You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
Có phải đề như thế này ko bn:
Biết: $(x+y)(y+z)(z+x)=8xyz$
Khai triển biểu thức: $(x+y)(y+z)(z+x)=8xyz$
Ta có: $x^2y+xz^2+x^2z+y^2z+y^2x+yz^2+2xyz=8xyz$
\Rightarrow $x^2y+xz^2+x^2z+y^2z+y^2x+yz^2-6xyz=0$
\Rightarrow $(x^2y-2xyz+yz^2)+(xz^2-2xyz+y^2x)+(x^2z-2xyz+y^2z)=0$
\Rightarrow $y(x^2-2xz+z^2)+x(z^2-2yz+y^2)+z(x^2-2xy+y^2)=0$
\Rightarrow $y(x-z)^2+x(z-y)^2+z(x-y)^2=0$
Để $y(x-z)^2+x(z-y)^2+z(x-y)^2=0$
Thì $y(x-z)^2=0, x(z-y)^2=0, z(x-y)^2=0$
\Rightarrow $x=z, z=y, y=x$
\Rightarrow $x=y=z (đpcm)$
Có phải đề như thế này ko bn:
chuẩn CMNR!!!!!!!!!!!!