Toán 7 ( tính )

Q

quynhphamdq

1/3-1/12-1/20-1/30-1/42-1/56-1/72-1/90-1/110.
Ta có : [TEX]\frac{1}{3}-\frac{1}{12}-\frac{1}{20}-...-\frac{1}{110}[/TEX]
[TEX]=\frac{1}{3}-(\frac{1}{12}+\frac{1}{20}+..+\frac{1}{110})[/TEX]
[TEX]=\frac{1}{3} - ( \frac{1}{3.4}+\frac{1}{4.5}+...+\frac{1}{10.11})[/TEX]
[TEX]=\frac{1}{3}-( \frac{1}{3}-\frac{1}{4}+\frac{1}{4}-...+\frac{1}{10}-\frac{1}{11})[/TEX]
[TEX]=\frac{1}{3}-(\frac{1}{3}-\frac{1}{11})[/TEX]
[TEX]=\frac{1}{3}-\frac{8}{33}=\frac{1}{11}[/TEX]
 
Last edited by a moderator:
P

phamhuy20011801

$=\dfrac{1}{3}-(\dfrac{1}{3.4}+\dfrac{1}{4.5}+...+\dfrac{1}{10.11})$
$=\dfrac{1}{3}-(\dfrac{1}{3}-\dfrac{1}{4}+\dfrac{1}{4}-\dfrac{1}{5}+...+\dfrac{1}{10}-\dfrac{1}{11})$
$=\dfrac{1}{11}$.
 
Top Bottom