Tính V

T

tvxq289

*HCl dư
[TEX]2HCl + K2Zn02 ----> Zn(OH)2 + 2KCl[/TEX]
[TEX]0.4<----0.2------>0.2[/TEX]
[TEX]Zn(OH)2 ---> ZnO + H20[/TEX]
[TEX]0.03<-----0.03[/TEX]
[TEX]=> Zn(OH)2 + 2HCl ---> ZnCl2 +2H20[/TEX]
[TEX] 0.17----->0.34[/TEX]
tổng số mol HCl dùng =0.4 +0.17=0.74
=> [TEX]Cm =1.48M[/TEX]
*HCl thiếu
[TEX]2HCl + K2Zn02 ----> Zn(OH)2 + 2KCl[/TEX]
[TEX]0.5V------------>0.25V[/TEX]
[TEX]Zn(OH)2 ---> ZnO + H20[/TEX]
[TEX]0.25V----->0.25V[/TEX]
[TEX]0.25V.81=2.43 => V=0.12(L)[/TEX]
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom