toán 8

P

pinkylun

c)$81x^4+4=81x^4+36x^2+4-36x^2$

$=(9x^2+2)^2-36x^2=(9x^2-6x+2)(9x^2+6x+2)$

c) $x^5+x+1=x^5-x^2+x^2+x+1=x^2(x^3-1)+x^2+x+1=x^2(x-1)(x^2+x+1)+x^2+x+1=(x^2+x+1)(x^3-x^2+1)$
 
Last edited by a moderator:
C

chaugiang81

$x^5+x+1$
$=x^5 + x^4 -x^4 + x^3 -x^3 +x^2 -x^2 +1$
$= (x^5 - x^4 +x^2) + (x^4 -x^3 +x) +(x^3 -x^2 +1) $
$= x^2(x^3 - x^2 +1) + x( x^3 -x^2 +1) + (x^3 -x^2 +1) $
$= (x^2 +x +1)(x^3 -x^2 +1)$
 
T

thaotran19

a)$(1+x^2)^2-4x(1-x^2)=x^4+4x^3+2x^2-4x+1$
$=x^4+2x^3-x^2+2x^3+4x^2-2x-x^2-2x+1$
$=x^2(x^2+2x-1)+2x(x^2+2x-1)-(x^2-2x+1)$
$=(x^2-2x+1)^2$
 
P

phamhuy20011801

$b, (x^2-8)^2+36=x^4-16x^2+64+36=x^4+20x^2+100-36x^2=(x^2+10)^2-36x^2=(x^2-6x+10)(x^2+6x+10)$
 
Top Bottom