hoá 8 cần gấp

H

hohoo

Mg+2HCl---->MgCl2 +H2
NMg=x -> N H2= x
2Al+6HCl----->2 AlCl3 +3 H2
NAl= y -> NH2= $\frac{3}{2}$ y
24x+27y=0,78
x+$\frac{3}{2}$y=0,896:22,4
\Rightarrow x=0,01
y=0,02
\Rightarrow %Mg=0,01.24:0,87.100=31%
%Al=69%
 
Last edited by a moderator:
C

chaublu

$n_{H_2}$=$\frac{0,896}{22,4}$=0,04(mol)
Gọi $n_{Mg}$=x(mol),$n_{Al}$=y(mol)
PTHH:
$Mg + 2HCl \xrightarrow\ MgCl_2 + H_2$
$x \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x$
$2Al + 6HCl \xrightarrow\ 2AlCl_3 + 3H_2$
$y \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ 1,5y$
Ta có:
\begin{cases} 24x + 27y = 0,78 \\ x + 1,5y = 0,04 \end{cases}
\Rightarrow x=0,01 ,y=0,02
%$m_{Mg}$=$\frac{0,01 . 24}{0,78}$ . 100% = 30,76%
%$m_{Al}$=$\frac{0,02 . 27}{0,78}$ . 100% = 69,23%
 
Top Bottom