edited by a moderator:
  • Like
Reactions: dangtiendung1201
C

conan_131

Các dạng đặc biệt của câu điều kiện

Khi nhắc đến câu điều kiện,chúng ta đều nghĩ ngay đến câu điều kiện dạng If.Nhưng

bên cạnh đó,ta cũng có một số dạng đặc biệt của câu điều kiện.Hum nay mình sẽ post

các dạng đặc biệt của câu điều kiện.Mong sẽ giúp ích được cho ai đó.

III/SPECIAL CASES OF CONDITIONAL SENTENCE
1.Or
eg:Study hard or you will fail the exam.(=if you donot study hard

you will fail the exam)

2. In case: Phòng khi + CLAUSE (dùng cho 2 loại câu điều kiện loại 1 và 2)

eg: I always bring an umbrella in case it rains.(=I am always

bring an umbrella because it may rain)

3.Provided that/Providing that/so long as/as long as: Miễn là +

CLAUSE ( chỉ loại 1 )

eg: You can borrow my bike as long as you bring it back


tomorrow.(=You can borrow my bike but you must bring it back

tomorrow)

4.Suppose (that) / supposing (that)/ imagine (that) :Gỉa sử

+CLAUSE(cả 3 loại đều dùng đụơc)

eg: Suppose(that) you are wrong ,what will you do?

5. Without: Nếu ko có +Noun.

eg:Without the air,we would die(= If there were no air/not the air we

would die)

6. But for=Unless=If…not:Nếu ko vì +Noun

eg:But for the bad weather,the flight would have landed

safely(= if it hadnot been gor the bad weather,the flight would have

landed safely)

7. Otherwise:Neu ko +CLAUSE( lưu ý:eek:therwise chỉ đứng ở giữa câu)

eg: If I hadnot taken the short cut ;otherwise I wouldnot have been late.

8. inversion(dao ngu):

loại 1:Should + S + V Bare_inf

loại 2: Were + S + ………..

loại 3: Had + S + V PP

9. Loại câu điều kiện hỗn hợp(fixed type)

lấy cái ví dụ rùi xem nghen,co jì thắc mắc commment.

eg:If I hadnot stayed up too late last night,I wouldnot be tired
now

Với mỗi vế của câu điều kiện dạng hỗn hợp,bạn chia theo từng thì

của nó.chứ ko có jì cả.đơngiản wá.ko hỉu thì nhắn nhen,hic.

10. Mệnh lệnh.

eg: donot tell him that if you see him.

Mấy dạng này quan trọng là nhớ ví dụ để làm chứ ko cân phải học

thuộc công thức nhìu.Cách nhớ của mình là vậy.kaka.Khi nào bạn cần bài tập hãy yêu

cầu,chứ post mà không ai làm chán lắm.Chúc bạn học tốt.:p:):D|-);)Cám ơn Trung nha.
 
Last edited by a moderator:
  • Like
Reactions: dangtiendung1201
C

conan_131

IV/Clause after it’s time/it’s high time/as if/as though/would rather.

It ‘s time
It’s high time + S + V2 (were cho tất cả các ngôi)

(đã đến lúc)

Eg: It’s time we studied hard.(đã đến lúc chúng ta phải học hành chăm chỉ).

Ta còn có thể sử dụng dạng dưói đây(ko thay đổi về ý nghĩa).



It ‘s time

It’s high time + For + O + To_inf

Eg: It’s time for us to study hard.

S + V + As if
As though + S + V2 (were cho tất cả các ngôi)

(như thể)

Eg: She acts as if she were rich.(Cô ta làm như thể mình giàu lắm).

She shows as though she studied well.

S + V 2 + As if

As though + S + Had + VPP

(như thể)

Eg: The boy told about the accident as if he had seen it.(thằng bé kể về tai nạn như thể nó đã chứng kiến hết).

He ate as if he had been hungry for a longtime.(Anh ta ăn như thể không ăn lâu lắm).

Would rather :mong muốn.Với wouldrather cách sử dụng thì rắc rối hơn.
Mong muốn ở tuơng lai.
S + Would rather + (that) + S + (not) + VBare_inf

VBare_inf : ko chia đối với tất cả các ngôi(phủ định thêm not) ko muợn trợ động từ.

Eg: I would rather he not come tonight.(Mong anh ấy đừng đến tối nay)

§ Mong muốn ở hiện tại.

S + Would rather + (that) + S + V2 (were cho tất cả các ngôi)

Eg: I would rather we did not study now.

I would rather that it were in winter now.(Tôi mong giờ ko phải là mùa đông).

§ Mong muốn ở quá khứ.

S + Would rather + (that) + S + Had + VPP

Eg: I would rather we had stayed at home last week.

I would rather that she had phoned me last night.

Ngoài ra ta còn có thể sử dụng would rather để diễn tả ý định.

§ Diễn tả ý định ở hiện tại hoặc tuơng lai.

S + Would rather + VBare_inf ……….Than + VBare_inf

Eg: I would rather watch TV than listen to music.

I would rather not go out tonight.

§ Diễn tả ý định trong quá khứ.

S + Would rather + (not) + Have + VPP

Eg: I would rather not have gone to your party last night.

I would rather have had got it the day before.

Bài này mình đã post ở một boxkhác nhưng cũng đem zề đây cho dễ theo dõi.Nếu bạn cần bài tập thì pm cho mình.
 
Last edited by a moderator:
  • Like
Reactions: dangtiendung1201
C

conan_131

V/SPECIAL CASES OF PASSICE VOICE
I. Passive with:say,think,assume,report,believe,find,know,….

Ative: S1 + V1 + That + S2 + V2

Passive: It + Be + V1(PP) + That + S2 + V2

S2 + Be + V1(PP) + To_V2(inf):cùng thì/To have+V2(pp) :khác thì

Eg:
1.People say he is a dangerous criminal.

It is said that he is a dangerous criminal.

He is said to be a dangerous criminal.

2.He reported that he had stolen my car.

It was reported that he had stolen my car.

He was reported to have stolen my car.

II.Passive with:các động từ tri giác.

Ative: Feel,smell,hear,see,look,taste +V(Bare/Gerund)

Passive:Feel,smell,hear,see,look,taste + To_V(inf)

Eg: I saw the woman come into the room.

The woman was seen to come into the room.

III.Passive with :let,help,make

Ative: Let,help,make + V(Bare/Gerund)

Passive: Let,help,make + To_V(inf)

Eg: She makes him to study all the time.

He is made to study all the time.

IV.Imperative sentence.:Cái này mình lấy ví dụ thôi.Mình nghĩ bạn sẽ hiểu.

Eg: Open your book!

Let your book be open.

V.Passive with:begin,continue

Eg:She began to write this novel 3 years ago.

This novel began to be written 3 years ago.

VI.Passive with:advise,beg,order,urge,agree,decide,…

Cái này mình cũng lấy ví dụ.

Eg:She advised me to sell this old car.

She advised me that this old car should be sold.

VII.Passive with:Causative form(dạng nhờ vả)

Ative: : S + Have/ Get + O(người) + V(Bare)/ To_V(inf)

Passive: S + Have/ Get + O(người) + V(pp) +(by+O vật)

Eg: I had the porter bring my luggage to the upstair.

I had my luggage brought to the )upstair by the porter).

Lưu ý đối với Need:

S(người) + Need + To_V(inf) :chủ động

S(vật) V_ing hoặc to be+V(pp) :bị động
 
Last edited by a moderator:
  • Like
Reactions: dangtiendung1201
C

conan_131

Đây là bài tập phần Clause and Phrase of concession mà Thảo yêu cầu.Bạn làm đi rùi mình sẽ gửi đáp án.
Viết lại câu với từ gợi ý.
1.Mary will take a plane even though she dislike flying(inpsite of)
2.In spite of her poor memory,the old woman told interesting stories to the children.(enven though)
3.Though he has been absent frequently,he has mânged to pass the test.(in spite of)
4.Nancy told me the secret depite having promised not to do so(though)
5.Though it got dark,they continued to work(despite)
6.In spite of the high price,my daughter insists on going to the movie everyday(even though)
7.In spite of being warned,he still got an electric shock.(though)
8.He didnot eat much in spite of being hungry.(although)
9.Although he was talented,nobody admired him.(depite)
10.Although she is wealthy ,she isnot happy(in spite of)
 
C

conan_131

VI/Sự hoà hợp giữa chủ ngữ và động từ.(Subject and Verb Agreement)
Plural:số nhiều
Singular:số ít
Countable:đếm được
Uncountable:không đếm được
N:Noun
V:Verb
1.S1 + and + S2 +V(plural) (S1,S2: Countable)

Eg:She and I are teachers.

S1 + and + S2 +V(singular) (S1,S2: Uncountable)

Eg:Butter and Cheese is fat food.

2.Neither/Either/Not only + S1 + nor/or/but aslo + S2 + V2

Eg:Neither you nor I am wrong

3.S1+ with/along with/as well as/together with/accompanied by(cùng với) + S2 +V1

EG:The manager accompanied by his friends is going to the meeting tonight.

4.Each/Every + N(Singular) + V (Singular)
Each of/Every of + N(plural) + V (Singular)

Eg:Each of my students has two books.

5.N1 + prep(giới từ) + N2 + V1

Eg:A box of cigarettes contains 20 cigars.

6.S(gerund/that +clause) + V (Singular)

Eg:Swimming is good for our health.

That you study hard makes your parents happy.

7.S(The+Adj) + V(plural)

Eg:The rich arenot always happy.

8.A number of (một số) + N(plural) + V(plural)

The number of (tổng số) + N(plural) + V(Singular)

Eg:A number of students in this class comes from the North.

The number of teachers in this school are 45.

9.S(time/money/distance(khoảng cách)) + V(Singular)

Eg:With me money is all.hehe.

10.S(indifinitive pronoun) + V(Singular)

Eg:Someone is standing over there.

11.S(đối với một số từ tận cùng là “s”) + V(Singular)

Eg:News is hot.

12.A largenumber of = Many

A great deal = Much
 
Last edited by a moderator:
  • Like
Reactions: dangtiendung1201
C

conan_131

VII/ Inversion and Emplasic(đảo ngữ và nhấn mạnh)

1/ Inversion:là dạng câu nhấn mạnh bằng cách đem trạng từ,cụm trạng từ đặt đầu câu.Sau đó đảo vị trí giữa chủ ngữ và động từ.

Đối với tobe,khiếm khuyết,have:đảo lên trước chủ ngữ.

Đối với động từ thùơng:mượn trợ động từ do/does/did thích hợp để đảo ngữ lên trước chủ ngữ.

Eg:
1.I have never seen a ghost in my life.
Never in my life have I seen a ghost.

2.She is no longer busy with her children.
No longer is she busy with her children.

3.He rarely does he visits me at night.
Rarely does he visits me at night.

Các trạng từ thường đứng đầu trong câu đảo ngữ: Never,rarely,seldom,no sooner…than,hardly…when,barely….when,only+if/when/then/later,little,under no circumstances,on no account,at no time,in no way,on no condition,not until,not only,….

Đảo ngữ với so/such…that.
1.Ta sử dụng biện pháp đảo ngữ với so và tính từ khi động từ chính là động từ tobe.
Eg:So devasting were the floods that some ares may never recover.

2.Đảo ngữ với such dùng với to be có nghĩa tương đương với so much,so great.
Eg:Such was the force of storm that trees were uprooted.

Biện pháp đảo ngữ này chỉ được sử dụng khi so và such đặt ở đầu mệnh đề.
2/ Emplasic
Verb:
Eg:I love you.
I do love you.

Subject or Object: ta dùng đại từ phản thân ngay sau chủ ngữ hoặc tân ngữ.
I love you yourself.
I myself love you.

It is/was………………that/who…..(chính là…….mà)
Eg:Tom gave me a bunch of roses on my birthday

It was Tom who gave me a bunch of roses on my birthday.
Adj: It is/was…+ Adj + (for+O) + to_V(inf)/ that clause
Eg:
1.Learning English is very important to me
It is important for me to learn English.
It is important that I must learn English

Imperative(mệnh lệnh)
Khẳng định:you trước động từ.
Phủ định:you sau donot
Eg:
1.Listen to me.
Do listen to me
2.Donot talk in class.
Donot you talk in class.

Dạng câu 2 mệnh đề:cái này mình lấy ví dụ,bạn tự rút ra nhá.
Eg:
1/I need water.I donot need milk.
It is water,not milk that I need.
2/I saw Lan.I did not see Tom.
It was Lan,not Tom that I saw.

Các đại từ phản thân:
I => myself
you => yourself / yourselves
he => himself
she =>herself
it => itself
we => ourselves
they => themselves
 
Last edited by a moderator:
  • Like
Reactions: dangtiendung1201
C

conan_131

VII/Relative Clause

VII/Relative ClauseĐây là một phần dài và khó.
preposition:giới từ

1/Relative Pronoun:Who,Whom,Whose,Which,That.
Who:thay thế cho danh từ chỉ người làm S(chủ ngữ).
Whom: thay thế cho danh từ chỉ người làm O(tân ngữ).
Whose: thay thế cho tính từ sỡ hữu,từ chỉ sỡ hữu.
Which: thay thế cho danh từ chỉ vật làm S,O(chủ ngữ,tân ngữ).
That: thay thế cho Who,Whom,Whose,Which.

Eg:
1.The man is my old teacher.He is standing oever there.
The old man who is standing over there is my old teacher.

2.The girl is my sister you talked to her at the party last night.
The girl Whom you talked to at the party last night is my sister

3.The flowers are still fresh.I picked up them up this morning.
The flowers which I picked up them up this morning are still fresh

4.The man is very nice.I stayed at his house once.
The man whose house I stayed at once is very nice.

2/Relative Adverbs:When,Where,Why.
When = prep(preposition:giới từ) +Which :thay thế cho từ,cụm từ chỉ thời gian.
Where = prep +Which: thay thế cho từ,cụm từ chỉ nơi chốn.
Why = prep +Which: thay thế cho từ,cụm từ chỉ lí do,nguyên nhân.

Eg:
1.I’ ll show you the secondhand bookshop.You can buy many valuable books in this shop.
I ‘ll show you the secondhand bookshop in which/where you can buy many valuable books.

2.I’ll never forget the day.We first met each other on that day.
I’ll never forget the day on which/when we first met each other.

3.She doesnot want to speak the reason.She devorced her husband for that reason.
She doesnot want to speak the reason for which/why she devorced her husband.

3/Relative Clause:2 loại.
Mệnh đề quan hệ giới hạn/xác định(Retrictive Clause):là mệnh đề cần thiết để xác định cho danh từ đứng trước nó.Nếu không có câu không đủ nghĩa.

Eg:The man who is standing over there is my old teacher.

Mệnh đề quan hệ không giới hạn/không xác định(Non- Retrictive Clause):là mệnh đề chỉ bổ sung thêm cho danh từ đứng trước nó vốn đã được xác định.Nếu không có nó,câu vẫn đủ nghĩa.

Eg:My father,who works in his hospital,is a doctor.

Lưu y:
1.Mệnh đề quan hệ không giới hạn tách rời với mệnh đề chính bằng một hoặc hai dấu phẩy.
2.Mệnh đề quan hệ không giới hạn nằm sau danh từ được xác định bởi:tính từ sở hữu,tên riêng,vật duy nhất,cụm danh từ (the production of factory),this/that/those.
3.Không dùng that trong mệnh đề quan hệ không giới hạn.
4.Không bỏ đại từ quan hệ.(cái này sẽ được làm rõ ở phần kế tiếp)

4/Reduce Relative Clause(rút gọn mệnh đề quan hệ)

Chủ động:V(ing).
Bị động:V(pp).

Eg:
1.The man who is standing over there is my old teacher.
The man standing over there is my old teacher.(bỏ Who is)

2.This exercise which are given by Mr Phuong are difficult.
This exercise given by Mr Phuong are difficult.(bỏ which are)

Chủ động:to_V(inf).
Bị động:to be+ V(pp).
Chỉ dùng khi câu có :the first,the last,the second,the third,the only,... và thể hiện nhiệm vụ,mang tính bắt buộc.

Eg:
1.He was the last man who left the ship.
He was the last man to leave the ship.

2.I have two letters which must be typed right now.
I have two letters to be typed right now.
 
  • Like
Reactions: dangtiendung1201
T

tranthuha93

1.Mary will take a plane even though she dislike flying(inpsite of)
In spite of Mary's dislike she will take a plane
2.In spite of her poor memory,the old woman told interesting stories to the children.(enven though)
even though her memory is poor, the olld woman...................................................
3.Though he has been absent frequently,he has managed to pass the test.
In spite of his absence, he has ...................................................................
4.Nancy told me the secret depite having promised not to do so(though)
She told me the secret Though Nancy had promised not to do so,
5.Though it got dark,they continued to work(despite)
despite its darkey, they,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
6.In spite of the high price,my daughter insists on going to the movie everyday
even though the price is high.........................................................................
7.In spite of being warned,he still got an electric shock.(though)
Though he was warned, hw...........................................
8.He didnot eat much in spite of being hungry.(although)
Although he was hungry, he did not eat much
9.Although he was talented,nobody admired him.(depite)
Despite his talent, nobody.............................
10.Although she is wealthy ,she isnot happy(in spite of)
in spite if her wealthiness,.........................
 
C

conan_131

Mary will take a plane even though she dislike flying(inpsite of)
In spite of Mary's dislike she will take a plane (chỗ này disliking flying sẽ hay và rõ nghĩa hơn ấy)
2.In spite of her poor memory,the old woman told interesting stories to the children.(enven though)
even though her memory is poor, the olld woman.....(was poor nha bạn,told quá khứ đơn)..............................................
3.Though he has been absent frequently,he has managed to pass the test.
In spite of his absence, he has ...................................................................
4.Nancy told me the secret depite having promised not to do so(though)
She told me the secret Though Nancy had promised not to do so,
5.Though it got dark,they continued to work(despite)
despite its darkey, they,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
6.In spite of the high price,my daughter insists on going to the movie everyday
even though the price is high.........................................................................
7.In spite of being warned,he still got an electric shock.(though)
Though he was warned, hw...........................................
8.He didnot eat much in spite of being hungry.(although)
Although he was hungry, he did not eat much
9.Although he was talented,nobody admired him.(depite)
Despite his talent, nobody.............................
10.Although she is wealthy ,she isnot happy(in spite of)
in spite if her wealthiness...............[/QUOTE]
 
Last edited by a moderator:
C

conan_131

VIII/Adverbial Clause Of Time

Adverbial Clause Of Time
Trong một câu,ta thường bối rối không biết chia thì như thế nào cho phù hợp.Hum nay,mình sẽ post một bài về cách dùng thì thích hợp.
Adverbial Clause Of Time(mệnh đề trạng ngữ chỉ thời gian) thường bắt đầu bằng các từ nối sau:while,when=as,whenever,before,after,as soon as=as long as=just as,till=untill,since,no sooner..than=hardly…when.
Mệnh đề trạng ngữ chỉ thời gian hòa hợp với mệnh đề chính theo nguyên tắc sau đây
Main Clause Adverbial Clause
1.Present tense 1.Present tense
2.Past tense 2.Past tense
3.Future tense 3.Present tense
Eg:
I/1.He often phones her before he goes to sleep.
2.He usually reads a newspaper while he is waiting for the bus.
3.He never goes home before he has finished his work.
II/1.We were having dinner when the phone rang.
2.He had done his homework before he went to sleep.
3.He left as soon as he knew the news.
III/1.They will leave as soon as we phone them.
2.I will come here just as I have finished my work.
Lưu ý:
1.The present perfect +since+The past simple
2.Không chia thì tương lai cho các mệnh đề trạng ngữ chỉ thơi gian.
Eg:
1.I have finished my homework since my mother went home.
2.When it rains(hok ai dùng là it will rain cả),I go to school by bus.
 
Last edited by a moderator:
M

moxa

1.Mary will take a plane even though she dislike flying(inpsite of)
In spite of Mary's dislike she will take a plane
2.In spite of her poor memory,the old woman told interesting stories to the children.(enven though)
even though her memory is poor, the olld woman...................................................
3.Though he has been absent frequently,he has managed to pass the test.
In spite of his absence, he has ...................................................................
4.Nancy told me the secret depite having promised not to do so(though)
She told me the secret Though Nancy had promised not to do so,
5.Though it got dark,they continued to work(despite)
despite its darkey, they,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
6.In spite of the high price,my daughter insists on going to the movie everyday
even though the price is high.........................................................................
7.In spite of being warned,he still got an electric shock.(though)
Though he was warned, hw...........................................
8.He didnot eat much in spite of being hungry.(although)
Although he was hungry, he did not eat much
9.Although he was talented,nobody admired him.(depite)
Despite his talent, nobody.............................
10.Although she is wealthy ,she isnot happy(in spite of)
in spite if her wealthiness,.........................



em làm tốt lắm, tuy nhiên chị góp ý thêm.
Câu 1. em đưa the old woman ra mệnh đề trước sẽ hay hơn khi để ở mệnh đề sau.
Câu 10, ngày cách làm trên, còn có thể dùng Ving, (2 mệnh đề cùng chủ ngữ)
 
C

conan_131

IX/Pronounciation of fractions

Có bao giờ bạn nghĩ về cách đọc phân số trong tiếng anh chưa nhỉ?Sau đây là những kiến thức mình tích cóp được từ thầy cô và các bạn trong các diễn đàn.Nếu có sai sót,mong nhận được góp ý từ các bạn.

\frac{1}{5} : one fifth

\frac{4}{10}:four tenths

\frac{26}{27}:twenty_six over four seven

5\frac{3}{18}:five and three eighteenths.

Đây là cách để viết và đọc phân số:

1.Tử là số đếm và mẫu là số thứ tự. \frac{1}{5} : one fifth

2.Nếu tử lớn hơn 1 thì mẫu thêm"s"(ở dạng số nhiều) \frac{4}{10}:four tenths

3.Nếu tử có 2 chữ số hoặc mẫu có 3 chữ số thì tử và mẫu đều là số đếm và được đọc từng chữ số,ngăn cách giữa tử và mẫu là"over".\frac{26}{27}:twenty_six over four seven

4.Đối với hỗn số đọc phần nguyên trước (số đếm) \Rightarrow anh\Rightarrow đọc phần số sau.5\frac{3}{18}:five and three eighteenths.

5.Người ta còn có thể dùng dạng rút gọn sau:
\frac{1}{2}:a half hoặc one half.
\frac{1}{4}:a quarter hoặc one quarter.
\frac{3}{4}:three quarter.
\frac{1}{100}:a percent hoặc one percent.

Đến đây,ắt hẳn sẽ có ai đó không hiểu số thứ tự hay số đếm.(Cái này mình lấy nguồn từ) http://www.tienganhonline.com/index.php/KIẾNTHỨCCƠBẢN/TỪVỰNG/Sốđếmvàsốthứtự.html
SỐ ĐẾM

0 ZERO
1 one 11 eleven 21 twenty-one 31 thirty-one
2 two 12 twelve 22 twenty-two 40 forty
3 three 13 thirteen 23 twenty-three 50 fifty
4 four 14 fourteen 24 twenty-four 60 sixty
5 five 15 fifteen 25 twenty-five 70 seventy
6 six 16 sixteen 26 twenty-six 80 eighty
7 seven 17 seventeen 27 twenty-seven 90 ninety
8 eight 18 eighteen 28 twenty-eight 100 a/one hundred
9 nine 19 nineteen 29 twenty-nine 1,000 a/one thousand
10 ten 20 twenty 30 thirty 1,000,000 a/one million



* Khi một số cần kết hợp giữa hàng triệu/ngàn/trăm ngàn/ngàn/trăm với hàng đơn vị hoặc hàng chục, ta thêm AND ngay trước hàng đơn vị hoặc hàng chục.

Thí dụ:

110 - one hundred and ten
1,250 - one thousand, two hundred and fifty
2,001 - two thousand and one

* Trong tiếng Việt, ta dùng dấu . (dấu chấm) để phân cách mỗi 3 đơn vị số từ phải sang trái. Nhưng trong tiếng Anh, PHẢI dùng dấu , (dấu phẩy)

57,458,302

* Số đếm khi viết ra không bao giờ thêm S khi chỉ muốn cho biết số lượng của danh từ đi liền sau số.

VD: THREE CARS = 3 chiếc xe hơi (THREE không thêm S )

* Nhưng khi bạn muốn nói số lượng con số nào đó nhiều hơn hai, bạn thêm S vào số chỉ số lượng con số

VD: FOUR NINES, 2 ZEROS = 4 SỐ 9, 2 SỐ 0

* Ngoài ra, những số sau đây khi thêm S sẽ có nghĩa khác, không còn là 1 con số cụ thể nữa mà là một cách nói ước chừng, nhớ là bạn phải có OF đằng sau:

TENS OF = hàng chục..

DOZENS OF = hàng tá...

HUNDREDS OF = hàng trăm

THOUSANDS OF = hàng ngàn

MILLIONS OF = hàng triệu

BILLIONS OF = hàng tỷ

Thí dụ: EVERYDAY, MILLIONS OF PEOPLE IN THE WORLD ARE HUNGRY. (Mỗi ngày có hàng triệu người trên thế giới bị đói)

* Cách đếm số lần:

- ONCE = một lần (có thể nói ONE TIME nhưng không thông dụng bằng ONCE)

- TWICE = hai lần (có thể nói TWO TIMES nhưng không thông dụng bằng TWICE)

- Từ ba lần trở lên, ta phải dùng " Số từ + TIMES" :

+ THREE TIMES = 3 lần

+ FOUR TIMES = 4 lần

- Thí dụ:

+ I HAVE SEEN THAT MOVIE TWICE. = Tôi đã xem phim đó hai lần rồi.



SỐ THỨ TỰ

1 st first 11 th eleventh 21 st twenty-first 31 st thirty-first
2 nd second 12 th twelfth 22 nd twenty-second 40 th fortieth
3 rd third 13 th thirteenth 23 rd twenty-third 50 th fiftieth
4 th fourth 14 th fourteenth 24 th twenty-fourth 60 th sixtieth
5 th fifth 15 th fifteenth 25 th twenty-fifth 70 th seventieth
6 th sixth 16 th sixteenth 26 th twenty-sixth 80 th eightieth
7 th seventh 17 th seventeenth 27 th twenty-seventh 90 th ninetieth
8 th eighth 18 th eighteenth 28 th twenty-eighth 100 th one hundredth
9 th ninth 19 th nineteenth 29 th twenty-ninth 1,000 th one thousandth
10 th tenth 20 th twentieth 30 th thirtieth 1,000,000 th one millionth



Cách chuyển số đếm sang số thứ tự

* Chỉ cần thêm TH đằng sau số đếm là bạn đã chuyển nó thành số thứ tự. Với số tận cùng bằng Y, phải đổi Y thành I rồi mới thêm TH

-VD: four --> fourth, eleven --> eleventh

Twenty-->twentieth

Ngoại lệ:

•one - first
•two - second
•three - third
•five - fifth
•eight - eighth
•nine - ninth
•twelve - twelfth

* Khi số kết hợp nhiều hàng, chỉ cần thêm TH ở số cuối cùng, nếu số cuối cùng nằm trong danh sách ngoài lệ trên thì dùng theo danh sách đó.

VD:

•5,111th = five thousand, one hundred and eleventh
•421st = four hundred and twenty-first



* Khi muốn viết số ra chữ số ( viết như số đếm nhưng đằng sau cùng thêm TH hoặc ST với số thứ tự 1, ND với số thứ tự 2, RD với số thứ tự 3

VD:

•first = 1st
•second = 2nd
•third = 3rd
•fourth = 4th
•twenty-sixth = 26th
•hundred and first = 101st

* Danh hiệu của vua, hoàng hậu nước ngoài thường khi viết viết tên và số thứ tự bằng số La Mã, khi đọc thì thêm THE trước số thứ tự.

VD:

•Viết : Charles II - Đọc: Charles the Second
•Viết: Edward VI - Đọc: Edward the Sixth
•Viết: Henry VIII - Đọc: Henry the Eighth

:D:p
 
Last edited by a moderator:
C

conan_131

X/Các dạng đặc biệt của câu điều kiện.

Specail case of conditional sentence.
1.Không thay đổi đối với câu diễn tả:chân lí,câu có thời gian xác định rõ,câu điều kiện lọai 2 và loại 3,câu mong ước loại 2 và loại 3,câu có từ "used to","had better","should","would rather","must".
1.Không thay đổi đối với câu diễn tả:chân lí,câu có thời gian xác định rõ,câu điều kiện lọai 2 và loại 3,câu mong ước loại 2 và loại 3,câu có từ "used to","had better","should","would rather","must".
Eg:
1.They said:”The Sun rises in the Earth and sets in the West”.
They said that the Sun rises in the Earth and sets in the West.
2.He said:”I was born in 1975”.
He said that he was born in 1975.
3.She said to me:”if I were you,I wouldnot do this”.
She told me if she were me she wouldnot do that.
4.The teacher said to me:”You had better study harder”.
The teacher told me I had better study .
5.She said :”she would rather at home than go out”
She said that she would rather at home than go out.
6.The police said to everyone:”you must obay the safely regulation”
The police told everyone they must obay the safely regulation.
2.Đối với một số động từ theo nó cấu trúc.
V + O+ to + V(inf)
Ask,promise,advise,encourage,want,remind,invite someone to go somewhere,tell,want.
V + to + V(inf):Agree,decide,offer,promise,refuse,threaten.
V + prep + V_ing:
Congratulate sb on doing st
Apologize to sb for doing st:xin lỗi ai đó đã làm gì
Accuse sb of doing st:buộc tội ai đó về điều gì.
Dream of doing st
Warm sb about/agianst doing st
Prevent sb from doing st = stop sb from doing st
Thanks sb for doing st
Look forward to doing st
Deny doing st
Admit doing st
Suggest doing st
Think of doing st
Forbid sb from doing st:cấm ai đó làm gì.
Confess to doing st:thú tội đã làm gì.
Regret doing st
Appreciate sb doing st:đánh giá ai đã làm gì
Còn nhiều từ lắm,nếu cần thì tự kiếm nha.Mình post nhiêu đây thui ak.kaka.
:p:D:po=>@};-:-*:)>-
 
Last edited by a moderator:
C

conan_131

XI/Qúa khứ của động từ khiếm khuyết.

Chắc post vài ngày nữa rùi stop vậy.Bài này có 4 dòng thui.hihi.
1.Should have +V(PP): lẽ ra nên.
I should have seen what she said.
2.Must have +V(PP): chắc hẳn đã.
She must have gone back to him.
3.Could /Might have +V(PP): có thể đã.
He could have forgotten me.
4.Can't have +V(PP): có thể đã không.
I can't have locked the door.
Gíang sinh vui vẻ nhá mọi người,làm những điều mình cảm thấy muốn và cần thiết.Đừng để phải hối tiếc như tôi.:(
 
Last edited by a moderator:
C

conan_131

XII/So Sánh.

Định post bài về so sánh nhưng tìm ra một bài trên hocmai về so sánh ,ngắn gọn và dễ hiểu.post lên đây cho tiện theo dõi nhá.Mình có thay đổi một vài chi tiết ít liên quan để ngắn và dễ hiểu.

Đầu tiên,giải thích các khái niệm sau:

Tính từ ngắn:là tính từ có 1 âm tiết hoặc hia âm tiết tận cùng bằng y,ow,er,et,le.(happy, quiet,naroow,simple,..)

Trạng từ ngắn là trạng từ chỉ có một âm tiết(hard,fast,far,..)
1. so sánh ngang bằng

– Công thức: (not)so/as + adj + as

– Ví dụ: Lan is 16. I’m 16, too. Lan is as young as I.(Lan trẻ như tôi)

Quang is 1.7 metres tall. Hung is 1.6 metres tall. Hung is not so tall as Quang.
(Hung không cao bằng Quang)

2. so sánh hơn
– Công thức: Tính từ/Trạng từ ngắn + er + than

More + Tính từ/ Trạng từ dài + than

– Ví dụ: My ruler is 5 cm long. Nam’s ruler is 7 cm long.
–> My ruler is shorter than Nam’s.(thước kẻ của tôi nhắn hơn thước kẻ của Nam)
–> Nam’s ruler is longer than mine.
Nga is more beautiful than Hong.(nga xinh hơn Hồng)

Chú ý:
Khi thêm “er” nhân đôi phụ âm cuối nếu trước nó là một nguyên âm.
Ví dụ: hot –> hotter
fat –> fatter

thin –> thinner
fit –> fitter

Không có dạng phủ định của so sánh hơn.

A is taller than B –> B isn’t as tall as A
(không viết: B isn’t taller than A)

3. so sánh nhất

– Công thức: The + tính từ ngắn + est

The + most + tính từ dài

– Ví dụ: This is the longest river in the world.(đây là con sông dài nhất trên thế giới)

She is the most beautiful girl in my class.(cô ấy là cô gái xinh nhất lớp tôi)

Các tính từ bất quy tắc
Tính từ, so sánh hơn ,so sánh nhất
Good/well , better ,the best .

Badly/bad/ill , worse ,the worst.

Little less,the least.

Much/many ,more,the most

Far , father/further , the farther/furthest .

Old, older, oldest

Chú ý: eldest, elder: chỉ anh trai, chị gái trong gia đình


5. so sánh kép (càng.....càng....)

• Công thức 1: the comparative + S + V…the comparative + S + V…

Ví dụ: the more you learn, the more you know.(càng học bạn càng biết nhiều)

The sooner you start, the earlier you arrive.

• Công thức 2: the more + S + V, the comparative + S + V

Ví dụ: the more you study, the smarter you will become.
The more exercises you do, the better you understand the lesson
6. so sánh bội số

– so sánh bội số là so sánh: bằng nửa (half), gấp đôi (twice), gấp ba (three times),...
– Không được sử dụng so sánh hơn kém mà sử dụng so sánh bằng, khi so sánh phải xác định danh từ là đếm được hay không đếm được, vì đằng trước chúng có many/much

Ví dụ:
This encyclopedy costs twice as much as the other one.
Jerome has half as many records now as I had last year.
At the clambake last week, Fred ate three times as many oysters as Bob.

Chú ý: Các lối nói: twice that many/twice that much = gấp đôi ngần ấy... chỉ được dùng trong khẩu ngữ, không được dùng trong văn viết.

We have expected 80 people at that rally, but twice that many showed up. (twice as many as that number).
Bạn chỉ cần nắm kĩ các dạng cơ bản như so sánh bằng,hơn,nhất và kép.So sánh bội số không hiểu cũng uki,cái đó thường ít ra hơn.:D:).


Bài tập 1: Hoàn thành câu bằng dạng so sánh đúng của động từ trong ngoặc

1. Her daughter is …………….her (beautiful).
2. Summer is………………..season of the year (hot)
3. That dog isn’t ………………..it looks (dangerous)
4. In the past, people were ………………..than today (polite)
5. It is ………..today than it was yesterday (cold)
6. Our hotel was …………..than all the others in the town (cheap)
7. What’s ………………..river in the world (long)
8. It was an awful day. It was ………….day of my life (bad)
9. Everest is……………………mountain in the world. It is ………….than any other mountain (high)
10. I prefer this chair to the other one. It’s ………………(comfortable)


Bài tập 2: Viết lại các câu sau bắt đầu bằng từ cho trước sao cho nghĩa không thay đồi.

1. This is the most delicious cake I’ve ever tasted.
–> I’ve…………………………..
2. I’ve never met any more dependable person than George.
–> George is…………………………
3. There isn’t anybody as kind-hearted as your mother.
–> Your mother is ……………………
4. There is no better teacher in this school than Mr John.
–> Mr John is……………………………..
5. Have you got any bigger than that one?
–> Is this………………………………...?

Nếu muốn xem nguyên văn,các bạn vào đây nhen. http://hocmai.vn/mod/wiki/view.php?id=18771&page=Các+cấp+so+sánh+của+tính+từ.
 
Last edited by a moderator:
C

conan_131

XIII/Style.

Style:văn phong.
Trong cách hành văn của tíêng Anh,thay vì dùng một động từ đơn ta còn có thể dùng một cụm động từ tương đương.
Eg:
1.They are looking at the picture attentively.
They are having a look at the picture attentively.
2.My husband often decides everything.
My husband often makes a decision everything.
Một số cụm động từ.Nếu hứng thú thì tự tìm tiếp hén.:)>-
Break down = stop working
Break in/into = get into (a building) illegally
Break off = stop doing sth
Break up = separate
Bring back = remember
Bring in = introduce
Call off = cancel
Call back = return a phone call
Call in/on = visit
Carry on = continue
Carry out = execute
Come across = find sth or meet sb by chance
Come out = disappear
Cheer up = make happy
Cross out = delete
Cut out = quit
Cut off = stop (a supply, a relationship)
Do up = fasten
Drop in = visit
Finish off = complete
Get on = deal with; continue
Get over = overcome
Get up = wake up; get out of bed
Give off = produce heat, light, a smell or a gas
Go back = return
Go on = continue
Go out = leave
Go off = ring, explode
Go up = rise, increase
Give up = quit, surrender
Hang up = end (a telephone conversation)
Keep on = continue
Keep off = mot eat, drink, or take sth bad
Keep out = prevent entry
Keep up with = maintain progress with
Leave out = omit
Let sb down = make sb disappointed
Look after = take care of
Look back = remember sth that happenned in the past
Look for = search for, seek
Look into = investigate
Look over = to examine
Look up = find information
Pass out = distribute; become unconscious
Point out = show
Put out = extinguish (a fire, cigarette, or candle)
Stand for = represent
Shut up = be quiet
Slow down = reduce speed
Use up = use completely
Take off = leave, remove sth that you are wearing
Take up = start doing sth
Take over = start doing, assume responsibility
Turn on/ off = switch on/ off
Turn up/ down = increase/ reduce the amount of sound, heat etc
Talk over = discuss
Wear off = gradually disappear
Wear out = become damaged
Bathe=have a bath
Cry=give a cry
Welcome=give sb a welcome
Succeed=make a success
Drink=have a drink
Visit sb=pay sb a vist/pay a visit to sb
Talk to=have a talk with
Good luck.
:)>-
 
C

conan_131

XIV/Idoms

Thành ngữ trong tiếng anh có nhiều dạng,hôm nay sẽ là dạng
Verb + Noun + Prep(giới từ)
Sau đây là một vài thành ngữ ở dạng này.
catch sight of:bắt gặp,thoáng thấy.
lose sight of:mất hút.
make fun of:chế giễu.
make room for:dọn chỗ
lose touch with:mất lien lạc
put a stop to:chấm dứt
take care of:chăm sóc
pay attention to:chú ý
set fire to:đốt cháy
take note of:ghi chú
give birth to:sinh con
keep respondence with:giữ liên lạc qua thư
play an (important)park/role.
give place to:nhường chỗ
make allowance for:chiếu cố
make a fuss over/about:làm lộn xộn,ầm ĩ
loé track ò:mất dấu
take leave ò:từ biệt
make a contribution to:góp phần
feel sympathy for:thông cảm
get victory over:chiến thắng
have faith in:tin tưởng
put up with:chịu đau khổ(tính cách,,..),khá
c với "in pain" là chịu đau khổ về bệnh tật.
Còn nhiều lắm.muốn học thì tự tìm hiểu nhá,còn hok thể tìm dc thì liên hệ mình.kaka.:)>-
 
C

conan_131

XIV/Expression of quantity

Expression of quantity

1.Some/any

Some + N (count/uncount) (affirmative,question_invitation/suggestion)

Eg: I want some milk.
He saw some strangers pass his house.
Would you like some more cofee?
May we go out for some drink?

Any + N (count/uncount) (question,negavetive)

Eg:I did not see any boy in the class
Do you have any suggar?

2.Many/much/a great deal of/a large number of/ lot of/lots of/plenty of

With Countable Noun:Many ,a large number of,a lot of = lots of, plenty of.

With Uncountable Noun:Much ,a great deal of, a lot of = lots of, plenty of.

Many,Much: negavetive,question.

A large number of,a great deal of,a lot of =lots of,plenty of:affirmative.

Note: many = a large number of.

Much= a great deal of.

There are “Very,too,so,as” in affirmative sentences.We must use “much” and”many”.

Eg:I donot have much time for entertainment.
There is a lot of milk in the fridge.
There arenot many students in the class to day.
Thank you very much.

3.Few/a few/little/a little.

Few/a few + N (count)

A little/little + N(uncount)

Few/ little + có nhưng ít

A few/a little + có ít như đủ.câu có nghĩa khẳng định.

We use “of” after many,much,most when fefinied Noun.
danh từ được xác định bởi:tính từ sở hữu,tên riêng,vật duy nhất,cụm danh từ (the production of factory),this/that/those.

Eg:
Most children are fond of eating sweets.
Most of these students are intelligent and hard.
Most of the boy in this class.
He wrote play,but many of his plays couldnot be staged.
How much of your money ?
Note:
Ngày nay ngữ pháp vẫn chấp nhận một số trường hợp như vẫn có thể dùng many và much trong câu khẳng định ngoài các trường hợp đặc biệt kể trên.
Nếu bạn có thắc mắc hay trong bài viết của mìnhc ó sai sót.Mong nhận được sự góp ý.:)>-
 
Top Bottom