toán 8

P

pekon_kute_vt96

[TEX]a^2 + b^2 + 1 \ge ab + a + b[/TEX]
[TEX]\Rightarrow 2a^2 + 2b^2 \ge 2ab + 2a + 2b[/TEX]
[TEX] \Rightarrow 2a^2 + 2b^2 + 2 - 2ab - 2a - 2b \ge 0[/TEX]
[TEX]\Rightarrow \left( {a^2 + a^2 } \right) + \left( {b^2 + b^2 } \right) + \left( {1 + 1} \right) - 2ab - 2a - 2b \ge 0[/TEX]
[TEX] \Rightarrow \left( {a^2 - 2a + 1} \right) + \left( {b^2 - 2b + 1} \right) + \left( {a^2 - 2ab + b^2 } \right) \ge 0[/TEX]
[TEX] \Rightarrow \left( {a - 1} \right)^2 + \left( {b - 1} \right)^2 + \left( {a - b} \right)^2 \ge 0[/TEX]
Vì [TEX]\left( {a - 1} \right)^2 \ge 0[/TEX]; [TEX]\left( {b - 1} \right)^2 \ge 0[/TEX]; [TEX]\left( {a - b} \right)^2 \ge 0[/TEX]
Nên [TEX]a^2 + b^2 + 1 \ge ab + a + b[/TEX]
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom