You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
Đặt $AC=b , AB=c$
$\Longrightarrow S_{ABC}=\dfrac{1}{2}a.h=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}$
Giả sử $h \le \sqrt{p(p-a)}$ đúng
$\Longleftrightarrow 2S_{ABC} \le a\sqrt{p(p-a)}$
$\Longleftrightarrow 2\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)} \le a \sqrt{p(p-a)}$
$\Longleftrightarrow 2\sqrt{(p-b)(p-c)} \le a$
Áp dụng bđt Cauchy (hay AM-GM gì cũng thế ) )
$ 2\sqrt{(p-b)(p-c)} \le (p-b)+(p-c)=a \Longrightarrow $ Q.E.D
Dấu "=" xảy ra khi $b=c$ hay tam giác $ABC$ cân tại $A$