[ Toán 9 ] Căn thức

N

nhungle201

C

chaugiang81

a,b

$a)\sqrt{7-2\sqrt{10}} - \sqrt{6-2\sqrt{5}}$
$= \sqrt{(\sqrt{5} - \sqrt{2})^2 } - \sqrt{(\sqrt{5} -1)^2}$
$= \sqrt{5} -\sqrt{2} - \sqrt{5} +1$
$=1-\sqrt{2}$
$b) \sqrt{33- 12\sqrt{6}} + \sqrt{15-6\sqrt{6}}$
$=\sqrt{9 - 2.3.2\sqrt{6} + (2\sqrt{6})^2} + \sqrt{9-6\sqrt{6} + (\sqrt{6})^2}$
$=\sqrt{(3- 2\sqrt{6})^2 } + \sqrt{(3-\sqrt{6})^2}$
$= 2\sqrt{6} -3 +3 - \sqrt{6}$
$=\sqrt{6}$
 
Last edited by a moderator:
P

pinkylun

c) $\sqrt{9-4\sqrt{5}}+\sqrt{12-2\sqrt{35}}=\sqrt{4-2.2.\sqrt{5}+5}+\sqrt{7-2.\sqrt{7}.\sqrt{5}+5}=\sqrt{(\sqrt{5}-2)^2}+\sqrt{(\sqrt{7}-\sqrt{5})^2}=\sqrt{5}-2+\sqrt{7}-\sqrt{5}=-2+\sqrt{7}$


d) $=\sqrt{3}-1+5-\sqrt{3}=4$
 
Top Bottom