JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser .
[FONT="]cho một nguyên tử X có tổng số hạt cơ bản là 36 .tìm số p,e,n trong đó .tim nguyên tử đó[/FONT]
[FONT="][/FONT]
tổng số các hạt trong nguyên tử là 36
[TEX]\leftrightarrow \2p + n =36 \leftrightarrow \ n = 36 - 2p [/TEX]
Với [TEX]Z \le \ 83 [/TEX] ta có: [TEX]p \le \ n \le \ 1,52p[/TEX]
[TEX]\leftrightarrow \ p \le \ 36 - 2p \le\ 1,52p[/TEX]
[TEX]\leftrightarrow \ 10,23 \le \ p \le\ 12[/TEX]
Vì p nguyên dương nên [TEX]\left[\begin{p = 11}\\{p = 12}[/TEX]
xét [TEX]p = 11 \leftrightarrow n = 14 \leftrightarrow A = 25 [/TEX](ko thoả mãn)
xét [TEX]p = 12 \leftrightarrow n = 12 \leftrightarrow A = 24[/TEX] (TM)
Vậy [TEX]X[/TEX] là Magiê [TEX]Mg[/TEX]