[Toán 11]

N

ngocthao1995

PT [TEX]\Leftrightarrow 5sin3x=3sin(x+4x)[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow 5sinx(3-4sin^2x)=3sinx(cos4x+4cos^2xcos2x)[/TEX]

[TEX]\left[\begin{sinx=0 \Leftrightarrow x=k\pi}\\{5(3-4sin^2x)=3(cos4xcos^2xcos2x (1)} [/TEX]

[TEX] (1) \Leftrightarrow 5[3-2(1-cos2x)]=3[2cos^2x+2(1+cos2x)cos2x][/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow 12cos^22x-4cos2x-5=0[/TEX]

[TEX]\left[\begin{cos2x=\frac{5}{6}}\\{cos2x = \frac{-1}{2}} [/TEX]

......
 
Last edited by a moderator:
N

nangbanmai360

sin5x=sin(x+4x)= sinxcos4x +cosxsin4x= sinxcos4x +cos.4sinxcosx.cos2x= sinx(cos4x +4cos^2 x.cos2x)
5sinx=3sin5x
\Leftrightarrow 5(3sinx- 4sin^3 x)= 3sinx(cos4x +4cos^2xcos2x)
\Leftrightarrow sinx(12cos^2 2x- 4cos2x -8)=o
 
Top Bottom