You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
Làm theo cách của Casio
)
Đặt $\widehat{ACD}=\alpha$
Theo định lý cos:
$4R^2=AD^2+DB^2=2AC^2(1-\cos \alpha)+DB^2=40(1-\cos \alpha) + 36$
$2R=\dfrac{-6}{\cos \alpha}$
Đặt $2R=x>0; \cos \alpha =y < 0$
Ta được $x^2=76-40y$ và $x^2=\dfrac{36}{y^2}$
Hay: $76-40y=\dfrac{36}{y^2} \leftrightarrow -40y^3+76y^2-36=0$
Suy ra $y=\dfrac{-3}{5}$
Suy ra $\dfrac{1}{2}x=5$
Vậy $R=5$