Ngoại ngữ viết lại câu

Hà Chi0503

Học sinh tiêu biểu
Thành viên
26 Tháng mười 2017
1,685
4,335
529
Nghệ An

1. It's common knowledge that he has been in prison several times.
=> He is known to have been in prison several times.

2.“ I hate to be criticized by non- professionals” the film star said.
=> The film star objected to being criticized by non- professionals.
*Cấu trúc: (to) object to Ving : không thích hoặc phản đối làm gì


3. She can't get into the habit of studying very evening
=> She can't get used to studying...............
*Cấu trúc : to get used to + V-ing/ noun : Dần quen với...
Get used to Ving or Noun Phrase trong cấu trúc này, used là 1 tính từ và to là 1 giới từ)
You are used to something (Nghĩa là bạn đang trở nên quen với việc đó. Đây là một quá trình của việc dần trở nên quen với việc gì đó)


4, I regret not paying much attention to the lecture.
=> I wish I had paid much attention to the lecture.
*regret + Ving : hối hận
*regret + to V : rất tiếc.
Khi viết lại câu, nếu đề bài cho là regret thì câu viết lại thường cho "wish" và ngược lại...


5. Perhaps I didn't get a better job because I didn't study hard enough
=> I might have got a better job if i had studyed....

6, Please don't mention it again.
=> I'd rather you didn't mention it again.
Những cấu trúc liên quan đến would rather:
*Would rather + mệnh đề
Mệnh đề đi sau Would rather phải giảm thì xuống ( động từ lùi xuống 1 cột
)
*Would rather do st than do st: thích làm gì hơn làm gì.
* Would rather do st : thích làm gì hơn. (Sử dụng ở hiện tại và tương lai).


7. Mr Quyen began teaching Chinese ten years ago.
- Mr Quyen has been teaching Chinese for ten years.
- (Mr Quyen has been a teacher of Chinese ……..)
- (Mr Quyen has taught Chinese for ten years.)
(Viết lại 3 câu trên đều được :))

8. We haven't visited the museum before.
=> This is the first time we have visited the museum
*Cấu trúc dạng ''
Đây là lần đầu tiên ... làm chuyện đó ''

=> ...chưa bao giờ làm chuyện đó trước đây.
The first time: lần đầu tiên
Never ...before : chưa bao giờ trước đây


9, Peter missed the train because he woke up too late.
=> If Peter had woken up early, he wouldn't have missed the train.
* Cấu trúc câu điều kiện loại 2 : If + S + V2/V_ed ,S + would/could/should(not) ....+ Vo ( Đk không có thật ở hiện tại)

10.The robber forced the cashier to hand over the money
=>The cashier
was forced to hand over the money by the robber.
Cái này là viết lại với câu bị động nhé !
 
Last edited:

Chou Chou

Cựu Mod tiếng Anh
Thành viên
TV BQT được yêu thích nhất 2017
4 Tháng năm 2017
4,070
4,352
704
23
Phú Thọ
THPT Thanh Thủy
1. Keep an eye on the bike while ...
keep an eye on sth = watch: nhìn, trông chừng
2. It was not until he was nearly 40 that he passed his driving test
It was not until ... that ... : mãi đến tận khi
3. Under no circumstances should you mention this to him
Under no circumstances: không bao giờ = never
4. Jack Ma's success resulted from his hard work.
result from: do bởi, là do
5. Every one was exhausted with the exception of Paul.
with the exception of sb/ sth: ngoại trừ = except = apart from = but (for)
 

Hàn Tuệ Lâm

Học sinh chăm học
Thành viên
6 Tháng sáu 2017
465
572
119
Du học sinh
Hogwarts
1. Keep an eye on the bike while ...
keep an eye on sth = watch: nhìn, trông chừng
2. It was not until he was nearly 40 that he passed his driving test
It was not until ... that ... : mãi đến tận khi
3. Under no circumstances should you mention this to him
Under no circumstances: không bao giờ = never
4. Jack Ma's success resulted from his hard work.
result from: do bởi, là do
5. Every one was exhausted with the exception of Paul.
with the exception of sb/ sth: ngoại trừ = except = apart from = but (for)
result in hả chị :>
 

Chou Chou

Cựu Mod tiếng Anh
Thành viên
TV BQT được yêu thích nhất 2017
4 Tháng năm 2017
4,070
4,352
704
23
Phú Thọ
THPT Thanh Thủy
Top Bottom