You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
Gợi ý:
ĐK:...
Phương trình tương đương:
$$\sqrt{36x^2 - 63x +27} - 25 -27x - 2\sqrt{9x^2 - 9x +13}=0$$$$\Longleftrightarrow \dfrac{-5-27x}{\sqrt{36x^2 - 63x +27}+2\sqrt{9x^2 - 9x +13}}-5-27x=0$$$$ \Longleftrightarrow \left\{\begin{array}{1} x=\dfrac{-5}{27} \\ \dfrac{1}{\sqrt{36x^2 - 63x +27}+2\sqrt{9x^2 - 9x +13}}=1( * ) \end{array}\right.$$ Từ ( * ) và kết hợp với đề bài ta có: $$ \left\{\begin{array}{1} \sqrt{36x^2 - 63x +27} - 2\sqrt{9x^2 - 9x +13}=27x+25 \\ \sqrt{36x^2 - 63x +27}+2\sqrt{9x^2 - 9x +13}=1 \end{array}\right.$$ Cộng vế theo vế thì bài toán đơn gảin hơn rồi nhé. 