[Toán 6] Tìm x

H

harrypham

a) [TEX]x-15%x = \frac{1}{3}[/TEX]
[TEX] \Rightarrow x. \left( 1- \frac{3}{20} \right) = \frac{1}{3}[/TEX]
[TEX]\Rightarrow x. \frac{17}{20}= \frac{1}{3}[/TEX]
[TEX]\Rightarrow x= \frac{20}{51}[/TEX].

b) [TEX]\left( x+ \frac{2}{3} \right) : 2 \frac{1}{5}- \frac{1}{4}. \frac{15}{49}= \left| \frac{-5}{21} \right|[/TEX]
[TEX]\Rightarrow \left( x+ \frac{2}{3} \right) : \frac{11}{5}-\frac{15}{196}= \frac{5}{21}[/TEX]
[TEX]\Rightarrow \left( x+ \frac{2}{3} \right) . \frac{5}{11} = \frac{185}{588}[/TEX]
[TEX]\Rightarrow x+ \frac{2}{3} = \frac{407}{588}[/TEX]
[TEX]\Rightarrow x= \frac{5}{196}[/TEX].
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom