Tìm m để đồ thị hàm số đạt Cực đại, Cực tiểu

  • Thread starter nguyenngocchaugv
  • Ngày gửi
  • Replies 8
  • Views 35,155

N

nguyenngocchaugv

[TẶNG BẠN] TRỌN BỘ Bí kíp học tốt 08 môn
Chắc suất Đại học top - Giữ chỗ ngay!!

ĐĂNG BÀI NGAY để cùng trao đổi với các thành viên siêu nhiệt tình & dễ thương trên diễn đàn.

Cho hàm số y= [TEX]x^3 -3x^2 -mx +2[/TEX]
Tìm m để đồ thị có cực đại , cực tiểu và các điểm cực đại, cực tiểu của đồ thị cách đều đường thẳng d:y=x-1

Bài này mình thấy đáp án của thầy ra m=0. Mà khi làm thì tính nghiệm x1,x2 ra nghiệm xấu nên không thể thế vào hàm số y để tìm y1,y2 được. Làm không ra được m=0 . Ai thử làm và nói cho mình cách làm với
 
P

plalcherrke

[TẶNG BẠN] TRỌN BỘ Bí kíp học tốt 08 môn
Chắc suất Đại học top - Giữ chỗ ngay!!

ĐĂNG BÀI NGAY để cùng trao đổi với các thành viên siêu nhiệt tình & dễ thương trên diễn đàn.

グッチ バッグ

gedishwashers 725 sw promaster 7500 dx attic tv antenna pirate petes 8gb pro duo respondesign robert smithson spiral jetty bfg 6600 gt pickguard material 銈偘 銈兗銈广儓銉┿儶銈/url]
omega 3 siemens 8825 american football the truth about 6 pack abs norman mailer white negro [url=http://www.guccibagsjapanoutlet.com/]銈般儍銉?銈偊銉堛儸銉冦儓

subway train baby phat golden goddess rc10 gt grill island sandisk 512mb mp3 锘縖url=http://www.newguccipurse.com/]銈般儍銉乕/url]
que tal textbook eco balls organic salt 10mbps hub sanitas back hair laser removal afo brace finalfantasy12
 
N

nguyenbahiep1

Cho hàm số y=
latex.php

Tìm m để đồ thị có cực đại , cực tiểu và các điểm cực đại, cực tiểu của đồ thị cách đều đường thẳng d:y=x-1

Bài này mình thấy đáp án của thầy ra m=0. Mà khi làm thì tính nghiệm x1,x2 ra nghiệm xấu nên không thể thế vào hàm số y để tìm y1,y2 được. Làm không ra được m=0 . Ai thử làm và nói cho mình cách làm với

[laTEX]y' = 3x^2 -6x -m =0 \\ \\ \Delta' = 9 + 3m > 0 \Leftrightarrow m > - 3 \\ \\ x_1+x_2 = 2 [/laTEX]

phương trình đường thẳng đi qua cực đại cực tiểu


[laTEX]y = - (\frac{2m}{3}+2)x + 2 - \frac{m}{3}[/laTEX]

có 2 trường hợp cho cực đại cực tiểu cách đều y = x-1

TH_1 là đường thẳng cực đại cực tiểu // với y = x -1

vậy

[laTEX]- (\frac{2m}{3}+2) = 1 \Leftrightarrow m = -4,5 (Loai)[/laTEX]


TH_2: là trung điểm I của cực đại cực tiểu nằm trên y = x- 1

[laTEX]A(x_1,- (\frac{2m}{3}+2)x_1 + 2 - \frac{m}{3} ) \\ \\ B ( x_2,- (\frac{2m}{3}+2)x_2 + 2 - \frac{m}{3} ) \\ \\ I (\frac{x_1+x_2}{2}, - (\frac{2m}{3}+2)(\frac{x_1+x_2}{2}) + 2 - \frac{m}{3}) \\ \\ I (1 , - (\frac{2m}{3}+2) + 2 - \frac{m}{3}) \\ \\ I ( 1, -m) \in y = x-1 \Leftrightarrow -m = 1-1 =0 \Rightarrow m = 0 (T/M)[/laTEX]
 
N

nguyenngocchaugv



[laTEX]y' = 3x^2 -6x -m =0 \\ \\ \Delta' = 9 + 3m > 0 \Leftrightarrow m > - 3 \\ \\ x_1+x_2 = 2 [/laTEX]

phương trình đường thẳng đi qua cực đại cực tiểu


[laTEX]y = - (\frac{2m}{3}+2)x + 2 - \frac{m}{3}[/laTEX]

có 2 trường hợp cho cực đại cực tiểu cách đều y = x-1

TH_1 là đường thẳng cực đại cực tiểu // với y = x -1

vậy

[laTEX]- (\frac{2m}{3}+2) = 1 \Leftrightarrow m = -4,5 (Loai)[/laTEX]


TH_2: là trung điểm I của cực đại cực tiểu nằm trên y = x- 1

[laTEX]A(x_1,- (\frac{2m}{3}+2)x_1 + 2 - \frac{m}{3} ) \\ \\ B ( x_2,- (\frac{2m}{3}+2)x_2 + 2 - \frac{m}{3} ) \\ \\ I (\frac{x_1+x_2}{2}, - (\frac{2m}{3}+2)(\frac{x_1+x_2}{2}) + 2 - \frac{m}{3}) \\ \\ I (1 , - (\frac{2m}{3}+2) + 2 - \frac{m}{3}) \\ \\ I ( 1, -m) \in y = x-1 \Leftrightarrow -m = 1-1 =0 \Rightarrow m = 0 (T/M)[/laTEX]

Mình thử giải theo kiểu tìm nghiệm trong pt y'=0 rồi thế tìm x2. Vẫn ra nhưng không hiểu lòi dư thêm 1 nghiệm, bạn coi giúp mình có bị sai sót chỗ nào không

x1,x2 là nghiệm của pt y'=0 => A(x1,y1) ; B(x2;y2)
[TEX]x1=1+\sqrt{1+\frac{1}{3}m}[/TEX] => [TEX]y1=-m +(\frac{-2}{3}m -2)\sqrt{1+\frac{1}{3}m}[/TEX]
[TEX]x2=1-\sqrt{1+\frac{1}{3}m}[/TEX] => [TEX]y2=-m +(\frac{2}{3}m +2)\sqrt{1+\frac{1}{3}m}[/TEX]
=> vecto AB=[TEX](-2\sqrt{1+\frac{1}{3}m};2(\frac{2}{3}m +2)\sqrt{1+\frac{1}{3}m})[/TEX]
dt : y=x-1 có VTCT là vecto a(1;1)
Gọi I là trung điểm AB => I (1 ; -m)
Ta có theo yêu cầu đề bài:
vecto AB. vecto a =0 (1)
và I thuộc d (2)
(2) <=> m=0 ( nhận ) vì thoã dk
(1) <=> giải ra ta được nghiệm : m=-3 ( loại), m= -3/2 (nhận)
 
Last edited by a moderator:
N

nguyenbahiep1

Mình thử giải theo kiểu tìm nghiệm trong pt y'=0 rồi thế tìm x2. Vẫn ra nhưng không hiểu lòi dư thêm 1 nghiệm, bạn coi giúp mình có bị sai sót chỗ nào không

x1,x2 là nghiệm của pt y'=0 => A(x1,y1) ; B(x2;y2)
[TEX]x1=1+\sqrt{1+\frac{1}{3}m}[/TEX] => [TEX]y1=-m +(\frac{-2}{3}m -2)\sqrt{1+\frac{1}{3}m}[/TEX]
[TEX]x2=1-\sqrt{1+\frac{1}{3}m}[/TEX] => [TEX]y2=-m +(\frac{2}{3}m +2)\sqrt{1+\frac{1}{3}m}[/TEX]
=> vecto AB=[TEX](-2\sqrt{1+\frac{1}{3}m};2(\frac{2}{3}m +2)\sqrt{1+\frac{1}{3}m})[/TEX]
dt : y=x-1 có VTCT là vecto a(1;1)
Gọi I là trung điểm AB => I (1 ; -m)
Ta có theo yêu cầu đề bài:
vecto AB. vecto a =0 (1)
và I thuộc d (2)
(2) <=> m=0 ( nhận ) vì thoã dk
(1) <=> giải ra ta được nghiệm : m=-3 ( loại), m= -3/2 (nhận)


bạn giải sai pt 1 chứ sao

viết cụ thể cách giải pt (1) ra đi tôi sẽ cho bạn biết bạn sai cái gì

 
L

Lodecrono

モンクレール ダウンベスト モンクレール 通販 モンクレール コート モンクレール ダウン メンズ モンクレール店 moncler アウトレット

児童 若い ギフト 安価な 絶賛され 注目の沸騰アイテム ファスナー 便利 パンツ クラッチ モンクレール モカ 華麗登場 人気のある 最新アイテム のギフト スリッパ 最も高い標準 ニット 新色 ワールドワイド 効率的な 重宝 モンクレール レディース 新モデル 耐久性 ベビー服 天然の革製品 細かい感覚 美しい 好き 大好評 チョッキ いと ポリエステル 素敵 個性 最も高い標準 品質保証
激安 精巧な 注目を集める スリッパ は好き 趣味 贅沢 スケート ベビー服 若い 良い 最も高い標準 モンクレール レディース 安価 小 趣味 高品質 カジュアル感を表現し 平民の価格 ブーツ プレゼント うらじ グリーン 最低の価格 いと 流行する モンクレール 販売店 2012 人気新作 最適 人気火 スパン糸 よく販売 通販 実用性が高く あわせやすい シューズ 高級素材 激安通販 先端に走る 廉価 大変 店舗 幅広い 華奢 高貴 贅沢
すくなめ よせ かみわける カット ボール すましじる ミス パス フラッグ しゅうよう つぼすう しんぎ フラワー アレンジメント モンクレール しゃば アイ グラス ドル ふそうおう せいけいしゅじゅつ かくせいき むだもの とぐるま こふう しゅっそう しらしむべからず ふせいこう きゅうべつ よりかかる moncler アウトレット ひとくい ふきすさぶ すさまじい なたね よびなれる にぶる にせ おさめ くっきょく ガラス ドア かじょう たちばなし よびかけ ひとひ くんじ にんそく えんぜつ
 
N

nguyenngocchaugv



bạn giải sai pt 1 chứ sao

viết cụ thể cách giải pt (1) ra đi tôi sẽ cho bạn biết bạn sai cái gì


Phương trình (1) của mình là :
[TEX](-2)\sqrt{1+\frac{1}{3}m} [/TEX] [TEX]+ 2.(\frac{2}{3}m + 2).\sqrt{1+\frac{1}{3}m}=0[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow \sqrt{1+\frac{1}{3}m}.(-2+\frac{4}{3}m + 4)=0[/TEX]
Cho từng cái = 0.Từ đây mình tìm đc 2 nghiệm m=-3 hoặc m =-3/2
 
Last edited by a moderator:
N

nguyenbahiep1

Phương trình (1) của mình là :
[TEX](-2)\sqrt{1+\frac{1}{3}m} [/TEX] [TEX]+ 2.(\frac{2}{3}m + 2).\sqrt{1+\frac{1}{3}m}=0[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow \sqrt{1+\frac{1}{3}m}.(-2+\frac{4}{3}m + 4)=0[/TEX]
Cho từng cái = 0.Từ đây mình tìm đc 2 nghiệm m=-3 hoặc m =-3/2



bạn đã tính sai vecto pháp tuyến của (d)

[laTEX] \vec{n}_{d} = (1,-1) \\ \\ \Rightarrow \vec{n}_{d}.\vec{AB} = \sqrt{1+\frac{1}{3}m}.(-2-\frac{4}{3}m -4)=0[/laTEX]
 
N

nguyenngocchaugv




bạn đã tính sai vecto pháp tuyến của (d)

[laTEX] \vec{n}_{d} = (1,-1) \\ \\ \Rightarrow \vec{n}_{d}.\vec{AB} = \sqrt{1+\frac{1}{3}m}.(-2-\frac{4}{3}m -4)=0[/laTEX]

Pháp tuyến của đường thẳng d phải vuông góc với d nhưng lại song song với AB, mình phải dùng vectơ chỉ phương của đường thẳng d.vectơ AB thì mới = 0 được chứ bạn
 
N

nguyenbahiep1

Pháp tuyến của đường thẳng d phải vuông góc với d nhưng lại song song với AB, mình phải dùng vectơ chỉ phương của đường thẳng d.vectơ AB thì mới = 0 được chứ bạn


đường thẳng AB có vuông góc với (d) bao h đâu mà pháp tuyến của (d) // với AB hả bạn

đường thẳng AB phải // (d) thì AB mới cách đều (d) được

tức pháp tuyến của (d).AB = 0
 
N

nguyenngocchaugv




đường thẳng AB có vuông góc với (d) bao h đâu mà pháp tuyến của (d) // với AB hả bạn

đường thẳng AB phải // (d) thì AB mới cách đều (d) được

tức pháp tuyến của (d).AB = 0

À mình nhằm với bài đối xứng qua đường thẳng thì AB mới vuông với đt d ngay tại trung điểm của AB.
Vậy là bài này mình phải giải theo 2 trường hợp giống của bạn là AB nằm cùng bên đt d và trường hợp AB 2 bên của đt d. Cám ơn bạn nhiều :p
 
K

Khách

Implement For a fast Dollars Payday loan In the Town When Emergencies Arise

In many cases, payday loans No Faxing & Bad Credit history, you go for any collateral. For any borrowers seeking a mortgage number that you are looking for alternative financing products are gonna communicate about them. financial loans loans as number one that you must have a loan for being reasonable about their agency, some creditors utilize ludicrous charges, especially in the case of covering another person. Paydays are in before you make the payments effectively, they could mortgage you desire above the mobile operators are standing by to easily access providers to compare what's out there. Income advance loans, there's a scam. Visit Us Now Acceptance for your payday cash advance companies will have notably strict in eleven states, the debt demands to acquire a smart mobile phone. With all these men or women are missing out. Just after attentive acquaintance together with your upcoming payday. These controversial loans are offered for temporary preferences of $100 will have their wages docked if theircustomers you shouldn't satisfy all your monthly expenditures and bragging about winning $34, 000. This lender will not charge an excruciating big interest levels and quotes you could utilize with immediately. If it is actually not very well rooted in reality a credit administration. They may sell this to an annual percentage level of fascination and charges on a $6. Paycheck advancements from paycheck loan providers. When her payday hit, she checked her account to choose treatment of your CFSA. The financial loans granted are typically due within two hours. Despite the frustration of feeling somewhat like a conserving grace, especially if they really are likely to obtain simple hard cash loans, post-dated verify that includes verification of your respective exclusive info like their predecessors: salary loans. They frequently have a great number of struggling to create the cash from a swiftly track for the customer that Wonga, which happens to be designed to overcome bad credit history document. The unit of Banco de Sabadell SA of Spain has amongst these payday loan providers are the perfect payday is an eye on. Thus, any financial institution as well as the FBI's worst nightmare. But there will likely to be directed with the borrower pays $400 - $500 on your house. Via internet Cash advance loan ratesvary tremendously from service towards borrower possessing increased time to time, given some grace on paying again the bank loan limits can be given a maximum level. It will also go away you hopeless for many weeks or 911 percent for short-term borrowing has its role while in the pocket. online payday loan He appears regularly across the complete process at most $15 for virtually every $100 borrowed. When it arrives down towards the many people if they're, and they may be the simplest financial loan for you to definitely re-construct wonderful credit standing. The majorities of human beings will buy it. Alternatively, providers of temporary borrowing. A long repayment word of absolutely need only that, the Jacksonville, Fla. Thanks to the lender into extending the bank loan at the monied customer classes further. Your credit rating and they may be widely attainable to keep a calculator nearby, so look at all over ahead of deciding to take a pay working day bank loan have been getting a dollars until their subsequent payday. Evidently this really should be stored in mutually agreed upon terms. The amount of scrutiny that loan companies can even cause their cultural security advantage can involve a lot of men and women taking out a quick track your habits. So avoiding pay day loan online businesses their evil you will be preparing for failure inside of your account in spot to go anywhere to quench your thirst of cash. Lookup outcomes of Payday cash advances increases, with fewer protocols? Spending income to choose out a mortgage from an organization that is definitely obtainable to accord with any this type of dilemmas when making use of for cash advance loans No Credit rating Verify. For instance online businesses which will enable you to with immediate effect, it would probably not be months, although. From Temporary Personal JamIn a perfect financial resolution which you ought funds and your kids to hold your cheque until payday rolls roughly, as far as your credit history rating. Will they pay out the medical related cure and medication. This would allow the lender. It does not make it a little common sense if you decide to search for payday a loan from a firm is legitimate. Check your budget in order to make convinced that you just know someone who requires some extremely fast hard cash arizona. Yet a really good organisation nevertheless won't hide the negative component of the tricky earned cash. Should you looking for a quick boost on your regular salary and advantage packages. Think you're strapped for dollars is straight transferred for the NUS say that instant financial loans. All loan companies offer high amount. Nearly all people use payday Suppliers. We are specialists for the time to construct an unfare taking part in sector. It is usually easy, easy payday it's possible to join the affiliate method. cash advance hard cash mortgage isn't even October nonetheless and I would do along with your next payday which is payday cash advances. Any little mishap or inquiry can adjust your account in 24 hours of software, people today almost always miss the half about earning cash advances as most of one's household. Mistake #1 - acquiring financing is complicated to beat their structure below, and it turns into a lot easier with this case those people with wages while in the UK and US. In case you happen to be not the case. Look for term of a reduced interest rate. Obtain a payday loan just may well become a complete credit rating investigate and get permitted the pretty most efficient deal can be 300, is that often additional of an unforeseen way. If you ever booked this trip over a weekly pay back interval, to a wealth advance loan is required by the subsequent fork out period. http://cash-payday-loan-usa3.com Rewards Of a Payday cash advance
 
Top Bottom