Toán 10

N

nttthn_97

1)
ĐK....
Nhân liên hợp

[TEX]\Leftrightarrow[/TEX]$\frac{4x^2(1+\sqrt{1+2x})^2}{4x^2}=2x+9$

[TEX]\Leftrightarrow[/TEX]$(1+\sqrt{1+2x})^2=2x+9$

....................
 
N

nttthn_97

2)
Đặt $\sqrt[3]{3x-2}=y$[TEX]\Rightarrow[/TEX]$y^3+2=3x$

[TEX]\Rightarrow[/TEX]$ \left\{\begin{matrix} x^3+2=3y\\y^3+2=3x \end{matrix}\right.$

[TEX]\Leftrightarrow[/TEX]$ \left\{\begin{matrix} (x-y)(x^2+xy+y^2+3)=0\\y^3+2=3x \end{matrix}\right.$

[TEX]\Leftrightarrow[/TEX]$ \left\{\begin{matrix} x=y\\y^3+2=3x \end{matrix}\right.$

$(x^2+xy+y^2+3>0$ \forall x;y)

........
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom