You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
Bài này không cần dùng pp đường chéo đâu chị à 
Giải
$n_{P}=\dfrac{m}{31}$ (mol)
$4P+5O_2 \rightarrow 2P_2O_5$
m/31_______m/62 (mol)
$P_2O_5+H_2O \rightarrow H_3PO_4$
m/62___________m/31 (mol)
$m_{P_2O_5}=\dfrac{m}{62}.142=\dfrac{71}{31}m$ (g)
$m_{H_3PO_4}=\dfrac{m}{31}.98=\dfrac{98}{31}m$ (g)
$C\%_{H_3PO_4}=\dfrac{m_{ct}}{m_{dd}}.100\%$
$\Longleftrightarrow 9,15=\dfrac{\dfrac{98}{31}m}{\dfrac{71}{31}m+500}.100\%$
$\Longrightarrow m \approx 15,5$ (g)