Toán 8

H

hohoo

1)ĐKXĐ: x khác $\frac{2}{7}$
pt \Leftrightarrow ($\frac{3x+8}{2-7x}$+1)(2x+3-x+5)=0
\Leftrightarrow ($\frac{3x+8+2-7x}{2-7x}$)(x+8)=0
\Leftrightarrow ($\frac{10-4x}{2-7x}$)(x+8)=0
\Leftrightarrow x=$\frac{5}{2}$hoặc x=-8
 
K

kenhaui

Câu $1$ : ($2x$ + $3$)($\frac{3x+8}{2-7x}$ + $1$) = ($x - 5$)($\frac{3x+8}{2-7x}$ +$1$ )
ĐKXĐ : $x$ $\ne$ $\frac27$
\Leftrightarrow($2x+3$) .($\frac{3x+8}{2-7x}$ + $1$ ) $-$ ($x+5$)($\frac{3x+8}{2-7x}$ +$1$)= $0$
\Leftrightarrow($\frac{3x+8}{2-7x}$ + $1$ )($ 2x+3 -x+5) = $0$
\Leftrightarrow($\frac{3x+8}{2-7x}$ + $1$ )($x+8$) =$0$
\Rightarrow($-4x+10$)($x+8$) =$0$
\Rightarrow$-4x+10$ = $0$ hoặc $x+8$ = $0$
\Leftrightarrow$x$ = $\frac52$ (thỏa mãn ) , $x$ = $-8$ ( thỏa mãn )
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom