JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser .
Đk :[TEX]a\geq 0[/TEX] a khác 1
a/[TEX]E=(1+ \frac {\sqrt{a}}{a+1}):( \frac {1}{\sqrt {a}-1}-\frac {2.\sqrt{a}}
{a\sqrt{a} +\sqrt{a} -a-1}[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow E=(\frac {a+1+\sqrt {a}}{a+1}):(\frac {1}{\sqrt {a}-1}-\frac {2\sqrt{a}}{(a+1)(\sqrt{a}-1)}[/TEX]
[TEX]=(\frac {a+1+\sqrt {a}}{a+1}):(\frac {\sqrt{a}-1}{a+1})[/TEX]
[TEX]=\frac {a+1+\sqrt{a}}{\sqrt{a}-1}[/TEX]
b/[TEX]E\>1[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow \frac {a+1+\sqrt{a}}{\sqrt{a}-1} \>1[/TEX]
mà E luôn lớn hơn 1 rồi
c/thì dễ rồi hen
thanks mình phát nha,dấu cảm ơn ở dưới kìa
1-xét biểu thức E=
a)rút gọn biểu thức E
b)Tìm a sao cho E>1
c)tính E,biết a=
xem lại đề bài nhé có lẽ là thế này
[TEX]E = (1+\frac{\sqrt{a}}{a+1}) : (\frac{1}{\sqrt{a}-1}-\frac{2\sqrt{a}}{a\sqrt{a}+\sqrt{a}-a-1})[/TEX]
câu a
[TEX]TXD: a > 0 , a \not = 1 \\ E = ( \frac{a+ \sqrt{a}+1}{a+1}):(\frac{1}{\sqrt{a}-1} - \frac{2\sqrt{a}}{(\sqrt{a}-1)(a+1)}) \\ E = ( \frac{a+ \sqrt{a}+1}{a+1}) : \frac{a+1 - 2.\sqrt{a}}{(sqrt{a}-1)(a+1)} \\ E = ( \frac{a+ \sqrt{a}+1}{a+1}) : \frac{(\sqrt{a}-1)^2}{(sqrt{a}-1)(a+1)} \\ E = ( \frac{a+ \sqrt{a}+1}{a+1}) : \frac{\sqrt{a}-1}{a+1} \\ E = \frac{a + \sqrt{a}+1}{\sqrt{a}-1}[/TEX]
câub
[TEX]E > 1 \Rightarrow \frac{a + \sqrt{a}+1}{\sqrt{a}-1} > 1 \\ \frac{a+2}{\sqrt{a}-1} > 0 \Rightarrow a > 1 [/TEX]
câu c
[TEX]a = 1995 - 2.\sqrt{1444} = 1919 \\ E = \frac{1919 + \sqrt{1919}+1}{\sqrt{1919}-1} [/TEX]