You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
Tìm giới hạn của hàm số
[laTEX]\lim_{ x\to 0 }\dfrac{1 - cos3x.cos5x.cos7x}{sin^2x} [/laTEX]
Ta có
[laTEX]1 - cos3x.cos5x.cos7x = cos3x.cos5x - cos3x.cos5x.cos7x + 1 - cos3x.cos5x \\ \\ cos3x.cos5x(1 - cos7x) + cos3x- cos3x.cos5x + 1 - cos3x \\ \\ cos3x.cos5x(1 - cos7x) + cos3x(1-cos5x) + 1 - cos3x \\ \\ 2.sin^2(\frac{7x}{2})cos3x.cos5x+ 2cos3xsin^2(\frac{5x}{2}) + 2.sin^2(\frac{3x}{2}) \\ \\ \Rightarrow \lim_{ x\to 0 }\frac{2.sin^2(\frac{7x}{2})cos3x.cos5x+ 2cos3xsin^2(\frac{5x}{2}) + 2.sin^2(\frac{3x}{2})}{sin^2x} \\ \\ L_1+L_2+L_3 \\ \\ L_1 = \lim_{ x\to 0 }\frac{2.sin^2(\frac{7x}{2})cos3x.cos5x}{sin^2x} = \lim_{ x\to 0 }\frac{(\frac{7}{2})^22.x^2sin^2(\frac{7x}{2})cos3x.cos5x}{sin^2x(\frac{7x}{2})^2} \\ \\ L_1 = 2.\frac{49}{4} = \frac{49}{2}[/laTEX]
L_2 , L_3 làm tương tự