[Toán 11] Lượng giác

L

lovelycat_handoi95

[TEX]pt \Leftrightarrow 4cos4x(1+cos4x)+\sqrt{1 - cos3x}+1=0 \\ \Leftrightarrow(4cos^24x+4cos4x+1)+\sqrt{1 - cos3x}=0 \\ \Leftrightarrow (2cos4x+1)^2+\sqrt{1 - cos3x}=0 \\ \Leftrightarrow \left{ 2cos4x+1=0 \\ 1 - cos3x=0 [/TEX]


[TEX]\Leftrightarrow \left{ cos4x=-\frac{1}{2} \\ cos3x=1 \\ [/TEX]

[TEX]cos4x = -\frac{1}{2} \leftrightarrow 4x = \pm \frac{2\pi}{3} + k2\pi \leftrightarrow x = \pm \frac{\pi}{6} + \frac{k\pi}{2} [/TEX]

[TEX]cos3x = 1 \leftrightarrow 3x = k2\pi \leftrightarrow x = \frac{k2\pi}{3}[/TEX]
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom