[Toán lớp 6] Toán khó

Q

quangkhai2811

$\frac{x}{3}$+$\frac{x}{2}$=$\frac{1}{4}$
$\frac{x.4}{3.4}$+$\frac{x.6}{2.6}$=$\frac{1.3}{4.3}$
$\frac{x.4}{12}$+$\frac{x.6}{12}$=$\frac{3}{12}$
$\frac{x.4+x.6}{12}$=$\frac{3}{12}$
$\frac{x.10}{12}$=$\frac{3}{12}$
\Rightarrowx.10=3
\Rightarrowx=3:10
\Rightarrowx=$\frac{3}{10}$
 
Last edited by a moderator:
C

chaugiang81

$\dfrac{x}{3}$ + $\dfrac{x}{2}$= $\dfrac{1}{4}$
\Leftrightarrow $\dfrac{2x+3x}{6}$ = $\dfrac{1}{4}$
\Leftrightarrow 5x= $\dfrac{6}{4}$ = $\dfrac{3}{2}$ \Rightarrow x= $\dfrac{3}{2}$ :5 =3/10
 
Top Bottom