L
leanboyalone
[TẶNG BẠN] TRỌN BỘ Bí kíp học tốt 08 môn
Chắc suất Đại học top - Giữ chỗ ngay!!
ĐĂNG BÀI NGAY để cùng trao đổi với các thành viên siêu nhiệt tình & dễ thương trên diễn đàn.
Bài 1:
Thirty-six dogs and chickens are cooped together.
There are one hundred legs altogether.
How many are there in each group?
Solution for primary school: Cách giải của tiểu học:
Assume that chickens have four legs each. Then the total number of animal legs will be:
Giả sử rằng gà cũng có bốn chân. Khi đó tổng số chân của 36 con sẽ là:
36 x 4 = 144 legs.
The total legs of the dogs and chickens will be 144;
Thus, there are calculated to be 144 - 100 =44 legs more than the actual legs.
Each chicken has 2 legs; thus the number of chickens is:
44:2= 22.
The number of dogs is:
36 -22 =14;
Answer: 22 chickens ; 14 dogs.
Solution for secondary highschool: Cách giải của trung học:
Let x be the number of dogs, let y be the number of chickens.
We can set up equations as follow:
{x+y=36………………(1)
{4x+2y=100……….(2)
Multiply the bottom equation by 2. So we’ll have:
{2x + 2y = 72…………...(3)
{4x + 2y = 100…………..(4)
_____________________
=> 2x = 28
=>x = 14
=>y = 36 – 14 = 22
Answer: the number of dogs is 14 ; the number of chickens is 22
Vừa gà, vừa chó
Ba mươi sáu con
Bó lại cho tròn
Chẵn một trăm chân.
Hỏi mấy gà, mấy chó?
Ba mươi sáu con
Bó lại cho tròn
Chẵn một trăm chân.
Hỏi mấy gà, mấy chó?
Thirty-six dogs and chickens are cooped together.
There are one hundred legs altogether.
How many are there in each group?
Solution for primary school: Cách giải của tiểu học:
Assume that chickens have four legs each. Then the total number of animal legs will be:
Giả sử rằng gà cũng có bốn chân. Khi đó tổng số chân của 36 con sẽ là:
36 x 4 = 144 legs.
The total legs of the dogs and chickens will be 144;
Thus, there are calculated to be 144 - 100 =44 legs more than the actual legs.
Each chicken has 2 legs; thus the number of chickens is:
44:2= 22.
The number of dogs is:
36 -22 =14;
Answer: 22 chickens ; 14 dogs.
Solution for secondary highschool: Cách giải của trung học:
Let x be the number of dogs, let y be the number of chickens.
We can set up equations as follow:
{x+y=36………………(1)
{4x+2y=100……….(2)
Multiply the bottom equation by 2. So we’ll have:
{2x + 2y = 72…………...(3)
{4x + 2y = 100…………..(4)
_____________________
=> 2x = 28
=>x = 14
=>y = 36 – 14 = 22
Answer: the number of dogs is 14 ; the number of chickens is 22