toán lớp 7

L

lethikimthoa52

L

leemin_28

2.
$8^{30}=(2^{3})^{30}= 2^{3.30}=2^{90}$

$32^{20}=(2^{5})^{20}= 2^{5.20}=2^{100}$

Vì $2^{90}<2^{100}$ nên => $8^{30}<32^{20}$
 
L

leemin_28

4. 4^300 và 3^400
$4^{300}=4^{3.100}=(4^{3})^100=64^{100}$
$3^400= 3^{4.100}=(3^{4})^{100}=81^{100}$
Vì $64^{100} < 81^{100}$ nên => $4^{300}<3^{400}$
 
Q

quynhsieunhan


9. 16 > 2 \Rightarrow $\frac{1}{16} < \frac{1}{2}$
10. 9 < 27 \Rightarrow $\frac{1}{9} > \frac{1}{27}$

:khi (151)::khi (151)::khi (151)::khi (151)::khi (151):
 
Last edited by a moderator:
D

duc_2605

3. $27^7 = (3^4)^7 = 3^{28} > 81^5 = (3^4)^5 = 3^{20}$
4. $4^{300} = (4^3)^{100} = 64^{100} < (3^4)^{100} = 81^{100}$
 
L

leemin_28

3. 27^7 và 81^5
ta có :
$27^{7}=(3^{3})^{7}=3^{21}$
$81^{5}=(3^{4})^{5}=3^{20}$
=> $3^{21}> 3^{20}$
=>$ 27^{7}> 81^{5}$
 
D

duc_2605

5. $10^{20} > 9^{20} > 9^{16}$
6. $648 = 16 . 40,5 < 16 . 16 .16 < 16^{12}$
7. $(-5)^{20} = 5^{20} = 25^{10} < 243^{10} = 3^{50} = (-3)^{50}$
 
D

duc_2605

8. $\dfrac{1}{16} = \dfrac{1}{2} .\dfrac{1}{8} < \dfrac{1}{2}$
9.$\dfrac{1}{9} > \dfrac{1}{9}.\dfrac{1}{3} = \dfrac{1}{27}$
10. $\dfrac{1}{25} > \dfrac{1}{25}. \dfrac{1}{9} = \dfrac{1}{125}$
 
T

thangvegeta1604

1. $5^{54}=(5^2)^{27}=25^{27}$
$3^{81}=(3^3)^{27}=27^{27}$
Vì $25^{27}<27^{27}$ nên $5^{54}<3^{81}$
 
T

thieukhang61

8.Vì 16>2=>$\frac{1}{16}<\frac{1}{2}$
9.Vì 9<27=>$\frac{1}{9}>\frac{1}{27}$
10.Vì 25<225=>$\frac{1}{25}>\frac{1}{225}$
 
Top Bottom