toan 8

H

huy14112

$A= 6 + 5^2+5^3+5^4+...+5^{1996}+5^{1997}$

$A=1 +5 + 5^2+5^3+5^4+...+5^{1996}+5^{1997}$

$5A = 5 + 5^2+5^3+5^4+...+5^{1997}+5^{1998}$

$5A-A=4A= 5 + 5^2+5^3+5^4+...+5^{1997}+5^{1998}-1-5 -5^2-5^3-5^4-...-5^{1996}-5^{1997}$

$4A=5^{1998}-1$

$A=\dfrac{5^{1998}-1}{4}$
 
T

tranvanhung7997

$A= 6 + 5^2 + 5^3 + 5^4 + . . . + 5^{1996} + 5^{1997}$

<=> $A = 1 + 5^1 + 5^2 + 5^3 + . . . + 5^{1996} + 5^{1997}$

$=> 5A = 5 + 5^2 + 5^3 + . . . + 5^{1997} + 5^{1998}$

Ta có: $5A - A = (5 + 5^2 + 5^3 + . . . + 5^{1997} + 5^{1998}) - (1 + 5^1 + 5^2 + 5^3 + . . . + 5^{1996} + 5^{1997})$

<=> $4A = 5^{1998} - 1$

<=> $A = \dfrac{5^{1998} - 1}{4}$
 
Top Bottom