Hóa 9

N

nicklily

I

i_am_a_ghost


$Mg+CuSO_4---> MgSO_4+Cu$
0,1___0,1______0,1____
$Fe+CuSO_4--->FeSO_4+Cu$
0,1___0,1______0,1____
$n_{Fe dư}$=0,1(mol)
$m_{A}$=0,2.64+0,1.56=..
$MgSO_4--->Mg(OH)_2--->MgO$
0,1___________________0,1
$FeSO_4--->Fe(OH)_2----->Fe_2O_3$
0,1____________________0,05
$m_D$=0,1.40+160.0,05=...
 
Q

quynhphamdq

TA có :
[TEX]n_{Mg}=\frac{2,4}{24}=0,1( mol)[/TEX]
[TEX]n_{Fe}= \frac{11,2}{56}= 0,2 (mol)[/TEX]
[TEX]n _{CuSO_4}= 2.0,1 = 0,2 ( mol)[/TEX]
PTHH :[TEX] Mg + CuSO_4 -> MgSO_4 + Cu [/TEX](1)
............0,1........0,1 ............0,1..........0,1
[TEX]Fe + CuSO_4 -> FeSO_4 + Cu (2)[/TEX]
0,1 ...0,1..........0,1.....0,1
Theo PTHH : [TEX]n_{CuSO_4(1)}=n_{Mg} = 0,1[/TEX] ( mol)
=> [TEX]n_{CuSO_4(2)}=n_{Fe} = 0,1[/TEX]( mol)
=> Fe dư
=> Rắn A gồm Cu và Fe dư
=>[TEX] m_A = 0,2.64+ 0,1 . 56 =18,4[/TEX] (g)
PTHH :[TEX] 2MgSO4 + NaOH -> Mg(OH)_2 + Na_2SO_4(3)[/TEX]
[TEX]FeSO4 + 2NaOH -> Fe(OH)_2 + Na_2SO_4(4)[/TEX]
[TEX]Mg(OH) -t^o-> MgO + H_2 O(5)[/TEX]
[TEX]4Fe(OH)_2 + O_2 -t^o-> 2 Fe_2 O_3 + 4H_2 O[/TEX](6)
=> D gồm :[TEX] MgO [/TEX]và[TEX] Fe_2 O_3[/TEX]
[TEX]m_D = 0,1.40 + 0,05 .160 =12 (g)[/TEX]
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom