Toán đại số lớp 8

T

toiyeu71

a, [TEX]x^2 - 10x + 16 = 0[/TEX]
[TEX](x^2 -10x +25)-9 = 0[/TEX]
[TEX](x-5)^2 -3^2 = 0[/TEX]
[TEX](x -5 +3) (x-5-3) =0[/TEX]
[TEX](x-2)(x-8) =0[/TEX]
\Leftrightarrow [TEX](x-2) = 0 [/TEX]hoặc[TEX] (x-8) =0[/TEX]
\Leftrightarrow [TEX]x = 2[/TEX]hoặc x= 8
b, [TEX]2x^2 +7x -4 = 0[/TEX]
[TEX](2x^2 -8x+1x -4 )=0 [/TEX]
[TEX]2x( x-4).1(x-4) =0 [/TEX]
[TEX](2x +1 ) (x-4) =0[/TEX]
\Leftrightarrow [TEX]( 2x +1) =0[/TEX] \Rightarrow[TEX] x= -0.5[/TEX]
[TEX](x-4)=0[/TEX] \Rightarrow[TEX] x= 4[/TEX]
 
Last edited by a moderator:
H

haikhuat2002

a, x^2 - 10x + 16 = 0
(x^2 -10x +25)-9 = 0
(x-5)^2 -3^2 = 0
(x -5 +3) (x-5-3) =0
(x-2)(x-8) =0
(x-2) = 0 hoặc (x-8) =0
x = 2hoặc x= 8
b, 2x^2 +7x -4 = 0
(2x^2 -8x+1x -4 )=0
2x( x-4).1(x-4) =0
(2x +1 ) (x-4) =0
( 2x +1) =0 x= -0.5
(x-4)=0 x= 4
c.2x^2+7x-4=0
2x^2-x+8x-4=0
2x(x-1/2)+8(x-1/2)=0
(2x+8)(x-1/2)=0
2(x+4)(x-1/2)=0
 
Last edited by a moderator:
N

ngan8cbachlieu

Tìm x

x^2-11x-26=0
\Leftrightarrow\x^2+2x-13x-26=0\Rightarrow\x(x+2)-13(x+2)=0
\Rightarrow\(x+2)(x-13)=0
\Rightarrow\x+2=0 hoặc x-13=0
\Rightarrow\x=-2 hoặc x=13
 
N

ngan8cbachlieu

Tìm x

x^2-11x-26=0
\Leftrightarrow\x^2+2x-13x-26=0\Rightarrow\x(x+2)-13(x+2)=0
\Rightarrow\(x+2)(x-13)=0
\Rightarrow\x+2=0 hoặc x-13=0
\Rightarrow\x=-2 hoặc x=13
 
N

ngan8cbachlieu

2x^2 +7x -4 = 0
\Leftrightarrow(2x^2 -8x+1x -4 )=0
\Leftrightarrow2x( x-4).1(x-4) =0
\Leftrightarrow(2x +1 ) (x-4) =0
\Rightarrow( 2x +1) =0 x= -0.5
hoặc (x-4)=0 x= 4
 
Top Bottom