ĐỀ THI HSG - ĐỀ 1

Thảo luận trong 'Tài liệu học thuật tiếng Anh lớp 10' bắt đầu bởi Phạm Dương, 26 Tháng chín 2019.

Lượt xem: 59

  1. Phạm Dương

    Phạm Dương Cố vấn tiếng Anh Cố vấn chuyên môn

    Bài viết:
    1,555
    Điểm thành tích:
    371
    Nơi ở:
    Hà Nội
    Trường học/Cơ quan:
    Đại học Thương Mại
    Sở hữu bí kíp ĐỖ ĐẠI HỌC ít nhất 24đ - Đặt chỗ ngay!

    Đọc sách & cùng chia sẻ cảm nhận về sách số 2


    Chào bạn mới. Bạn hãy đăng nhập và hỗ trợ thành viên môn học bạn học tốt. Cộng đồng sẽ hỗ trợ bạn CHÂN THÀNH khi bạn cần trợ giúp. Đừng chỉ nghĩ cho riêng mình. Hãy cho đi để cuộc sống này ý nghĩa hơn bạn nhé. Yêu thương!

    I. PRONUNCIATION AND VOCABULARY.
    1. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

    1. A. think B. this C. those D. there
    2. A. none B. done C. bone D. tongue
    3. A. food B. C. good D. noodle
    4. A. forced B. caused C. stopped D. worked
    5. A. rough B. tough C. enough D. though
    2. Choose the word or phrase (A, B, C or D) which best completes each sentence.
    6. He's left his book at home; he's always so________.
    A. forgetful B. forgettable C. forgotten D. forgetting
    7. 'I'm very________ to you for putting in so much hard work,' the boss said.
    A. thanking B. grateful C. considerate D. careful
    8. He is the manager of the factory. He’s________ it.
    A. charged with B. charged C. in charge D. in charge of
    9. He was new on the job, but he quickly fit himself into the________ routine of the office.
    A. establishing B. established C. establishes D. establish
    10. She looked very________ when I told her the good news.
    A. happily B. happiness C. happy D. was happy
    11. I don't want much sugar in my coffee. Just_______, please.
    A. few B. a few C. little D. a little
    12. We must________ our pounds for dollars before going to New York.
    A. change B. convert C. turn D. exchange
    13. Who is the________ of this company?
    A. top B. head C. leader D. minister
    14. She________ shyly at him and then lowered her eyes.
    A. glanced B. glimmed C. saw D. glared
    15. The room was________ of strangers.
    A. full B. complete C. crowded D. filled
    II. GRAMMAR.
    1. Complete the following sentences by choosing the correct answer among four options (A, B, C or D)

    16. Tom and Mary never came to class late. ________________.
    A. So did we B. Neither did we C. We did either D. Neither we did
    17. I remember________ to Hanoi when I was a very small child.
    A. taking B. to take C. to be taken D. being taken
    18. At first I found________ to get used to________ on the other side of the road.
    A. it difficult - drive B. difficult - drive C. it difficult - driving D. difficult- driving
    19. I don’t believe a word she said; I think he just made________ that story.
    A. out B. up C. off D. down
    20. Jason’s professor had him________ his thesis many times before allowing him to present it to the committee.
    A. rewrites B. rewriting C. rewrite D. to rewrite
    21. We should arrive home safe and________ .
    A. sound B. soundly C. warm D. warmly
    22. The idea got a lot of________ from the children’s parents.
    A. opposition B. disagreement C. dislike D. denial
    23. Before he let them go, he made them________ not to tell anyone what they________ in the room.
    A. to promised/have seen B. promise/ had seen
    C. promised / seeing D. promising/ saw
    24. Our teacher came in when we________ noisily.
    A. had talked B. have been talking C. were talking D. are talking
    25. “We can’t go now. Let’s wait________ the rain stops.”
    A. until B. when C. after D. as
    26. She is playing a piece of music________ by Beethoven.
    A. composed B. composing C. to compose D. composes
    27. The man________ must be intelligent and handsome.
    A. who loving her B. whom loves her C. she loves D. who love her
    28. Linda________ me to wait for her at the school gate.
    A. tell B. told C. says D. said
    29. Are there enough apples for us to have one________ ?
    A. every B. each C. self D. individually.
    30. She treated me________ cake, ice-cream and tea.
    A. with B .for C .to D .by
    31. She took me________ my brother.
    A. by B. for C.to D. with
    32. Steel_______ with chromium to produce a noncorrosive substance known as stainless steel.
    A. is combined B. that is combined C. combining D. when combined
    33. Joe seemed to be in a good mood, ________ he snapped at me angrily when I asked him to join us.
    A. yet B. so C. for D. and
    34. A fire must have a readily available supply of oxygen. ________, it will stop burning.
    A. Consequently B. Furthermore C. Otherwise D. However
    35. “Who has brothers and sisters?” “Everyone ________ Virginia who’s an only child.”
    A. except to B. with C. from D. but
    36. Florida, ________ the Sunshine State, attracts many tourists every year.
    A. is B. is known as C. known as D. that is known as
    37. ________ becoming extinct is of great concern to zoologists.
    A. That giant pandas are B. Giant pandas are
    C. Are giant pandas D. Giant panda is
    38. Her parents gave her everything she asked for. She's a completed _______ child.
    A. wounded B. spoilt C. damaged D. destroyed
    39. ________ my experience, very few people really understand the problem.
    A. To B. In C. With D. From
    40. When she died, she gave________ all her money to a charity for cats.
    A. away B. out C. on D. off
    2. Give the correct form of the word s in brackets:
    41. A holiday in America can be________ cheap. SURPRISE
    42. These shoes look quite smart but they’re terribly________. COMFORT
    43. Burning coal is an________ way of heating a house. Gas is much cheaper. ECONOMY
    44. The police are interested in the sudden________ of the valuable painting. APPEAR
    45. He was too________ to tell his teacher about the stupid mistake. SHAME
    III. READING COMPREHENSION.
    1. Fill in the blank with a suitable word.

    Dicky was born in Shoreditch, London in 1890. His family were poor and Dicky (46)________ had enough to eat. Like many other boys in this area, he became a skillful thief. He took the things he (47)________ to a Mr Welch, who bought them and then re-sold them. Dicky brought something to Mr Welch nearly every day and (48)________ the money he received to his mother.
    In Shoreditch there was a priest, Father Sturt, who did (49)________ best to help poor people. When Dicky was thirteen, Father Sturt had a long talk with him and persuaded him to lead an honest life. He (50)________ him a job with Mr Grinder, a local shopkeeper, and Dicky began to serve customers, deliver goods and collect money. Dicky was much happier leading an honest life and dreamed of the day when he would have his (51)________ shop. His mother was also pleased about his new job.
    (52)________ person, however, was not happy, and that was Mr Welch. He was sorry to lose the business Dick had brought him. He went to see Mr Grinder and told him (53)________ Dicky’s dishonest past and said, quite untruthfully, that Dicky intended to cheat him. Mr Grinder believed these (54)________ and told Dicky never to come near the shop again. In this way Dicky lost his chance of an honest life and (55)________ to a life of crime. A year later he was arrested for theft and sent to prison.
    2. Read and answer the questions.
    After inventing dynamite, Swedish-born Alfred Nobel became a very rich man. However, he foresaw its universally destructive powers too late. Nobel preferred not to be remembered as the inventor of dynamite so in 1895, just two weeks before his death, he created a fund to be used for awarding prizes to people who made worthwhile contributions to mankind. Originally there were five awards: literature, physics, chemistry, medicine and peace. Economics was added in 1968, just sixty-seven years after the first awards ceremony.
    Nobel’s original legacy of nine million dollars was invested, and the interest on this sum is used for the awards which vary from $30.000 to $ 125.000.
    Every year on December 10th, the anniversary of Nobel’s death, the awards (gold medal, illuminated diploma, and money) are presented to the winners. Sometimes politics plays an important role in the judges’ decisions. Americans have won numerous science awards, but relatively few literature prizes.
    No awards were presented from 1940 to 1942 at the beginning of World War II. Some people have won two prizes, but this is rare, others have shared their prizes.
    Questions
    56. When did the first award ceremony take place?
    57. Why was the Nobel prize established?
    58. In which area have American received the most awards?
    59. was an award presented in 1941?
    60. In how many fields are prizes bestowed?
    VII Read the passage bellow and then choose a suitable word A, B, C or D to fill in each blank :
    There is now increasing concern about the world's energy resources, particularly about those involving fossil (61)________ In less than a hundred years we shall probably (62)________ all the present (63)________ of oil and gas .The world ' s cold (64)________ should last longer but, once used , these cannot be (65)________ .
    It is important, therefore, that we should develop such (66)________ sources of energy as solar energy and nuclear energy as well as water and wind (67)________ classed as (68)________ energy). Until these energy (69)________ are widely used .it is important for the developed countries to reduce energy (70)________ as much as possible .
    61. A. fuels B. powers C. forms D. energies.
    62. A. end B. complete C. total D. exhaust
    63. A. findings B. productions C. amounts D. sources
    64. A. reserves B. stores C. mines D. contents
    65. A. updated B. repeated C. renewed D. produced
    66. A. traditional B. alternative C. surprising D. revolutionary
    67. A. force B. strength C. power D. motion
    68. A. repeatable B. continual C. renewable D. continuous
    69. A. goods B. supplies C. provisions D. materials
    70. A. exhaustion B. destruction C. waste D. consumption
    III. WRITING
    1. Identify the error in each sentence.
    71. Helen likes to listen to music (A), to go to the cinema (B), to chat on the phone (C) and going shopping (D).
    72. Many successful (A) film directions(B) are former (C) actors who desire to expand (D) their experience in the film industry.
    73. In my opinion, I think (A) this book is more interesting (B) than the other (C) one (D).
    74. People who live in small towns (A) often seem more friendly (B) than people who live (C) in populated densely (D) areas.
    75. Aspirin is recommended (A) to many people (B) for their ability (C) to thin (D) the blood.
    2. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it:
    76. When I arrived in Canberra, I wrote a letter home.
    On………………………………………………......................................
    77.I like to go with my husband everywhere.
    Wherever he goes…………………………………………….....
    78. Our house is going to be painted by a local firm.
    We are ..........................................................................................................................
    79. She didn’t say a word as she left the room.
    She left the room ..........................................................................................................
    80. Is smoking permitted in Vietnamese cinemas?
    Are we ............... ...........................................................................................................
    81. Imagining our life without music is difficult.
    It…………………………………………………………………………………….…
    82. Couldn't you have got a bus to the station ?.
    Was not…………………………………………………………………
    83. He could not afford to buy the car .
    The car……………………………………………………………………..……
    84. I could finish the work early because he helped me
    Thanks…………………………………………………………………………..….…
    85. These two boxers weigh exactly the same.
    There is no……………………………………………………………………...…….
    86.These new machines have put an end to queuing.
    Before these ………………………………………………………………….…………
    87. He never has enough money.
    He is always ………………………………………………………………..………...
    3. Write an essay of 150-200 words.
    Write a description of one of the popular celebration in Vietnam (about 150-200 words)
    _________THE END_________
    ĐÁP ÁN

    1

    A

    11

    D

    21

    A

    31

    B

    2

    C

    12

    D

    22

    A

    32

    A

    3

    C

    13

    C

    23

    B

    33

    A

    4

    B

    14

    A

    24

    C

    34

    C

    5

    D

    15

    A

    25

    A

    35

    D

    6

    A

    16

    B

    26

    A

    36

    C

    7

    B

    17

    D

    27

    C

    37

    A

    8

    D

    18

    C

    28

    B

    38

    B

    9

    B

    19

    D

    29

    B

    39

    B

    10

    C

    20

    C

    30

    C

    40

    A
    2. Give the correct form of the word s in brackets:
    41. surprisingly
    42. uncomfortable
    43. uneconomical
    44. disappearance
    45. ashamed
    III. READING COMPREHENSION.
    1. Fill in the blank with a suitable word.
    46. rarely/seldom/never 51. own
    47. stole/pinched 52. One
    48. gave/handed/took 53. about/of
    49. his 54. lies/stories/tales/untruths/falsehoods
    50. got/found 55. returned/reverted
    2. Read and answer the questions.
    56. When did the first award ceremony take place? In 1901
    57. Why was the Nobel prize established? Because Nobel wanted to create a fund to be used for awarding prizes to people who made the worthwhile contributions to humanity
    58. In which area have American received the most awards? science
    59. Was an award presented in 1941? No, it was not.
    60. In how many fields are prizes bestowed? six
    VII Read the passage bellow and then choose a suitable word A, B, C or D to fill in each blank :
    61. A 62. D 63. D 64. A 65. C
    66. B 67.C 68. C 69. B 70.D
    III. WRITING
    1. Identify the error in each sentence.
    71. D 72. B 73. A 74. D 75.C
    2. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it:
    76. On arriving in Canberra, I wrote a letter home.
    77. Wherever my husband goes, I will follow him.
    78. We are going to have our house painted by a local firm.
    79. She left the room without saying a word.
    80. Are we allowed to smoke in Vietnamese cinemas?
    81. It is difficult to imagine our life without music.
    82. wasn't it possible for you to get a bus to the station?.
    83. The car was too expensive for him to buy.
    84. Thanks to his help, I could finish the work early.
    85. There is no difference in weight between these two boxers.
    87. Before these new machines were invented, there used to be queues..
    87. He is always short of money /broke.
     
    Kyanhdo thích bài này.
Chú ý: Trả lời bài viết tuân thủ NỘI QUY. Xin cảm ơn!

Draft saved Draft deleted

CHIA SẺ TRANG NÀY

-->