You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
Chứng Minh [TEX]A=3+3^2+3^3+3^4+.....+3^{11}+3^{12} [/TEX]chia hết cho 13 và 40
đề sai nhé bạn
phải cộng đến [TEX]3^{12}[/TEX]
câu 1
[laTEX](3+3^2+3^3 ) + (3^4+3^5+3^6) +(3^7+3^8+3^9) + (3^{10}+3^{11}+3^{12}) \\ \\ 3(1+3+3^2) + 3^4(1+3+3^2) +3^7(1+3+3^2) +3^{10} (1+3+3^2) \\ \\ (1+3+3^2).(3+3^4+3^7+3^{10}) = 13.(3+3^4+3^7+3^{10}) \vdots 13[/laTEX]
câu 2
[laTEX] (3+3^2+3^3 +3^4) +(3^5+3^6 +3^7+3^8) +(3^9 +3^{10}+3^{11}+3^{12}) \\ \\ 3(1+3+3^2+3^3) + 3^5(1+3+3^2+3^3) +3^9(1+3+3^2+3^3) \\ \\ (1+3+3^2+3^3).(3+3^5+3^7+3^{9}) = 40.(3+3^4+3^7+3^{10}) \vdots 40[/laTEX]