[Toán 11] Lượng giác

N

ngocthao1995

bài 1:[tex]2cox2xcosx+cos2x=3 - 4 sin^2 x[/tex]

PT [TEX]\Leftrightarrow 2cos2xcosx+cos2x=3-2(1-cos2x)[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow 2cos2xcosx+cosx-1-2cos2x=0[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow cosx(2cos2x+1)-(2cos2x+1)=0[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow (cosx-1)(2cos2x+1)=0[/TEX]
....
bài 2: [tex](2sinx-1)(2sin2x+1)=3-4cos^2 x[/tex]

[TEX]\Leftrightarrow 4sinxsin2x+2sinx-2sin2x-1=1-2cos2x[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow 2sinxsin2x+sinx-sin2x-(1-cos2x)=0[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow 2sinxsin2x+sinx-sin2x-2sin^2x=0[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow 2sinx(sin2x-sinx)-(sin2x-sinx)=0[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow (2sinx-1)(sin2x-sinx)=0[/TEX]
..........
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom