toán dễ

C

covija

Last edited by a moderator:
N

ngocsangnam12

$\frac{5}{3.5}+\frac{5}{5.7}+\frac{5}{7.9}$+....+$\frac{5}{(2x+1).(2x+3)}$ = $\frac{25}{33}$
=$5.(\frac{1}{3.5}+\frac{1}{5.7}+.....+\frac{1}{(2x+1).(2x+3)})$
=$5:2.(\frac{2}{3.5}+.....+\frac{2}{(2x+1).(2x+3)})$
=$\frac{5}{2}.(\frac{1}{3}-\frac{1}{5}+.....+\frac{1}{2x+1}-\frac{1}{2x+3})=\frac{25}{33}$
=$\frac{5}{2}.(\frac{1}{3}-\frac{1}{2x+3})=\frac{25}{33}$
=> $\frac{1}{3}-\frac{1}{2x+3}=\frac{25}{33}:\frac{5}{2}=\frac{25}{33}.\frac{2}{5}$
=$\frac{25.2}{33.5}=\frac{10}{33}$
=> $\frac{1}{2x+3}=\frac{1}{3}-\frac{10}{33}=\frac{1}{33}$
=> $2x+3=33=> 2x=33-3=30 => x= 30:2=15$
 
Top Bottom