JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser .
Bài giải:
A) Áp dụng hệ quả của định lí Ta - lét :
○ Xét tam giác ADB có : $\dfrac{OM}{AB} = \dfrac{DM}{DA} = \dfrac{CO}{CA}$ (1)
○ Xét tam giác ABC có : $\dfrac{ON}{AB} = \dfrac{CO}{CA}$ (2)
Từ (1); (2) $\rightarrow \dfrac{OM}{AB} = \dfrac{ON}{AB} (= \dfrac{CO}{CA})$
$\leftrightarrow OM = ON (dpcm)$
B) Áp dụng hệ quả của định lí Ta - lét :
○ Xét tam giác ABD có : $\dfrac{OM}{a} = \dfrac{OD}{BD}$
○ Xét tam giác DBC có : $\dfrac{ON}{b} = \dfrac{OB}{BD}$
$\rightarrow \dfrac{OM}{a} + \dfrac{ON}{b} = \dfrac{OD + OB}{BD} = 1$
Vì OM = ON (cmt) nên $OM(\dfrac{1}{a} + \dfrac{1}{b}) = 1$
$\leftrightarrow OM = 1 : (\dfrac{1}{a} + \dfrac{1}{b}) = \dfrac{ab}{a + b}$
$\leftrightarrow MN = \dfrac{2ab}{a + b}$