[Toán 8] Giải PT

R

ronaldover7

$x−m^2x−\dfrac{n^2}{n^2-x^2}+m = \dfrac{x^2}{x^2-n^2}$
\Rightarrow $x−m^2x +m −\dfrac{n^2}{n^2-x^2}+\dfrac{x^2}{n^2-x^2} = 0$
\Rightarrow $x−m^2x +m −\dfrac{x^2-n^2}{n^2-x^2} = 0$
\Rightarrow $x−m^2x +m-(-1) = 0$
\Rightarrow $x−m^2x +m+1 = 0$
\Rightarrow $x(1-m)(1+m)+(m+1) = 0$
\Rightarrow $(1+m)(x-xm+1) = 0$
\Rightarrow $x-xm+1 = 0$ \Rightarrow $x(1-m)+1-m= -m$ \Rightarrow $(x+1)(1-m)=-m$
\Rightarrow $x+1 = \frac{-m}{1-m}$ \Rightarrow $x = \frac{-m}{1-m} -1$
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom