[toán 9 ] bất đẳng thức

L

leminhnghia1

Giải:

Đặt [TEX]A= \ \frac{1}{3}+\frac{2}{3^2}+\frac{3}{3^3}+...+\frac{n}{3^n}[/TEX]

[TEX]\Rightarrow \ 3A= \ 1+\frac{2}{3}+\frac{3}{3^2}+..+\frac{n}{3^{n-1}}[/TEX]

[TEX]\Rightarrow \ 3A-A=2A= \ 1+\frac{1}{3}+\frac{1}{3^2}+\frac{1}{3^3}+...+ \ \frac{1}{3^{n-1}}-\frac{n}{3^n}[/TEX]

Đặt [TEX]B= \ 1+\frac{1}{3}+\frac{1}{3^2}+\frac{1}{3^3}+...+ \ \frac{1}{3^{n-1}}[/TEX]

[TEX]\Rightarrow \ 3B= \ 4+\frac{1}{3}+\frac{1}{3^2}++...+ \ \frac{1}{3^{n-2}}[/TEX]

[TEX]3B-B=2B= \ 3-\frac{1}{3^{n-1}} \ < \ 3[/TEX]

[TEX]\Rightarrow \ B \ < \ \frac{3}{2}[/TEX]

Lại có: [TEX]2A= \ B-\frac{n}{3^n} \ < \ B \ < \ \frac{3}{2}[/TEX]

[TEX]\Rightarrow \ A \ < \ \frac{3}{4}[/TEX] ( đpcm)
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom