You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
$\frac{x}{3}=\frac{y}{-5}$ và $x-y=8$
Áp dụng tính chất DTSBN, ta có:
$\frac{x}{3}=\frac{y}{-5}=\frac{x-y}{3-(-5)}=\frac{8}{8}=1$
\Rightarrow $x=3.1=3, y=-5.1=-5$
Vậy $x=3, y=-5$
$\frac{3x-y}{x+y}=\frac{3}{4}$ và $5x-2y=17$
Ta có: $\frac{3x-y}{x+y}=\frac{3}{4}$
\Leftrightarrow $4.(3x-y)=3.(x+y)$
\Leftrightarrow $12x-4y=3x+3y$
\Leftrightarrow $12x-3x=4y+3y$
\Leftrightarrow $9x=7y$
\Leftrightarrow $\frac{x}{7}=\frac{y}{9}$
\Leftrightarrow $\frac{5x}{35}=\frac{2y}{18}$
Áp dụng tính chất DTSBN, ta có:
$\frac{5x}{35}=\frac{2y}{18}=\frac{5x-2y}{35-18}=\frac{17}{17}=1$
\Rightarrow $x=35.1:5=7, y=18.1:2=9$
Vậy $x=7, y=9$