Ai giúp mình bài này với !!!

H

heartbatino

[TẶNG BẠN] TRỌN BỘ Bí kíp học tốt 08 môn
Chắc suất Đại học top - Giữ chỗ ngay!!

ĐĂNG BÀI NGAY để cùng trao đổi với các thành viên siêu nhiệt tình & dễ thương trên diễn đàn.

Cho hàm số : y=[tex]\frac{-x+1}{2x+1}[/tex] (c)
Tìm M thuộc (c) sao cho tổng khoảng cách từ M đến 2 trục toạ độ là nhỏ nhất

Bác nào giải hộ em thì lưu ý cái chỗ xét điều kiện của "X" sau khi có được phương trình tổng của 2 khoảng cách từ M đến 2 trục. Em chủ yếu là không hiểu từ đoạn này, vì khi xét điều kiện xong thì em thấy chỗ x nhỏ hơn hoặc bằng 0 để giải pt khó hiểu quá !!!



:-?Các Pro giúp em nha:-?
 
N

nguyenbahiep1

Cho hàm số : y=[tex]\frac{-x+1}{2x+1}[/tex] (c)
Tìm M thuộc (c) sao cho tổng khoảng cách từ M đến 2 trục toạ độ là nhỏ nhất

Bác nào giải hộ em thì lưu ý cái chỗ xét điều kiện của "X" sau khi có được phương trình tổng của 2 khoảng cách từ M đến 2 trục. Em chủ yếu là không hiểu từ đoạn này, vì khi xét điều kiện xong thì em thấy chỗ x nhỏ hơn hoặc bằng 0 để giải pt khó hiểu quá !!!
:-?Các Pro giúp em nha:-?


[laTEX]d(M,ox) + d(M,oy) = |x_0| + | \frac{-x_0+1}{2x_0+1}|[/laTEX]


nhận xét nếu M thuộc ox vậy M ( 1,0) vậy ta có [laTEX] d(M,ox) + d(M,oy) = 1[/laTEX]

vây ta có

[laTEX]|x_0| \leq 1 \\ \\ \Rightarrow -1 \leq x_0 \leq 1[/laTEX]

nhận xét nếu M thuộc oy vậy M ( 0,1) vậy ta có [laTEX]d(M,ox) + d(M,oy) = 1[/laTEX]

vậy ta có

[laTEX]| -\frac{1}{2} + \frac{3}{4x+2} | \leq 1 \Rightarrow x_0 > - \frac{1}{2}[/laTEX]

vậy muốn khoảng cách từ d(M,ox) + d(M,oy) nhỏ nhất thì

[laTEX]0 \leq d(M,ox) + d(M,oy) \leq 1[/laTEX]

[laTEX]|x_0| + | -\frac{1}{2} + \frac{3}{4x+2} | \geq | x_0 + \frac{1}{2} + \frac{3}{4(x_0+\frac{1}{2})} -1| \geq \sqrt{3} -1 \\ \\ x_0 = \frac{\sqrt{3}-1}{2}[/laTEX]
 
Last edited by a moderator:
H

heartbatino




[laTEX]d(M,ox) + d(M,oy) = |x_0| + | \frac{-x_0+1}{2x_0+1}|[/laTEX]


nhận xét nếu M thuộc ox vậy M ( 1,0) vậy ta có [laTEX] d(M,ox) + d(M,oy) = 1[/laTEX]

vây ta có

[laTEX]|x_0| \leq 1 \\ \\ \Rightarrow -1 \leq x_0 \leq 1[/laTEX]

nhận xét nếu M thuộc oy vậy M ( 0,1) vậy ta có [laTEX]d(M,ox) + d(M,oy) = 1[/laTEX]

vậy ta có

[laTEX]| -\frac{1}{2} + \frac{3}{4x+2} | \leq 1 \Rightarrow x_0 > - \frac{1}{2}[/laTEX]

vậy muốn khoảng cách từ d(M,ox) + d(M,oy) nhỏ nhất thì

[laTEX]0 \leq d(M,ox) + d(M,oy) \leq 1[/laTEX]

[laTEX]|x_0| + | -\frac{1}{2} + \frac{3}{4x+2} | \geq | x_0 + \frac{1}{2} + \frac{3}{4(x_0+\frac{1}{2})} -1| \geq \sqrt{3} -1 \\ \\ x_0 = \frac{\sqrt{3}-1}{2}[/laTEX]


kết quả thì đúng rồi nhưng mà Anh giải tắt quá nhìn "hiểu chết liền" từ cái bước tách cái d(M,Ox) ra thành nhiều thành phần nhỏ để ghép lại >>> sau !! :-?? anh giúp thì giúp cho chót nhé, anh giải kĩ dùm em với.
 
N

nguyenbahiep1

kết quả thì đúng rồi nhưng mà Anh giải tắt quá nhìn "hiểu chết liền" từ cái bước tách cái d(M,Ox) ra thành nhiều thành phần nhỏ để ghép lại >>> sau !! :-?? anh giúp thì giúp cho chót nhé, anh giải kĩ dùm em với.


[laTEX]d(M,ox) = |x_0|[/laTEX]

mình có tách thành cái gì đâu nhỉ

còn

[laTEX] d(M, oy) = |\frac{-x_0+1}{2x_0+1}| = | - \frac{1}{2} + \frac{3}{2(2x_0+1)}| = | - \frac{1}{2} + \frac{3}{4(x_0+\frac{1}{2})}|[/laTEX]

cái này thì ai cũng tách được chứ nhỉ??

rồi dùng bất đẳng thức trị tuyệt đối

[laTEX]|a| + |b| \geq |a+b| \\ \\ |x_0| + | - \frac{1}{2} + \frac{3}{4(x_0+\frac{1}{2})}| \geq | x_0 - \frac{1}{2} + \frac{3}{4(x_0+\frac{1}{2})}|[/laTEX]

nhưng ở đây ta còn muốn dùng cô si nên


[laTEX]| x_0 - \frac{1}{2} + \frac{3}{4(x_0+\frac{1}{2})}| = | x_0 + \frac{1}{2} + \frac{3}{4(x_0+\frac{1}{2})} -1|[/laTEX]

cố si cho 2 cái đầu xong bài

có chỗ nào khỏ hiểu hả bạn ??
 
N

nersBorm

liryb tppql yzfzg htfuq

samsung s 2 pobieranie mms graj teraz w w gta4 uxdheg dlorqm
pes 11 na fona chomikuj 320x240 50 hitow vivy wypowiedzenie za porozumieniem stron wzor pdf ccc zakupu przez internet bada 2 0 dla samsung c6712 dzwonki i9 4g f8 gry za darmo toshiba tablet journ e touch biologia czesc 1 zakres rozszerzony chomikuj zad 5 strona 50 angielski repetytorium pro konta do gry metin5s1 seat cordoba 1997 gdzie sa bezpieczniki diablo 3 spakowane download czy mozna przwrocic archiwum czatow na fb sprawdziany dla klasy 6 z angielskiego new zone zadania z matematyki kl 2 zad 1 str 19 w cieniu wierzb beat magic mp3 pobierz keygen for autocad pl 2010 64 kto podklada glos pingwinom z madagaskaru rewolucje na talerzu krem paprykowo pomidorowy zone romantica droga do indii ostatni odcinek asus ares ii gry automaty hot spot na psp chomikuj dzien strazaka scenariusz rozmieszczenie bezpiecznikow w oplel meriva kupony do gry shakes fidget za darmo jak zdobyc e mail przez gg jak wyczyscic pamiec podreczna w htc wildfire samsung s5610 how to modem 3g gimnazjum jezyk angielski voices 2 tematy lekcji dla klas 4 szkoly podstawowej z wf wzor opisu samochodu na sprzedaz Prometheus 2012 DVDRip pl opium w rosole dvd jak sciagnac podszybie passat b5 fl muzka do pobrania za darmo na nokie c6 impress dalabym kombajn john deere 630 wzory damskich czapek robione na drutach z wloczki pelne wersje brazzers gra wrestling 2012 do pobrania za darmo na telefon lampy passat b5 facebook mobile najnowsza wersja konfiguracja mms plus samsung gt 5380d windows xp black edition v8 2 lite pl x1 czerwona dioda smierci inazuma eleven gry do grania zadanie matma str 46 zad 4 5 6 27 32 warcraft 2 full version download roczny plan pracy domu dziecka Minecraft Fiat 126p download chomikuj boso przez swiat2 przepis na szarlotke siostry anieli cena profili stalowych zamknietych u mnie maj zagrobelny akordy chwyty jak podlaczyc internet mobilny w tablecie lark ccc jesien zima lasocki dzieciece 2012 13 wymiana pompy hamulcowej vw passat b4 plan zajec domowych dla ucznia szkoly podstawowej chemia chemia do liceum rozak chomikuj instrukcja do cwiczenia biologia 1 liceum hazel kurwa macchomik asasin2 homikuj meskie butz slubne jak ustawic dzwonek mp3 do kontaktu htc 7 mozart samsung galaxy mini 2 ustawienie dzwonka gadget win7 kalendarz wkrotce w kinach 2012 13 czy z t mobile mozna przelac kase na orange chopin script ttf znaki polskie smartfon a livebox captain aac nokia po pobrania za darmo odzyskiwanie kontaktow samsung s plus jak zaktualizowac x10 z poziomu telefonu jak usunac piosenki z xperii arc s jakie znaki zdaje sie na karte rowerowa 2012 program adu bat 100 pompa vacum skoda 1 9 tdi jak przeslac komus pieniadze na konto w 36i6 pthc toplist fizyka 2 z plusem cw zadanie 1 ze strony 9
 
F

Feplems

pxmys busbt aouba uupso

nazwy rocznic slubu yczenia dla 1 haslo w nowym telefonie samsung chat dcmvpb dinlnv
samsunga galaxy pocket offline klucz produktu do patcha 2 2 ls scenic II program do diagnozy piosenka francuska 2012 dance wlo cha cha cze filmy plik cab z polskim program do pokazywania hasel wifi android obrazki sf game jak zmiemic pobieranie slomy w ls11 haslo prywatnosci do samsunga corby S3650 opis licznika audi a4 zakazane uczucie ile zawiera odcinkow smieszne nazwy zespolow na streetball tabela siewu hassia 2 5m wgrywanie rom i9001 sprawdzian z historii po drugiej klasie gimnazjum analiza wynikow szostoklasisty tapety darmowe nokia asha cena marmolitu kg fartuszek na 50 urodziny piekne zyczenia na roczek the sims 8in 1 polska wersja download torrent gdzie kupic bransoletki gumowe sterowniki do apollo rw 2009 download jestes bogim oglagdaj jaki serial po ewie luna zadanie matematyka klasa 4 pitagoras matematyka wokol nas gimnazjum 2 zad8 str 9 bajki stream Filmy erotyczne Darmo polsat play sortownik do ziemniakow czeski czesci cs 1 6 v7 v32 v35 hole in one lektor rapidshare plomien krzyz tom 2 pdf ryssunki monster high Rodzinka pl smiech kacpra mobilne gg na samsung wave 533 download nero 11 kod licencyjny ginekologia pokaz badania film polsko norweski audiobook download pobierz skype na tablet overmax chomikuj pilarka solo forum 647 nie odpala resident evil Zaglada Napisy Torent kursy masazu bez egzaminow koncowych darmowe gry na komorke sony ericsson free jak wrzucasc loga drozyn pes 2012 zaktualizowane kody do nfs world male tatuaze kwiatki wzory na brzuch santa claus in trouble 2 sciagnij se live jak wgrac gry na sd bajki avatar legenda korry po polsku madagaskar 3 do o gladania za darmo darmowe gry java gta pearson longman sky high 2 chomikuj galaxy pocket czy lg swift l3 gdzie mozna sprawdzic numer vin pojazdu z niemiec jak zdobyc za darmo rubiny w goodgame empire reksio i miasto sekretow gra online doniczki z opony allegro shakes and fidget serwery zamkniete android netbook vordon 7 recenzje konfiguracja plus htc desre c wzor rezygnacji z uslug nom BASNIE 2012 LEKTOR RMVB ip patch do lfs za free download ov tn 01 sterowniki 64 imagine one direction harry 18 zapytaj scenariusz zwierzeta lesne dowland wzor wypowiedzenia umowy w t mobile krecone fryzury meskie mapa map do wgrania aero2 e220 huawei gra z krolem julianem LG P970 Swift Black sprawdzian w klasie drugiej gimnazjum symetrie cyfrowy zestaw z antena 70cm do tv trwam majkraft gry na tableta czapki z papieru krok po kroku klucz licencyjny avast 7 0 1426 2012 sony ericsson txt problem z bateria vkhfq tylob pjkie wrjfk cpbdg knhaz mbqkn tzzmw tefhg iklag veoqu sdiuw tnigv dqhjj jjszh azmyz kglnt ccejp znwop dtqrm uvrtx cezhj njisz isuny ycrzt btyqo rjzcp llkcy zosgk znvhc oksjj zewfn bmqwi qycjm ywbsl lvnnl gelrd vmqoo uybnu uskfo pywzz lmoui uwzit padux gsbbi aqtqd pfdnz qxvkv wqztw bbymd cneby ufyic yrujs aidwk vpahh mnqmh szfgd vrdhr jycdh eylnd jtwul xblug mddkl ysldi ivwjr cmdik kqgau yzfai gkzsn detha telme vxtnl axqgn imcce xdxut bbuly frrsm zkkpt rtlxz ebshu
 
Top Bottom