[Toán 8] $(3 + \sqrt 5 )(\sqrt {10} - \sqrt 2 )\sqrt {3 - \sqrt 5 }$

T

temihuong

Toans 8

* (3+[tex]\sqrt{5}[/tex]).([tex]\sqrt{10}[/tex]-[tex]\sqrt{2})[/tex].[tex]\sqrt{3-(\sqrt{5})[/tex]

=[tex]\sqrt{(3+\sqrt{5})(3-\sqrt{5})[/tex].[tex]\sqrt{2}(3+\sqrt{5})[/tex].([tex]\sqrt{5}[/tex]-1)

=[tex]\sqrt{9-5}[/tex].[tex]\sqrt{2}(3+\sqrt{5})[/tex].([tex]\sqrt{5}[/tex]-1)

=2([tex]\sqrt{6+2\sqrt{5}[/tex]).([tex]\sqrt{5}[/tex]-1)

=2.([tex]\sqrt{1+\sqrt{5}[/tex])^2.([tex]\sqrt{5}[/tex]-1)

=2.(5-1)

=8
 
Last edited by a moderator:
N

nguyenbahiep1

[TEX](3 +\sqrt{5})(\sqrt{10}-\sqrt{2}).\sqrt{3-\sqrt{5}} = (3 +\sqrt{5})(\sqrt{5}-1).\sqrt{2}.\sqrt{3-\sqrt{5}}\\ (3 +\sqrt{5})(\sqrt{5}-1).\sqrt{6-2\sqrt{5}} = (3 +\sqrt{5})(\sqrt{5}-1).(\sqrt{5}-1) \\ (3 +\sqrt{5})(6-2.\sqrt{5}) = 2.(3 +\sqrt{5})(3-\sqrt{5})= 2.(9 -5 ) = 8[/TEX]
 
N

nghgh97

[tex](3 + \sqrt 5 )(\sqrt {10} - \sqrt 2 )\sqrt {3 - \sqrt 5 } [/tex]
[tex] = (3 + \sqrt 5 )(\sqrt 5 - 1)\sqrt {6 - 2\sqrt 5 } [/tex]
[tex] = (3 + \sqrt 5 )(\sqrt 5 - 1)\sqrt {{{(\sqrt 5 - 1)}^2}} [/tex]
[tex] = (3 + \sqrt 5 ){(\sqrt 5 - 1)^2}[/tex]
[tex] = (3 + \sqrt 5 )(6 - 2\sqrt 5 )[/tex]
[tex] = 18 - 6\sqrt 5 + 6\sqrt 5 - 10[/tex]
[tex] = 8[/tex]
 
Top Bottom