JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser .
a) Xét [tex]\large\Delta ABE[/tex] và [tex]\large\Delta DBC[/tex] có :
[tex] AB=DB[/tex]
[tex] \widehat{ABE}=60^{o}+\widehat{DBE}=\widehat{DBC}=60^{o}+\widehat{DBE}[/tex]
[tex]BC=BE[/tex]
Vậy [tex]\large\Delta ABE=\large\Delta DBC ( c-g-c) [/tex]
[tex]\Rightarrow AE=DC (DPCM)[/tex]
b) Ta có : [tex]\widehat{AID}=\widehat{EIC}[/tex] (đối đỉnh)
Mà [tex]\widehat{EIC}=180^{o}-(\widehat{IEC}+\widehat{ECI})[/tex]
[tex]=180^{o}-(\widehat{IEB}+\widehat{BEC}+\widehat{ECI})[/tex]
Mà : [tex]\widehat{IEB}=\widehat{ICB} ( \large\Delta ABE= \Delta DBC)[/tex]
[tex]\Rightarrow \widehat{EIC}=180^{o}- (\widehat{ICB}+\widehat{ECI}+\widehat{BEC})[/tex]
[tex]=180^{o}-(60^{o}+60^{o})[/tex]
[tex]=60^{o}[/tex]
Vậy [tex]\widehat{AID}=60^{o}[/tex]