toán 8

T

thegunner1999

[TEX] \overline{ab}[/TEX] : [TEX] \overline{bc}[/TEX] = a:c
\Leftrightarrow $(10a+b) : (10b+c) = a:c$
\Leftrightarrow $\dfrac{10a+b}{a} = \dfrac{10b+c}{c}$
\Leftrightarrow $10 + \dfrac{b}{a} = 1 + \dfrac{10b}{c}$
\Leftrightarrow $\dfrac{9a+b}{a} = \dfrac{10b}{c}$
\Leftrightarrow $\dfrac{999a+111b}{a} = \dfrac{1110b}{c}$
\Leftrightarrow $\dfrac{1000a+111b}{a} = \dfrac{1110b+c}{c}$
\Leftrightarrow [TEX] \overline{abbb}[/TEX] : [TEX] \overline{bbbc}[/TEX] = a:c
\Rightarrow đpcm
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom