[Toán 6] Tìm x

S

soicon_boy_9x

$\dfrac{1}{3}+\dfrac{1}{6}+\dfrac{1}{10}+...+ \dfrac{2}{x(x+1)} = \dfrac{2005}{2007}$
$\rightarrow \dfrac{2}{6}+\dfrac{2}{12}+\dfrac{2}{20}+...+ \dfrac{2}{x(x+1)} = \dfrac{2005}{2007}$
$\rightarrow \dfrac{2}{2.3}+\dfrac{2}{3.4}+...+\dfrac{2}{x(x+1)}=\dfrac{2005}{2007}$
$\rightarrow 1-\dfrac{2}{3}+\dfrac{2}{3}-\dfrac{2}{4}+...+\dfrac{2}{x}-\dfrac{2}{x+1}=\dfrac{2005}{2007}$
$\rightarrow 1-\dfrac{2}{x+1}=\dfrac{2005}{2007}$
$\rightarrow \dfrac{2}{x+1}=1-\dfrac{2005}{2007}$
$\rightarrow \dfrac{2}{x+1}=\dfrac{2}{2007}$
$\rightarrow x+1=2007 \longrightarrow x=2006$
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom