Toán [TOÁN 8] Bài tập Đại

God Hell

Học sinh
Thành viên
18 Tháng bảy 2017
59
42
36
21
Hà Nội
a)
[tex]\frac{x+1}{2x+2}-\frac{x-1}{2x+2}+\frac{2x}{(1-x)(x-1)}=0[/tex]
b)(3x-1)(3x-2)-(3x+1)^2<=16
$a)\dfrac{x+1}{2x+2}-\dfrac{x-1}{2x+2}+\dfrac{2x}{(1-x)(x-1)}=0 \ \ \ (x\neq \pm 1)
\\\Leftrightarrow \dfrac{1}{x+1}-\dfrac{2x}{(x-1)^2}=0
\\\Leftrightarrow (x-1)^2-2x(x+1)=0
\\\Leftrightarrow x^2+4x-1=0
\\\Leftrightarrow (x+2)^2=5$
\\\Leftrightarrow |x+2|=\sqrt 5
\\\Leftrightarrow x+2=\pm \sqrt 5$
$\Leftrightarrow x=-2\pm \sqrt 5$ (TM)
$b)(3x-1)(3x-2)-(3x+1)^2\leq 16
\\\Leftrightarrow 9x^2-9x+2-9x^2-6x-1\leq 16
\\\Leftrightarrow -15x\leq 15
\\\Leftrightarrow x\geq -1$
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom