[toán 11]lượng giác

L

lovelycat_handoi95

[TEX]PT \Leftrightarrow 2cos{\frac{x}{3}}=cos{\frac{x}{2}}+1 \\ Dat :t= \frac{x}{6} \\ \Rightarrow PT \Leftrightarrow 2cos2t=cos3t+1 \\ \Leftrightarrow 4cos^2t-2-4cos^3t+3cost-1=0 \\ \Leftrightarrow 4cos^3t-4cos^2t-3cost+3=0\\............[/TEX]
 
Last edited by a moderator:
T

tuyn

[TEX]PT \Leftrightarrow 2cos{ \frac{x}{3}}=1+cos{ \frac{x}{2}}[/TEX]

Đặt [TEX]t= \frac{x}{6} \Rightarrow PT \Leftrightarrow 2cos2t=1+cos3t[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow 2(2cos^2t-1)=1+4cos^3t-3cost[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow 4cos^3t-4cos^2t-3cost+3=0[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow (cost-1)(4cos^2t-3)=0 \Leftrightarrow .......[/TEX]
 
Top Bottom