You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
* Hướng dẫn: Kẻ thêm $HD \bot AB \ ( D \in \ AB); \ HE \bot AC \ ( E \in \ AC)$
* Giải chi tiết:
+ Kẻ $HD \bot AB \ ( D \in \ AB); \ HE \bot AC \ ( E \in \ AC)$
+Xét $\triangle DBH$ và $\triangle EMH$ ta có:
$BH=HM $ (gt)
$\widehat{BDH}=\widehat{HEM}=90^o$
$\widehat{B}=\widehat{M_1}$ (cùng phụ với $\widehat{C}$)
$ \Longrightarrow \triangle DBH= \triangle EMH$ (ch-gn)
$ \Longrightarrow DH=HE $ (2 cạnh tương ứng)
+ Xét $\triangle ADH$ và $\triangle AEH$ ta có:
$\widehat{ADH}=\widehat{AEH}=90^o$
AH chung
DH=HE (CM trên)
$ \Longrightarrow \triangle ADH= \triangle AEH$ (ch-cgv)
$\Longrightarrow \widehat{A_1}=\widehat{A_2}$ (2 góc tương ứng)
$\Longrightarrow$ AH là tia phân giác $\widehat{BAC}$ (đpcm)