You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
Bấm máy tính ta được nghiệm $x=\frac12$, dạng này ta cần đánh giá $VT \ge VP$
.
<Khi đánh giá ta cần chú ý điều kiện xảy ra dấu "=" là khi $x=\frac12$>
$$\begin{cases} 7x^2-22x+28 = (2x-1)^2 + 3(x-3)^2 \\ 7x^2+8x+13 = (2x-1)^2 + 3(x+2)^2 \\ 31x^2 + 14x + 4 = 7(2x-1)^2 + 3(x+1)^2 \end{cases}$$
Do đó: $VT \ge \sqrt{3}| 3-x| + \sqrt{3}|x+2| + \sqrt{3} |x+1| \ge \sqrt{3}(3-x)+\sqrt{3}(x+2) + \sqrt{3} (x+1) = 3\sqrt{3} (x+2)$