You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
$A=\dfrac{63}{3n+1} ( n \in N )$
a/ Ta có 63=3.3.7
Để A rút gọn được thì 63 và 3n+1 phải có ước chung $ \not= 1 \rightarrow 3n+1 \ \vdots \ 3 \ hoặc \ 3n+1 \ \vdots \ 7$
* Nếu $3n+1 \ \vdots \ 3 \rightarrow 3n+1=3k \ ( k \in N ) \ \rightarrow n=\dfrac{3k-1}{3}=k-\dfrac{1}{3}$ ( loại vì $ n \in N$ )
* Nếu $3n+1 \ \vdots \ 7 \rightarrow 3(n-2)+7 \ \vdots \ 7 \rightarrow n-2 \ \vdots \ 7 \\ \rightarrow n-2 \in \{0; 7; 14; 21; ...\} \\ \rightarrow n \in \{2; 9; 16; 23; ...\}$
Vậy $n \in \{2; 9; 16; 23; ...\}$
b/ Để A là số tự nhiên thì $ 63 \ \vdots \ 3n+1 \rightarrow 3n+1 \in $ ước tự nhiên của 63
$\rightarrow 3n+1 \in \{1; 3; 7; 9; 21; 63 \} \\ \rightarrow 3n \in \{0; 2; 6; 8; 20; 62 \} \\ \rightarrow n \in \{0; 2\} ( \ do \ n \in N )$
Vậy $n \in \{0; 2\}$