You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
chào bạn
$x^2 +3^{log_2x} =x^{log_25}$
giúp mình giải pt này nha.
đk:$x>0$
$x^2 +3^{log_2x} =x^{log_25}$
$\Longleftrightarrow x^{log_24} +3^{log_2x} =x^{log_25}$
$\Longleftrightarrow 4^{log_2x} +3^{log_2x} =5^{log_2x}$
Đặt $log_2x=t$
$\Longleftrightarrow 4^{t} +3^{t} =5^{t}$
Chia 2 vế cho $5^t>0$
Pt có dạng:$ (\dfrac{4}{5})^t +(\dfrac{3}{5})^t =1$
Dễ thấy pt có nghiệm duy nhất $t=2$
Nên $log_2x=2$$\Longleftrightarrow x=4$